Sömnexpert siar om sömnen i framtiden – så sover vi 2035

hur sover vi i framtiden

Högteknologiska material och en alldeles egen soluppgång kommer flytta in i våra sovrum. Det tror sömnexperten och neuroforskaren Verena Senn, på Emma – The Sleep Company vars mål är att förbättra människors sätt att sova.

På Emmas forsknings- och utvecklingsavdelning förenas ett brett spektrum av erfarenhet och kunskap för att skapa innovationer relaterade till sömn. Teamet består av 30 experter inom olika områden som ständigt utmanar och testar ny teknologi för att optimera sömnen och förbättra sömnupplevelsen holistiskt.

sömnexpert dr verena senn
Sömnexperten och neuroforskaren Verena Senn

Hur vi sover i framtiden

I framtiden kommer appar och andra hjälpmedel för att sova bättre ligga på individuell nivå för att bättre kunna följa sovmönstret och hur sömnen kan förbättras. Verena Senn som är sömnexpert och neuroforskare på Emma – The Sleep Company tror att vi befinner oss i början av en sömnrevolution. Här är Verena Senns framtidsspaning över hur vi i framtiden kommer att sova.

1. Individuella hjälpmedel för din sömn. 
Människor är olika och vår sömn likaså. Många appar erbjuder sömnmätningar och generella tips, men där finns det stora utmaningar i att försöka utläsa vad som är viktigt för en god natts sömn på individnivå. I framtiden kommer apparna att vara speciellt framtagna för att kunna svara på detta. Samt hjälpa till att prioritera sömn och skapa vanor som passar det enskilda sömnbehovet.

2. Tillbaka till framtiden med hjälp av solen. 
Verena Senn tror att framtiden tar oss tillbaka till hur vi sov förr, med hjälp av solen. Fast nu i form av lampor som hjälper receptorerna i våra ögon att skicka signaler till hjärnan. I dagens moderna samhälle har vi tappat bort kunskapen av hur viktigt dagsljus är för vårt mående men också för vår sömn. 2035 har alla sin egen soluppgång i sovrummet i form av en lampa som hjälper oss att både vakna och somna. Studier har visat att för mycket av fel ljus vid fel tidpunkter, har stor inverkan på vår sömnrytm.

3. Sömn kommer att ordineras för att fler ska må bättre. 
I framtiden ser Verena Senn att framsteg inom sömnforskning och produktutveckling får bredare tillämpningsområden. Vid behandling av både psykiska och fysiska medicinska tillstånd kan till exempel SleepTech- produkter bidra till att fler mår bättre. Framtiden för många Sleep Tech-produkter är redan här. Det som är viktigt är att utbilda människor om alla dessa möjligheter och fördelarna med att sova mer, eller närmare bestämt, sova bättre.

4. Sov med AI. 
Redan nu har AI blivit en del av sömnforskningen med målet att vi ska sova bättre. Men i framtiden har AI ännu större inverkan på våra sömnmönster. Med hjälp av AI förändras förutsättningar för en god natts sömn. Redan nu finns tekniken med sensor som gör att madrassen anpassar sig efter hur du rör dig i sömnen. Sömnteknologi finns även för att reglera temperaturen medan vi sover.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *