Ivy Loafer – ny penny loafer från Morjas

ivy loafer från morsas

Svenska skomärket Morjas har sedan starten 2017 gjort sig kända för sin balans mellan kvalitet och modernism. I grunden finns välgjorda herrskor i klassiska modeller som tillverkas i Portugal, men de designas ofta med en twist eller design som gör skon lite mer spännande.

Morjas nya Ivy Loafer är ytterligare ett exempel på detta. På ytan är det en klassisk penny loafer, men anpassad genom ett par designförändringar som ger en uppdaterad design. Penny loafern upplever just nu en renässans både i herrmode och dammode, och har blivit en dress-sko som – rätt eller fel – börjat ta mark från oxfords och derbies. Namnet kommer sig av att den lilla skåran sägs ha använts som plånbok – eller kanske bara för lite sprezzatura – för att förvara pennies.

Loafern var en central del av garderoben för en välklädd stil på Ivy League-universiteten. Notera strumporna.

The Ivy Loafer

Morjas Ivy Loafer har en kortare och lite boxigare tå, samtidigt som sulan har en viss höjd utan att vara grov (som i catwalk/streetmodet just nu). Inspirationen kommer från Ivy League-looken som präglade amerikanska elituniversitet under 1950- och 60-talen. Sulan har för övrigt en väldigt elegant finish som är utmärkande för många av Morjas modeller.

Skon kommer i klassiska nyanser: svart och vinrött kalvläder, samt mörkbrun mocka.

Stiltips

Morjas har nyligen lanserat en väldigt praktisk funktion med stiltips i tre tappningar – everyday, business och festive – vilket stämmer väl med hur Gentlemannaguiden brukar tala om formellt, välklätt och avslappnat som tre grundstilar.

Loafers och särskilt penny loafers fungerar alldeles utmärkt till jeans och andra mer vardagsbetonade byxor, men de bör vara av regular fit med en lite högre midja. Samtidigt är de, inte minst i mocka, också fantastiska till både enkelknäppta och dubbelknäppta

Loafers kan till sommaren bäras ”strumplöst” (dvs med no show socks) men för en Ivy League-stil passar strumpor i ton med byxorna bättre – ljusa till chinos och ljusa jeans, mörka strumpor i övrigt. Vill man gå mer åt preppy-modet kan en kulört socka vara ett sätt att lyfta stilen.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *