Inspiration för nya jobbveckan – håll drömmarna vid liv

Hur många av er känner att det är måndagen som är favoritdagen under veckan? Inte så många skulle jag tro. Det finns dock mycket som man kan göra för att underlätta övergången från veckoslut till vardag. Ett av dessa sätt är att redan på söndagskvällen planera för den kommande veckan.

Då tänker jag kanske inte framförallt på att man i detalj skall tänka på de konkreta arbetsuppgifter som man skall utföra. Istället är min egen favoritövning att under söndagskvällen ”göda” de drömmar som jag har i livet. Vilka är den stora drömmarna i livet som jag vill uppnå och var befinner jag mig för tillfället i förhållande till dessa?

Att på detta sätt aktivera sitt möjlighetstänk kan ge många fördelar gällande kreativiteten och bidra till ett mer positivt sinne när man övergår till vardagen igen. Om man i dagsläget endast jobbar för pengarna är det min absoluta övertygelse att det behöver finnas en plan för hur man kommer ur detta ekorrhjul och i något skede får förverkliga sina egna drömmar, på sina egna villkor.

Drömmarnas kraft

Vi är alla unika och alla av oss har olika drivkrafter i livet. Därför går det inte att säga åt någon vad de skall göra för att hitta motivationen i vardagen. Det som dock kan sägas är att de flesta av oss skulle vinna mycket på att ha klarare målsättningar och strategier för vad vi vill uppnå i livet.

Hur skulle du leva om inte pengar var något hinder? Den frågan har vi tidigare ställt oss här på Gentlemannaguiden. Det är också något som jag utmanar alla att fråga sig nu som då. Problemet med många av oss är att vi innan vi ens börjar tänka i dessa banor redan utarbetat en massa förklaringar till varför det inte är möjligt att få det liv vi vill ha.

Ett av hindren är de nämnda pengarna – något som är helt förståeligt eftersom dessa faktiskt begränsar oss på många olika sätt i vardagen. Men det är endast ett av hindren. Största problemet är snarast att de flesta av oss är så otroligt bra på att skjuta upp våra drömmar till ett senare och bättre tillfälle i livet. Tyvärr är det ytterst sällan ett sådant tillfälle dyker upp. Alltid finns det någon begränsande faktor som gör det omöjligt att komma igång.

Tillåt dig därför att här och nu drömma om hur ditt liv skulle se ut om det var perfekt. Vad skulle du jobba med och var skulle du leva? Hur ser ditt sociala liv ut och vad gör du under dagarna? Självklart kommer ett liv aldrig att bli helt perfekt. Även om man lever tillsynes det perfekta livet finns alltid problem att lösa under vardagen.

Det är dock inget att tänka på i detta skede. Det viktigaste är att man kommer igång med denna enkla tankeövning för att inte censurera sig själv och sina drömmar. De positiva bilder som man målar upp i sitt sinne har en potential att skapa ytterst starka krafter för att komma igång med processen att skapa konkreta målsättningar och planer.

Ta nästa steg

Men sedan gäller det naturligtvis också att ta nästa steg. En dröm är en stark motivationsfaktor, men stannar det för länge vid detta stadie hinner också tvivlen komma in i bilden.

Ibland kan det vara bra att låta drömmarna och planerna gro ett tag. Därför skall man heller inte ångra alltför mycket att man inte genast tog tag i sina drömmar som man hade för ett antal år sedan, vem vet, kanske det var precis vad som behövdes för att göra en redo att ta nästa steg? Ibland har det även för min del tagit flera år att gå från tanke till handling och när jag ser tillbaka på allt detta har det visat sig att jag kanske inte till alla delar var riktigt redo att ta itu med utmaningarna tidigare i livet.

Men generellt sett kan man ändå säga att det alltid finns goda anledningar till att genast utarbeta en plan och sedan sätta igång att förverkliga denna om man brinner för något. Väntan är sällan en vinnande strategi. Trots att man i stundens ingivelse kan göra massor av misstag kan egenskapen att genast ta tag i saker vara den avgörande biten som får allt att falla på plats. Att vara proaktiv och få saker att hända ökar alltid sannolikheten för att du får det liv du själv önskar.

Om man dessutom har förmågan att lära sig av sina misstag finns det få saker som kan stoppa en om man vet vad man vill. Trots att det enligt teorin borde vara möjligt att lära sig av andras misstag genom att läsa om dessa har det visat sig att man sällan lär sig på riktigt utan att själv ha prövat sig fram. Självupplevd smärta är alltid den starkaste. Men efter att man gjort bort sig tillräckligt många gånger kommer man också att lära sig leva med detta. Man slutar att fundera på vad andra tycker och tänker om det som man håller på med – något som även det kan vara det viktigaste steget att ta på vägen mot framgång.

Ofta är det rädslan över vad andra skall tro och tycka som håller en tillbaka från det som man önskar göra i livet. När man väl kommit över denna rädsla märker man att det faktiskt inte har så stor betydelse. De flesta är alldeles tillräckligt upptagna med sitt eget liv oavsett.

Ta därför fram anteckningshäftet och gör upp en åtgärdslista för vad du kan göra här och nu för att komma närmare målen. Hur små stegen än kan verka så är det alltid en skön känsla att ha kommit igång.

Läsinspiration

En sak som jag själv gjorde under tiden jag jobbade (något jag fortsättningsvis gör) var att planera för den kommande veckan genom att på söndagskvällen skriva upp vad jag skulle göra under veckan för att komma närmare mina målsättningar. Vid sidan om detta läste jag ofta inspirationslitteratur för att få växtkraft till mina drömmar.

En av dessa böcker var See you at the top av Zig Ziglar, en bok som finns nämnda bland flera framstående entreprenörer som en av deras favoritböcker. Exempel på fler inspirerande böcker hittar ni i detta inlägg.

Det är drömmarna som håller inspirationen vid liv. Glöm aldrig det. Vi kommer alla in i perioder i livet då allt känns hopplöst, då inget verkar gå vår väg. Då kan det vara bra att plocka fram lite inspirationslitteratur som påminner oss om att det faktiskt är sällan som någon haft en spikrak väg till framgång i livet.

Boken av Zig Ziglar kan läsas i sin helhet nedan.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *