Horopedia-stiftelsen presenterar den första digitala encyklopedin för klocktillverkning

horopedia klockuppslagsverk online

Det första universella och flerspråkiga uppslagsverk som enbart ägnas åt klocktillverkning presenterades under tisdagen i Genève, Schweiz, under pågående Geneva Watch Days 2022.

Den neutrala och oberoende digitala plattformen är öppen för alla, från stora företag och urmakare till allmänheten. 21 år efter Wikipedias födelse är det nu dags för klockindustrin att skapa sitt eget deltagande online-encyklopedi.

Syftet med HOROPEDIA är att dela med sig av all den kunskap och lyfta fram det kunnande med sina tekniska och konstnärliga färdigheter som branschen har samlat på sig under århundraden. Videon är numera mer tilltalande för publiken, särskilt för de yngre generationerna, och därför kommer HOROPEDIA:s viktigaste verktyg, förutom texter, att vara bilder och kortfilmer, för att så nära som möjligt fånga de inblandade personernas gester och känslor för att framhäva den mänskliga sidan av klocktillverkningen.

HOROPEDIA Foundation är en schweizisk stiftelse utan vinstsyfte och styrelsen består av Philippe Dufour (ordförande), Dr Helmut Crott, André Colard och Marc André Deschoux som verkställande direktör.

HOROPEDIA är mer än ett uppslagsverk på nätet. Den definierar sig själv som ett verkligt ekosystem för klocktillverkning, först och främst genom hela klockcommunityt som kommer att bidra till innehållet, utöver det innehåll som stiftelsen själv producerar. För det andra erbjuds studeranden möjlighet att fortsätta sina studier inom klockområdet. Det är också ett initiativ som stödjer projekt och verksamhet för bevarandet av klockkulturen.

Eftersom den allmänna tillgången till plattformen är gratis kommer finansiering genom donationer (stiftelser, företag och privatpersoner) och betalda långa, djupgående videor som stiftelsen skapar att tillhandahållas för att säkerställa plattformens drift. I slutändan skapas ett stort uppslagsverk om klocktillverkning för att dela med sig av industrins magi till så många människor som möjligt.

Läs mer: Bästa samlarklockor 2022

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *