Ikoniska Persol och dess kända användare

kända användare av Persol solglasögon

Innan vi går över till sommarmodet och inte minst sommarens intressanta utbud gällande solglasögon tar vi en tillbakablick på ett av de mest ikoniska bland märken då det gäller solglasögon.

Det finns vissa tillverkare av solglasögon som verkligen förtjänar sin ikonstatus, inte minst tack vare några modeller bibehållit sin plats som klassiker över generationer. Detta gäller speciellt det italienska märket Persol som ifjol firade sitt 100-års jubileum.

Persol grundades alltså år 1917 i Turin av Giuseppe Ratti. Det var dock först i samband med att Marcello Mastroianni bar modellen 649 i filmen Divorce, Italian Style som Persol fick sitt stora genombrott kommersiellt. Modellen 649 lanserades redan på 1950-talet för italienska spårvagnsförare som behövde ordentliga solglasögon som skydd mot sol, blåst och damm.

Klassiska modeller av solglasögon

Kända användare av ikoniska italienska solglasögonmärket Persol

En annan kanske ännu mer känd modell internationellt är ändå Persols glasögonmodell 714. Denna modell fick sitt genombrott år 1968 i samband med att Steve McQueen använde dem i stilklassikern The Thomas Crown Affair.

Det är kanske främst genom dessa två modeller som varit känt genom åren, men de senaste åren har märket även i övrigt fått stor uppmärksamhet genom olika celebriteter som använt Persols solglasögon. Bland dessa kan nämnas Daniel Craig, Ryan Gosling och Leonardo DiCaprio.

italienska solglasögonmärket Persol historia

Persols historia började med skyddsglasögon för äventyrare som t.ex. piloter och racingförare. År 1917 utvecklade Giuseppe Ratti Protector-glasögonen med runda linser, försedda med gummikanter som fästes vid huvudet med elastiska band. De blev snabbt populära bland italienska flygare och det dröjde inte länge innan även amerikanska flygvapnet bar Protector.

användare av persol solglasögon i historien

Marcello Mastroianni i ett par av Persol 649 från filmen Divorce, Italian Style (1962).

klassiska italienska solglasögonmärket persol

Persol 649 i svarta bågar, precis som de Marcello Mastroianni bar i ovan nämnda film.

kända modeller av persol solglasögon steve mcqueen

Det finns flera olika nyanser av den klassiska modellen 714. Här en modell utsmyckad med detaljer inspirerade av originalet burna av Steve McQueen i filmen The Thomas Crown Affair från 1968 (bilden överst)

klassiska solglasögon från italienska persol

Under årens lopp har denna klassiska modell fått flera efterföljare där bland annat bågarna fått en modernare ”touch”. Här en modell av 649:an med namnet Vintage Celebration Special Collection, som har en riktigt fräsch sammansättning av en blå nyans på glaset och orange bågar.

kändisar som använt italienska solglasögonmärket Persol

Persol 714 är en vikbar version av den legendariska modellen 649 och har varit märkets ikon sedan den lanserades på sjuttiotalet. Den här bågen går igenom ytterligare tio faser i en redan lång och handgjord process.

Varje båge är vikbar på tre olika ställen som hålls ihop av hållbara gångjärn. Den flexibla Victorflex-brynbaren och Meflecto-gångjärnen på sidorna ger bågen en unik komfort. Steve McQueen gjorde de här solglasögonen till sin signaturbåge både på och utanför filmskärmen.

persol steve mcqueen

Modellen 714 Steve McQueen med annan färg.

Persol solglasögon kända användare

Modellen är identisk med 649:an med skillnaden att man kan vika ihop dem i mitten på fyra olika ställen, något som gör dem mycket praktiska att bära med sig.

kändisar som använder Persol solglasögon

Leonardo DiCaprio i ett par Persol 714 Steve McQueen.

kändisar som använder persol solglasögon

I en av förra årets största filmer La La Land använder sig Ryan Gosling i en av scenerna modellen Cellor PO3105S. Det var ingen tillfällighet eftersom Ryan Gosling även privat gärna använder sig av märket.

persol solglasögon kändisar

Modellen Cellor PO3105S som Ryan Gosling bär i filmen La La Land och som påminner en hel del om en annan klassiker bland solglasögon, Ray-Bans klassiska båge Clubmaster.

kändisar som använder persol solglasögon privat

Privat har Ryan Gosling ofta setts i modellen 2994S från Persol.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *