Hösten-Perfekt tidpunkt för en nystart

För många kan det säkert kännas lite tungt att vara tillbaka i jobbet efter en lång och skön semester. Speciellt när vädret varit så underbart som det varit de senaste månaderna. Det kan kännas rätt tröstlöst att se framemot en allt mörkare höst med en ännu mörkare vinter efteråt. Det finns dock mycket som man kan göra för att lyfta humöret och ställa om fokuset från problem till möjligheter och entusiasm. Istället för att beklaga sig över sitt öde kan man inför höstens utmaningar passa på att rannsaka sig själv med målsättningen att utvecklas och bli mer nöjd med sitt liv.

På många sätt är hösten en bättre tidpunkt för ”bokslut” än nyåret. Efter semestern är de flesta av oss mer pigga och utvilade än under vinterhalvåret och därför också mer benägna att ta itu med de utmaningar som kommer emot. Därför kan det också vara den perfekta tidpunkten att ta itu med de förändringar som man funderat på länge men ännu inte kommit igång med.

Ni känner alla till de förnuftiga kommentarerna kring hur man bäst förhåller sig till stora förändringar i livet, som att sluta röka, börja motionera eller andra stora förändringar som påverkar rätt mycket hur man lever sin vardag. Det gäller att ta små steg i taget med att införliva de nya vanorna i sin vardag. Det tror jag att är fel väg att gå. Jag läste en intressant bok som heter The Rules to break under min semester och där fanns ett mycket bra citat gällande detta; If you want big things to change, you have to make big changes.

[pullquote]If you want big things to change, you have to make big changes.[/pullquote]

Så lydde citatet och jag är beredd att hålla med om varje ord i citatet. Oftast misslyckas man med förändringarna i sitt liv på grund av att man ”fegkör” och lämnar kvar vissa delar som påminner om sitt gamla liv även efter förändringen. Ifall man vill ge sig själv förutsättningar att lyckas gäller det istället att våga ta sig an utmaningen helhjärtat och lämna allt som påminner om det gamla livet till det förgångna.

Jag pratar om en sak som t.ex. motion. Om man vill satsa på ett liv där motionen är en naturlig del av vardagen gör man absolut bäst i att skaffa sig sådana levnadsvanor som även i övrigt stödjer ett aktivt liv. Till detta hör bland annat hälsosammare kost, mer sömn och ett nikotinfritt liv. Alla dessa vanor har en rätt stark påverkan på oss och kommer att fortsätta att ha det om man inte helt och hållet beslutar sig för att hålla sig borta från det.

Det kommer att kännas tufft till en början, men när man väl levt ett tag med dessa nya vanor kommer man att märka att själva livsstilen blir ett självändamål och även andra val i livet blir mer självvalda.

Motion och rökning är två ämnen som får rätt stort utrymme i media, men även då det gäller övriga vanor finns det skäl att se över hur man lever i förhållande till hur man vill leva. Vanor är så otroligt lätta att falla in i, oavsett vad det än gäller. Men till skillnad mot vad många verkar tro har man ett val varje enskild dag. Om man känner att det finns saker att förbättra gällande hur man är som person och hur man tänker i olika situationer, så finns det oftast en möjlighet att ändra på dessa. Och vad är väl en bättre tidpunkt att förändras än när man står i beråd till att återvända till vardagen?

Ta fram anteckningsblocket redan idag och kartlägg dig själv och tillåt dig drömma om den person du vill vara. Gör sedan upp en handlingsplan för hur du kan bli den personen. Hösten är nämligen den perfekta tidpunkten för en nystart!

Tips: Om du inte läst min artikel om Benjamin Franklin, så föreslår jag att ni läser denna för inspiration om hur man kan göra upp en egen handlingsplan för att utvecklas som person.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *