3 klassiska cocktails gjorda på Jaguara Dark Rum

klassiska cocktails med rom

Alldeles nyligen fick vi resultaten i världens främsta branschtävling inom vin- och sprit, International Wine and Spirit Competition. En tävling som ägde rum i London. Här lyckades Jaguara Premium Dark Rum från Guyana knipa en bronsmedalj, en dryck som vi skrev om tidigare i år.

Här delar vi med oss av drinktips gjorda på denna rom.

International Wine and Spirit Competition (IWSC)

International Wine and Spirit Competition grundades 1969 av kemisten Anton Massel och har sedan dess årligen utsettvärldens främsta vin- och spritsorter.

Tävlingen är ansedd världen över och ambitionen är då som nu att belöna och ge erkännande till de allra bästa vin- och spritdryckerna i världen.  I år hade mästerskapet drygt 240 deltagande romprodukter från hela världen.

Alla produkter har provats blint av erkända jurymedlemmar som gett sina individuella omdömen som sedan legat till grund för deras gemensamma bedömning. Jaguara Premium Dark Rum vann en bronsmedalj och var samtidigt den enda rom från Guyana som lyckades med bedriften att få en medalj.

jaguara mörk rom drinkar

Att vinna en medalj för Jaguara Premium Dark Rum i den här ansedda tävlingen är väldigt hedrande och samtidigt överväldigande.  Jag är mycket stolt över det här priset då det är ett kvitto på det hårda arbete som ligger bakom framtagandet av produkten. Samtidigt är det ett bevis på att rommen håller en väldigt hög kvalitet. Vår ambition med produkten är att utmana den annars så traditionella romindustin,säger Daniel Henriksson, Master Blender på Umida Group AB.

Jaguara Premium Dark Rum

Jaguara Premium Dark Rum lanserades tidigare i år i systembolagets fasta sortiment. Ursprungslandet Guyana i nordöstra Sydamerika har lång tradition av romtillverkning och det är dess landskapsdjur jaguaren som gett namn till den här produkten. 

jaguara mörk rom

Den har en kryddig smak med distinkta inslag av arrak tillsammans med vanilj, knäck, apelsin och mörk choklad. Rommen är en högkvalitativ produkt och har lagrats upp till 15 år på bourbonfat vilket ger en tydlig fatkaraktär och samtidigt bidrar till dess komplexitet.

Den relativt höga alkoholhalten är en smakbärare som ger rommen en kraftfull stil samtidigt som den upplevs som välbalanserad och mjuk.

Jaguara Premium Dark Rum hittar du på Systembolaget med artikelnummer 35501.

Klassiska cocktails gjorda på rom

Det är fördelaktigt att dricka romen som avec, antingen rumstempererad eller med en isbit. Den är även perfekt som huvudingrediens i drinkar.  I cocktails är det viktigt att finna balansen mellan rom och de andra ingredienserna såsom is, lime och sockerlag.

Jaguaras mixologer har skapat recept på goda drinkar där romen står i centrum och skapar harmoni med resten av komponenterna.

East India Negroni

Detta är en läcker utmaning av en etablerad drink. Då James Cook utforskade Stilla Havet hade han sherry och rom i lasten. Lagringen i värme och rullande vågor gav mogna fylliga smaker. East India Negroni får oss att känna vågskvalp och svulliga aromer av russin och arrak från rom och vällagrad sherry.

negroni cocktail recept

Denna drink har bara Campari gemensamt med det florentinska originalet. Ändå är det en lika genial drink före maten. Här finns smaker som gör sig fantastiskt ihop med kalla tapas som salta oliver, manchego, fänkålsalami och söta körsbärstomater.

 • 6 cl Jaguara Premium Dark Rum
 • 1 cl Gonzalez Byass Nectar Pedro Ximénez sherry
 • 1 cl Dry Sack sherry
 • 2 cl Campari

Rör med is, sila upp i tumblerglas med en stor iskub. Garnera med apelsinskal, antingen torkat eller som skal-twist.

Aged Honey Daiquiri

En upptrimmad variant av Hemingways favoritdrink. I denna tappning ädlare och mer smakrik tack vare Jaguaras mörka chokladtoner och kraftiga arom av arrak. Än mer piffigt blir det genom honungens blommiga sötma, istället för att bara söta med karaktärslös sockerlag.

daiquiri cocktail recept
 • 6 cl Jaguara Premium Dark Rum
 • 4 cl flytande honung, gärna med toner av apelsinblom eller akacia.
 • 1,5 cl färskpressad limejuice
 • 1,5 cl sodavatten

Börja med att röra rom och honung i shakern tills honungen löst sig. Lägg till limejuice och vatten och skaka sedan med is. Sila upp i martiniglas och garnera med en limeklyfta.

Air Mail

Ett recept från 1930-taI, vid tiden ett par decennier efter att postflyget slagit igenom och gett expressbrev en ny innebörd. Rom, lime och honung ger drinken en bas av rum punch. Flygturen får extra snurr av bubbelvinet. Välj honung med fruktig, blommig karaktär för mer finess.

klassiska cocktails med rom

Vinet bör ha viss sötma och mycket fruktighet. Ett bra exempel är Gardo & Morris mousserande sauvignon blanc. Den ger ett fint komplement till drinken med sin härliga ton av passionsfrukt och grape.  

 • 3 cl Jaguara Premium Dark Rum
 • 1,5 cl färsk limejuice
 • 1,5 cl honungsirap gjord på proportionerna 3:2 honung och vatten
 • 5 cl mousserande vin, inte för torrt.

Skaka rom, lime och honungssirap med is, sila av i högt glas och toppa med vinet.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *