Imorgon släpps Innis & Gunn-lagrad whiskey från Irländska Teeling

Teeling Innis & Gunn Cask Single Malt

I mars 2017 släppte det skotska bryggeriet Innis & Gunn en stout i begränsad upplaga som bar namnet Kith & Kin Teeling Cask. Stouten hade som namnet antyder fatlagrats på whiskeyfat som tidigare lagrat det irländska destilleriets flaggskepp Teeling Rum Cask Small Batch.

Nu har Teeling lagrat whiskey på faten igen och därmed skapat en helt ny whiskey vid namn Teeling Innis & Gunn Cask Single Malt. Whiskeyn som ligger på 49,3% är alltså något så ovanligt som en stoutfatslagrad Singel Malt. Släppet är exklusivt producerat för den svenska marknaden och Systembolaget. Lansering sker imorgon den 6 oktober.

Innis & Gunn Kith & Kin Teeling Cask.
Innis & Gunn Kith & Kin Teeling Cask som kom ut i mars tidigare i år.

Att smaksätta whiskey genom att slutlagra den på ekfat som tidigare lagrat till exempel sherry eller portvin är väldigt vanligt inom whiskeyindustrin. Teeling och Innis & Gunn bestämde sig för att experimentera ytterligare och ta denna smaksättning till nästa nivå genom ett tydligt samarbetsprojekt som därmed skulle ge en helt unik whiskeyfatsöl och senare en stoutfatslagrad whiskey.

Teeling Distillery
Teeling Irish Whiskey Destillery fick pris som världens bästa whiskyattraktion vid “The World Whiskies Awards 2016”

Resultatet av det helt unika samarbetet mellan skottarna på Innis & Gunn och Irländarna på Teeling är en spännande och väldigt distinkt cask strength whiskey på 49,3%. Precis som alla släpp från Teeling är whiskeyn inte kylfiltrerad för att lyfta smakerna i whiskeyn maximalt.

Teeling Innis & Gunn Cask Single Malt har artikelnummer 40112-01 och ett pris på 599 kr för 70 cl. Totalt släpps 1200 flaskor på marknaden.

 

Teeling Distillery

The Teeling Whiskey Company drivs av whiskypionjärerna och bröderna Jack och Stephen Teeling och är Irlands mest intressanta destilleri just nu. Bröderna bestämde sig för att öppna upp det första destilleriet på 125 år i Dublin med målet att återigen göra Dublin och Irland världsberömd för utsökt kopparpanns-whiskey igen. Valet föll på stadsdelen ”Liberties” som tidigare var hjärtat för Dublins whiskeyindustri.

The Teeling Whiskey company är Irlands ledande, familjeägda och oberoende whiskeyproducent och har fått fina recensioner för sin whiskey på flertalet internationella whiskytävlingar.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *