Ikoniska Persol fyller 100 år

klassiska solglasögon modeller

Det finns vissa tillverkare av solglasögon som verkligen förtjänar sin ikonstatus, inte minst tack vare några modeller bibehållit sin plats som klassiker över generationer. Detta gäller speciellt italienska Persol som i år firar sitt 100-års jubileum.

Persol grundades alltså år 1917 i Turin av Giuseppe Ratti. Det var dock först i samband med att Marcello Mastroianni bar modellen 649 i filmen Divorce, Italian Style som Persol fick sitt stora genombrott kommersiellt. Modellen 649 lanserades redan på 1950-talet för italienska spårvagnsförare som behövde ordentliga solglasögon som skydd mot sol, blåst och damm.

En annan kanske ännu mer känd modell internationellt är ändå Persols glasögonmodell 714. Denna modell fick sitt genombrott år 1968 i samband med att Steve McQueen använde dem i stilklassikern The Thomas Crown Affair.

Det är kanske främst genom dessa två modeller som varit känt genom åren, men de senaste åren har märket även i övrigt fått stor uppmärksamhet genom olika celebriteter som använt Persols solglasögon. Bland dessa kan nämnas Daniel Craig, Ryan Gosling och Leonardo DiCaprio.

klassiska glasögon modeller

Persols historia började med skyddsglasögon för äventyrare som t.ex. piloter och racingförare. År 1917 utvecklade Giuseppe Ratti Protector-glasögonen med runda linser, försedda med gummikanter som fästes vid huvudet med elastiska band. De blev snabbt populära bland italienska flygare och det dröjde inte länge innan även amerikanska flygvapnet bar Protector.

kändisar solglasögon

Marcello Mastroianni i ett par av Persol 649 från filmen Divorce, Italian Style (1962).

persol Marcello Mastroianni ikoner solglasögon

Persol 649 i svarta bågar, precis som de Marcello Mastroianni bar i ovan nämnda film.

Det finns flera olika nyanser av denna klassiska modell. Här en modell med en färgnyans på bågar och glas som påminner väldigt mycket om de som Steve Mcqueen bär i filmen The Thomas Crown Affair (1968) på bilden överst.

Under årens lopp har denna klassiska modell fått flera efterföljare där bland annat bågarna fått en modernare ”touch”. Här en modell av 649:an med namnet Vintage Celebration Special Collection, som har en riktigt fräsch sammansättning av en blå nyans på glaset och orange bågar.

steve mcqueen solglasögon
persol steve mcqueen

Modellen 714 Steve McQueen av samma modell som på bilden ovan.

Modellen är identisk med 649:an med skillnaden att man kan vika ihop dem i mitten på fyra olika ställen, något som gör dem mycket praktiska att bära med sig.

ikoniska solglasögon kändisar

Leonardo DiCaprio i ett par Persol 714 Steve McQueen.

kändisar solglasögon

I en av förra årets största filmer La La Land använder sig Ryan Gosling i en av scenerna modellen Cellor PO3105S. Det var ingen tillfällighet eftersom Ryan Gosling även privat gärna använder sig av märket.

solglasögon herrmode

Modellen Cellor PO3105S som Ryan Gosling bär i filmen La La Land och som påminner en hel del om en annan klassiker bland solglasögon, Ray-Bans klassiska båge Clubmaster.

kändisar solglasögon

Privat har Ryan Gosling ofta setts i modellen 2994S från Persol.

klassiska solglasögon

En lite närmare titt på modellen.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *