Lamborghini Aventador: Slutet på en era, början på en annan

En era är slut: den sista Lamborghini Aventador har nu byggts och levererats. För ungefär en månad sedan var det Jaguar som sa farväl till bensinmotorn, sedan släppte Rolls Royce sin elektriska Spectre, och nu är det dags för Lamborghini att ta nästa steg mot supersportbilens elektrifiering.

I alla fall nästan, för även om märket bestämt sig för att elektrifiera hela sin modellportfölj, så kommer man mjukstarta med hybrider. Så det klassiska lamborghinimullret kommer att leva kvar i några år till, om det är till någon tröst. Helt elektriska modeller kommer dröja till andra halvan av 2020-talet.

Lamborghini Aventador – supersportbilen

den sista Lamborghini aventador på fabriken
Den sista bilen i serien, en LP 780-4 Ultimae Roadster, som levererats till en schweizisk entusiast. Foto: Lamborghini.

Den sista Lamborghini Aventor har alltså rullat ut från Automobili Lamborghini i Sant’Agata Bolognese.

2011 presenterades den första Lamborghini Aventador LP 700-4 på bilmässan i Genève. Modellnamnet var logiskt: 700 hästkrafter, permanent fyrhjulsdrift och motorn placerad ’longitudinale posteriore’ – alltså i ’längsgående bakre position’. Redan året efter presenterades en version med öppet tak, tack vare lätta takpaneler i kolfiber, som kunde tas bort och förvaras under den främre huven.

Aventador var utrustad med en ny V12:a, designad och egenutvecklad av Lamborghini. Den nya 6,5-liters V12:an levererade 700 hästkrafter vid 8 250 r/min, vilket möjliggjorde 0-100 på bara 2,9 sekunder och en toppfart på 350 km/h. En automatisk ISR-växellåda (Independent Shifting Rod) genererade växlingar på 50 millisekunder.

lamborghini aventador v12
Den sista V12:an monteras. Foto: Lamborghini

Både den tekniska och designmässiga utvecklingen av Aventador har skett på fabriken i Sant’Agata Bolognese, där man började med ett vitt, tomt papper. Medan dess föregångare byggdes runt en stålrörsram blev Aventador den första Lamborghinin att använda sig av en monocoque i kolfiber. Denna centrala del av bilen, som rymmer kabinen, vägde bara 147,5 kilo. Trots den låga vikten säkerställde den starka kolfibern en hög vridstabilitet, till förmån för vidareutvecklingen av bilens kördynamik.

Genom åren har det funnits åtta olika versioner av Lamborghini Aventador och totalt 11 465 exemplar har producerats och levererats till kunder över hela världen. Aventador har vunnit åtskilliga utmärkelser, medverkat i filmer och dataspel och roat både ägare och fans, såväl vuxna som barn.

Att Lamborghini träffade helt rätt med Aventador är tydligt: Modellen tillverkades i fler exemplar än alla Lamborghinis tidigare V12-modeller tillsammans. Under sitt femte produktionsår levererade fabriken 5 000 exemplar, vilket matchade den totala produktionen av Lamborghini Murciélago. I september 2022 nådde fabriken nästa milstolpe när den 10 000:e Aventadoren levererades.

LP 780-4 Ultimae: Den sista versionen

Den sista versionen av Aventador lanserades sommaren 2021 – Aventador LP 780-4 Ultimae, med 780 hästkrafter. Hela produktionen – 350 coupéer och 250 roadsters – var slutsåld strax efter presentationen.

Det allra sista exemplaret som alltså nu rullat ut blev en Roadster. Med hjälp av Lamborghinis Ad Personam-avdelning har den schweiziska köparen inspirerats av färgsättningen på den historiska Miura Roadster från 1968. Den öppna versionen av den legendariska modellen byggdes bara i ett enda exemplar, och presenterades av Bertone som ett designkoncept som aldrig kom till serieproduktion.

Klassikerns blåa exteriör och vita interiör går igen i det sista exemplaret, som målats i Azzuro Flake med silverkontraster och en kabin med Bianco Leda-läder. Ett värdigt avsked för en supersportbil.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *