Ikonisk serietidning firar 50 år med jubileumsbok

agent x9 50 år
Illustration: Thord Lindblom

Det är inte endast James Bond som har kultstatus bland fiktiva agenter. Även Agent X9 har genom åren blivit kultförklarad som serietidning och i år fyller denna 50 år i Sverige. Som en del i firandet har medieföretaget Egmont tagit fram en jubileumsbok med X9-redaktionens egna favoritserier varvade med exklusivt redaktionellt innehåll.

Jubileumsboken X9 – 50 år av spänning är en hyllning till den klassiska serietidningen Agent X9 som gavs ut i Sverige för första gången 1969. Innehållet har sedan starten bestått av äventyrsserier i svart-vitt och främst amerikanska och brittiska agent- och deckarserier.

agent x9 50 år
Bild: © 2019, King Features Syndicate Inc./Distr. Bulls

Kultförklarade serier som ”Agent Corrigan”, ”Rip Kirby” och ”Modesty Blaise” har genom åren kommit att underhålla flera generationer av svenska läsare. 

”X9 – 50 år av spänning” innehåller nio av X9-redaktionens egna, handplockade favoritäventyr med Agent Corrigan, Modesty Blaise, Rip Kirby, Johnny Hazard, Buck Ryan, Garth, Paul Temple och Spårhundarna. Serierna bjuder på allt ifrån spektakulära bankrån till gastkramande helikopterjakter.

Ambitionen har varit att välja ut äventyr som representerar tidningen på ett bra sätt och som fortfarande är lika bra idag som när de publicerades för första gången, säger projektledaren Carina Tornqvist.

X9 50 år
Illustration: Thord Lindblom

Förutom serierna så innehåller boken även omslagsbilder som visar hur formgivningen utvecklats under årtiondena samt alternativa omslag till tidningar av Thord Lindblom, som gjort åtskilliga omslag under tidningens första årgångar. Dessutom medföljer ett flertal artiklar om tidningen och dess anrika historia, författade av X9-entusiasterna och experterna Andreas Eriksson, Pierre Sund och Magnus Sörell.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *