Inspiration: Royal Ascot

Idag hämtar vi inspirationen från Royal Ascot som börjar imorgon tisdag och avslutas på lördag. Det är få idrottsevenemang som innehar samma anor och som är lika traditionsbundna som Ascot. Ascot Racecourse grundades redan år 1711 av Drottning Anna av Storbritannien och varje år har den brittiska kungafamiljen som tradition att närvara vid detta evenemang.

Etikettreglerna för de kläder man kan bära på Royal Ascot är likaså traditionsbundna och varje år släpps en stilguide inför evenemanget. För de personer som närvarar i närheten av kungafamiljen och som alltså hör till gruppen Royal Enclosure är det svart eller grå jackett med väst innanför som gäller, en klädsel som på engelska kallas Morning Dress. För gentlemän som rör sig i följande grupp, i Queen Anne Enclosure är det kostym och slips som gäller. Övriga deltagare har friare klädsel, men man uppmanas att använda städad klädsel.

Dagens inspiration hämtas alltså från den första gruppen av deltagare, med jackett från anrika Oliver Brown. Oliver Brown är den enda återförsäljare som är inbjuden till Royal Ascot varje år och till utbudet hör även en egen linje specialgjord för Royal Ascot, Royal Ascot Collection.

Detaljerna från kollaget överst:

Jackett: Oliver Brown 

Hatt: Oliver Brown 

Skor: John Lobb 

Klocka: Longines 

Champagne: Bollinger

Parfym: Creed Royal Mayfair EdP

Inspiration från Esquire Apparel Arts från år 1938.

En riktig kunglig doft från anrika parfymhuset Creed är Royal Mayfair EdP som är en doft med genomgående friska och lyxiga noter. År 1936 gav Hertigen av Windsor, kung Edward VIII, Creed i uppdrag att skapa en parfym exklusivt för honom. 2015 lanserades Royal Mayfair till allmänheten som en nytolkning av denna doft.

Schweiziska tillverkarna av exklusiva armbandsur Longines har en lång historia av deltagande i sportvärlden och har varit officiell tidtagare vid flera olympiska mästerskap med början i vinterspelen i Oslo 1952. Även då det gäller hästsport har man även hållit sig väl framme där man var en populär tillverkare av klockor för hästsporten redan i slutet av 1800-talet.

I samband med årets Royal Ascot firar man sitt 10-års jubileum av samarbete. Klockan ovan är ny för året och heter Longines Flagship Heritage, en hyllning till 60 år av tillverkning av denna modell

Huset Bollinger har en långvarig tradition som hovleverantör till det brittiska hovet sedan 1884. Därför är det naturligt att Bollinger även är den champagne som serveras varje år på Royal Ascot.

Reklam från Ladies Home Journal från 1920. Jacketten används väl kanske främst på bröllop här i Sverige nuförtiden, men om man råkar höra till gruppen Royal Enclosure på Royal Ascot gäller det alltså att damma av sin jackett.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *