De bästa herrdofterna sommaren 2017

Nu när sommaren äntligen är här är det dags att uppdatera parfymgarderoben med lite fräschare och lättare dofter. Många använder sig gärna av varma och aromatiska dofter på vintern som kontrast till det kalla vädret. Kylan gör nämligen att många toppnoter försvinner snabbt från huden och detta gör att man gärna uppväger det med tyngre och mer kryddiga hjärt- och basnoter.

På sommaren är däremot vår hud i sig något oljigare och utsöndrar starkare dofter. Detta gör att lättare dofter med inslag av citrus och marina noter är bättre lämpade vid varmare klimat. En annan doftnot som jag märkt att passar alldeles utmärkt till sommarhalvåret är en renodlad bärnstensdoft, eller Amber på engelska.

Likt all typ av konst reflekterar även parfymer den tidsperiod under vilka de skapades. Det är även en av orsakerna till min fascination då det gäller äldre, klassiska parfymer. Dessa upplever jag ofta som renare eftersom många av dessa är baserade på endast ett fåtal tydliga doftnoter. Dessutom kan jag tycka att det är otroligt intressant att med dofternas hjälp skapa sig den sinnesstämning som man önskar vid olika tillfällen. Doftintryck är ofta starka och kan skapa associationer till olika platser och händelser. Speciellt doftminnen från barndomen är ofta väldigt starka och skiljer sig från syn- och hörselminnen.

Men även upplevelser i vuxen ålder har jag märkt att jag med dofternas hjälp kan återskapa mycket av den stämning som jag känt vid olika tillfällen. Att sammankoppla olika klassiska dofter med olika kändisar och deras favoritdofter från förr är också något som verkar fungera som inspiration i många sammanhang.

Fascinationen är alltså mångfasetterad då det handlar om parfymer och för denna sommar har jag funnit flera nya favoriter som jag antingen redan införskaffat eller avser införskaffa till min ”parfymgarderob”.

Nedan har jag listat några av mina favoriter bland klassiska dofter som jag gärna använder mig av i sommar.

Creed Virgin Island Water

Om man söker efter ett parfymhantverk av högsta kvalitet är det till Creeds parfymer man skall vända sig. Parfymerna innehåller en stark koncentration av naturliga oljor, med upp vid 15-20 procent, vilket står i stark kontrast till dofterna från de parfymer modehusen designar för massmarknaden. Dessa går alltså under kategorin Eau de Parfum. Detta gör att det behövs väldigt lite applicering för att parfymen skall hålla hela dagen.

 Det stora antalet kändisar som använt sig av Creeds parfymer är något av en kvalitetsgaranti. Faktum är att dessa parfymer så sent som några årtionden tillbaka var relativt okända bland allmänheten och främst något som användes av de rika och berömda. Genom historien har Creed även utvecklat flera olika parfymer för så kallade ”kändisar”. Under de senaste åren har Creed påbörjat processen med att återlansera flera av dessa dofter genom så kallade Private Collections.

Min favorit bland sommarparfymer från Creed är Virgin Island Water. I parfymen har toner av citrus och exotiska blommor blandats samman med en tydlig kokoskaraktär. En unik och lyckad blandning som inte liknar något annat som finns på marknaden och en parfym som varmt kan rekommenderas till sommarens äventyr, oavsett tidpunkt på dygnet.

Den tropiska cocktailen Virgin Island Water där man låtit citrusnoter blandas med kokos och exotiska blommor. Speciellt de starka och söta kokosnoterna gör detta till en unik sommardoft som inte går obemärkt förbi.

Acqua di Parma Colonia

Unisexdoften Acqua di Parma Colonia har en speciell plats i hjärtat som sommardoft för min del. Det är en doft som jag förknippar med min allra första resa till Italien och mina utflykter till Milano samt Como- och Gardasjön. Detta är en ren doft som för min del mångt och mycket kännetecknar Italien och den italienska mannen.

Efterhand har doften även kommit att förknippas med så mycket mer än bara rent personliga erfarenheter, väl medveten om att några av 1950-talets största filmstjärnor hade denna som sin favoritdoft. Bland dessa personer kan nämnas några av mina största idoler bland skådespelare; Audrey Hepburn, Cary Grant och Gregory Peck. Delvis tack vare dess användarskara inom ”kändiseliten” blev doften synonymt med det eleganta italienska i Hollywood redan innan första världskrigets utbrott.

Att doften bibehållit sin popularitet ända till våra dagar är ett tecken på att det handlar om en väldigt säregen och tidlös doft. En perfekt blandning av citrusfrukter, lavendel, rosmarin och orientaliskt trä som ceder och vetiver. Helt enkelt en tidlös doft som bör finnas i varje gentlemans parfymgarderob.

Colonia är den första och ursprungliga doften från Acqua di Parma som lanserades 1916 och som därmed alltså firade sitt 100-års jubileum ifjol. Helt enkelt en tidlös doft som bör finnas i varje gentlemans ”parfymgarderob”.

Två av mina favoritskådespelare genom tiderna Gregory Peck och Audrey Hepburn hade unisexdoften Acqua di Parmas Colonia som sin favoritparfym. Här från filmklassikern Roman Holiday från 1953.

Guerlain Habit Rogue

I alla sammanhang där man behandlar ämnet klassiska parfymer bör parfymhuset Guerlain finnas representeras. Såpass omfattande är ändå det utbud av klassiska parfymer som det franska parfymhuset tillhandahåller.

Guerlain grundades år 1828 av Pierre François Pascal Guerlain (1798-1864) och blev fransk hovleverantör efter att ha skapat Eau de Cologne impériale för kejsarinnan Eugenie. Ända fram till mitten av 1900-talet var Guerlain främst känt för sina kvinnliga parfymer. Detta hindrade dock inte män från att använda dessa. Bland kända användare av fougére-doften Jicky, som lanserades för kvinnor år 1889, märks bland annat Sean Connery och Roger Moore.

Övriga klassiska dofter för kvinnor från Guerlain är Heure bleue (1912), Mitsouko (1919) och Shalimar (1925).

Det var alltså först långt senare som Guerlain lanserade sina första parfymer för män. Först ut var Vétiver som lanserades år 1959 med traditionella dofter av läder, tobak och mossa som tillsammans med vetivergräset. Bland kända användare av denna parfym hör Michael Caine och Peter Sellers, Harrison Ford, Paul McCartney, Arnold Schwarzenegger, Andy Garcia.

Det är dock Habit Rogue från år 1965 som jag väljer som min sommarparfym. Precis som när det gäller övriga herrparfymer från Guerlain har doften härligt träiga basnoter som bara detta parfymhus kan få fram. Det som gör denna så somrig är ändå toppnoterna av citrusfrukter som apelsin, bergamott, mandarin och citron. En citrusdoft som erbjuder ett djup som få andra sommarparfymer kan matcha.

Till de kändisar som använt sig av av denna doft hör bland andra Robert Redford, Alec Baldwin och Richard Gere.

Det är inte det enklaste att få tag på Guerlains klassiker för män om man går in i de vanliga kosmetikakedjorna runtom i Sverige. För de som har vägarna förbi Arlanda flygplats i Stockholm kan jag dock rekommendera att man tar lite extra tid för att dofta sig genom Guerlains utbud av parfymklassiker. Där finns nämligen alla nämnda parfymer representerade.

Reklam för Guerlains Habit Rogue. Habit Rogue översatt till engelska är ”Red Hunting Coat”, något som hämtat inspirationen från i flaskans röda färg.

Min egen härligt, träiga parfym Guerlain Héritage i originalflaska från år 1992 som jag lyckades lägga beslag på tidigare i år. En parfym som inte är alldeles enkel att få tag på ens över nätet. Men på Arlandas parfymavdelning finns den alltså.

Giorgio for Men – Giorgio Beverly Hills

För de flesta i Sverige är denna doft säkert relativt obekant. Den som i något skede besökte USA under 1980-talet har dock sannolikt kommit i kontakt med parfymen. Gale och Fred Hayman lanserade Giorgio Beverly Hills for Men år 1984 och doften blev genast en stor framgång i hemlandet. Parfymen är faktiskt en av bästsäljarna genom tiderna i USA och dess kännspaka gulvita ränder blev kännetecknande för 1980-talets glada dagar. Den lanserade också på ett stort event som en parfym som skulle få en att stick ut ur mängden och skänka en elegant aura av framgång.

Även om Giorgio for Men är representativ för 1980-talets orientaliska dofter är doftkompositionen med dess fruktiga toppnoter av apelsin och bergamott samt basnoter av bärnsten och vanilj ytterst väl lämpad för sommarens varma väder. Speciellt kvällstid tycker jag att denna lämpar sig alldeles utmärkt tack vare att den även har ett mystiskt och ”rökigt” djup som saknas hos många andra av dagens citrusdofter.

 

Atelier Rebel – Amber Intense EdC

Här kommer en alldeles utmärkt orsak att besöka Köpenhamn. För några veckor sedan öppnade nämligen Atelier Rebul sin allra första butik i Europa i Köpenhamn. Även om Atelier Rebul har en rik historia har märket levt i skymundan från de flesta parfymkännare.

Deras historia började med att den unga franska farmaceuten Jean Cesar Reboul flyttade till Istanbul år 1895 för att öppna ett apotek. Det var först år 1938 som man äntrade parfymbranschen med sin ikoniska Rebul Lavanda, gjord av lavendel som Reboul odlade i sin egen trädgård. Rebul Lavanda blev snart mycket populär bland männen i Istanbul och förflyttade sedermera sitt fokus från apotekarverksamheten till kosmetik.

Numera finns ett brett utbud av underbara och rena parfymer hos Atelier Rebul, varav valet föll på den somriga bärnstensdoften Amber Intense EdC när jag besökte butiken. För den som gillar starkare dofter finns även så kallade Eau de Parfums i olika versioner, varav deras mandarindoft lär vara en av de mest populära hos Istanbuls kunder. Detta fick jag åtminstone jag berättat för mig av expediten i butiken.

Den nyöppnade butiken i Köpenhamn.

Diptyque Philosykos

På avdelningen unika sommardofter som inte direkt finns i var mans parfymgarderob hör Diptyque. Det var doftljusen som år 1963 förde in Diptyque i parfymernas värld. De blev snabbt en framgång och år 1968 började man även framställa parfymer för huden. Diptyques framgångsrecept ligger i att man vägrar ge efter för övergående modetrender. Istället finns i Diptyques parfymer en blandning av både orientalisk magi och sydeuropeiska fruktgårdar som är ytterst svår att efterlikna.

Dit hör Philosykos som lanserades år 1996 och som har härliga fikontoner både i topp- och basnoterna. En både aromatisk och speciell doft som är perfekt till sommaren.

Först kom doften Eau ut på marknaden år 1968, baserat på recept från 1500-talet. Till andra klassiker hör L’Ombre Dans L’Eau som kom ut 1983 och är en sällsynt blandning av svartvinbärsblad och bulgariska rosor.

Först kom den kvinnliga versionen ut av denna sommarklassiker år 1995. Året efter var det dags för männens version av Acqua di Gio – och nästan lika länge har detta varit en av mina favoriter bland sommardofter. Det var drömmen om att fly vardagen som inspirerade Giorgio Armani till att skapandet av Acqua di Gio och han upptäckte grunden till denna i sitt semesterparadis på den Italienska ön Pantellerie.

Den aromatiska sammansättningen är en av de mest somriga man kan tänka sig, med en friskhet som påminner om medelhavet och dess citronlundar. Tillsammans med dess träiga noter av mysk, ceder och ambra ger det doften en maskulin touch som är helt unik i sitt slag.

Calvin Klein CK One

En annan doft som ofta omnämns bland moderna klassiker och som även den hängt med länge för min del är CK One som lanserades 1994. CK One var den första och mest välkända unisexdoften i världen. Parfymen är ännu idag en av världens mest sålda parfymer.

Speciellt för varma sommardagar är CK One en utmärkt doft som är behaglig och nästan omöjlig att överdosera. Denna lämpar sig som basen i sommarens doftgarderob både med beaktande av dess pris och dess doftegenskaper.

Byredo Gypsy Water

Byredo grundades i Stockholm år 2006 och alla parfymerna är tillverkade i Sverige. Formlerna till parfymerna är rena och enkla och man undviker alltför många noter för att undvika att de tar ut varandra. Den som provat på någon av deras starka parfymer förstår vad man menar. Det handlar alltså om dofter ur kategorin Eau de Parfums, med en hög parfymhalt och starka doftegenskaper.

Min personliga favorit i urvalet är Seven Veils, men om jag skulle välja en typisk sommardoft är det en populära unisexdoften Gypsy Water jag skulle välja. Gypsy Water lanserades år 2008 och har typiska sommarnoter som bergamot, citron och enbär i toppnoterna. Till övriga somriga doftnoter hör nämnda bärnsten, vanilj och sandelträ. En somrig cocktail som jag gärna bär på kvällens äventyr under sommaren tack vare dess lite starkare doftegenskaper.

L’Occitane Eau des Baux EdT

Provencebaserade franska L’Occitane grundades år 1976 av Olivier Baussan och inriktar sig främst på kosmetika med naturliga ingredienser. L’Occitane får mig att tänka på Nice och den franska rivieran och dessa dofter återkallar jag gärna under sommarhalvåret.

Det finns många härliga sommardofter i L’Occitanes utbud där Verbena EdT är en av de renaste citrusdofter jag någonsin testat. Om jag dock skulle välja ut min sommarfavorit från L’Occitane är det Eau des Baux jag skulle välja. Den unika och rena cypressdoften som finns i parfymen är något som jag inte träffat på så ofta och för mig är det en riktigt somrig doft för de flesta sammanhang.

4711 Original Eau de Cologne

Unisexdoften 4711 Original Eau de Cologne är en av de mest klassiska i parfymvärlden och den skapades redan år 1792 av Wilhelm Muehlens efter ett hemligt recept han fick av en munk. Jag har ett alldeles speciellt förhållande till denna doft tack vare starka doftminnen från min barndom. Detta är nämligen den doft jag förknippar med min morfar och de soliga somrarna hos morföräldrarna.

Detta är en blommig doft som var kännetecknande för de flesta av de parfymer som skapades under 1800-talet och tidigare. I parfymen finns även citrus och örter som gör den till en riktigt utpräglad sommarklassiker.

Kända användare av denna klassiker är bland annat Johann Wolfgang von Goethe, Richard Wagner och Drottning Viktoria av Storbritannien.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *