Idag lanserar BOWMORE® unik 30-årig Single Malt Whisky i Sverige

bow more single malt 30 årig

Februari och mars är kända som månader med många intressanta whiskynyheter. Detta år utgör inget undantag. Nu kommer ytterligare en whiskynyhet för alla livsnjutare.

Bowmore® lanserar nämligen nu den första utgåvan av en 30-årig single malt whisky. Dessa planeras att släppas årligen i en ny utgåva. Denna whisky visar hur just tid bidrar till att skapa den unika Bowmore®-karaktären.

Bowmore®-destilleriet har i mer än 240 år lyckats fånga själva essensen av Islay. Bowmore® 30 YO är en single malt där varje droppe är definierad, formad och skapad av tiden som gått.

Mognat under tre decennier

Denna sällsynta single malt destillerades 1989 och har under tre decennier varsamt fått mogna i de finaste sherry- och bourbonfaten. Varje år väljs endast två fat ut vilket resulterar i en helt unik single malt, vars innersta kärna och karaktär förkroppsligar de 30 år som gått.

bowmore 30 year old


Smakerna har fått blomma ut över tid och har formats av det karga, särpräglade landskapet på Islay. Med en alkoholhalt på 45,3% är den 30-åriga whiskyn en hyllning till Bowmore®s fruktiga, finstämt rökiga stil.

Doft och smaknoter

Naturlig nyans av gyllene guld samt härliga aromer av ljung, banan, persika, ananas, vanilj och smörkola. I smaken gifter sig tropiska frukter och honungslen sötma med finstämda toner av rökig torv och eukalyptus och tillsammans ger det en värmande finish som dröjer sig kvar.

Genom att lägga till en årligen återkommande 30-åring till vår Bowmore®-portfölj kan vi visa hur lagringstiden både kan forma och påverka vår whisky, vilket gör den ännu mer exceptionell och säregen. Varje årlig utgåva kommer att berätta spännande historier från Bowmore®, men det viktigaste av allt är att alla kommer att ha sin egen unika stil och karaktär, säger David Turner, Bowmore®-destilleriets VD.

Endast 2580 flaskor släpps globalt av Bowmore® 30 YO. I Sverige lanseras endast 12 flaskor som en webblansering på Systembolaget idag den 4 mars 2021. Priset är 21 499 kronor och artikelnumret 40882.

Om Bowmore®

Bowmore® grundades 1779 och är det äldsta destilleriet på Islay, en av de skotska öarna som tillsammans bildar regionen som kallas ”The Islands / Öarna” i whiskysammanhang. Maltwhisky från ön Islay är känd för sin karaktäristiska rökighet och Bowmore är inget undantag. Malten röks försiktigt i en torveldad torkugn, ett hantverk som har vuxit fram under två århundranden för att skapa en perfekt välbalanserad single malt.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *