Lamborghini Lanzador: Lambos elektriska framtid

lamborghini lanzador

Vid Monterey Car Week visade Lamborghini upp sin elektriska konceptbil Lamborghini Lanzador för första gången. Bilen – eller något mycket likt den – ska lanseras först 2028, men redan nu har alltså Lamborghini valt att visa upp en prototyp.

Normalt sett är vi skeptiska till att skriva om konceptbilar. “If my grandmother had wheels, she’d be a bike” som italienarna säger. Det är alldeles för lätt att drömma ihop en bil med fantastiska egenskaper när man inte behöver bygga den.

Men en helt ny modell och den första helelektriska Lamborghini är för bra för att passa på. Efter att Lamborghini gjort om sin nuvarande lineup – Revuelto, Urus och ersättningen till Huracán – till hybrider, så kommer Lanzador att bli den första elektriska modellen och sätta riktningen för Lamborghini bortom 2020-talet.

Designkoncept

Lamborghini Lanzador exteriör

Lanzador är för det första en helt ny modell – en 2+2 Gran Turismo med hög markfrigång, som Lamborghini kallar “Ultra GT”. Tänk hälften Tesla Cybertruck, hälften klassisk Lamborghini.

Lamborghini har byggt 2+2 GTs tidigare, som Lamborghini Espada, men den höjda karossen ger bilen en ny profil. Jämfört med tillrättalagda SUVen Urus känns bilen mycket mer futuristisk och “rå” i sin design – designspråket är mycket tydligt Lamborghini. Massiva 23-tumsfälgar bidrar till det aggressiva uttrycket.

Designmässigt har man visserligen lånat en del från Urus, framför allt fronten, men också från legendariska modeller som Lamborghini Countach LPI 800-4. Om fronten känns mer SUV så utstrålar bakdelen mycket tydligt sportbil, med en smal profil och de stora hjulen nästan helt exponerade.

Även interiören är futuristisk, med en Y-formad avdelare mellan förare och passagerare som skapar känslan av en cockpit för föraren. Interiören har närmast cyberpunkiga drag, med kontroller och knappar som ser ut som något från en rymdfilm. 

Samtidigt passar Lamborghini på att peka ut både bilens hållbara material, som merinoull på klädsel och inredning samt de 3D-printade återvunna fibrerna i sportstolarna, och dess praktikalitet, där ett justerbart baksäte ska göra det lätt att packa in ditt val av sportutrustning eller designerväskor.

lamborghini lanzador bagage

Drivlina och aerodynamik

Lamborghini Lanzador bygger på en helt ny plattform. Kärnan är en modern elektrisk konfiguration, med ett platt batteripaket i botten och två elektriska motorer – en för varje axel. Totalt ska den kunna leverera över 1 MW, dvs 1360 hästkrafter!

Aerodynamiken står i fokus. Sidospeglar och handtag saknas till synes – ersatta av kameror och elektriska öppningsmekanismer. Men ännu mer kommer Lanzador att förlita sig på aktiv reglering. Lanzador ska vara utrustad med ett aktivt system, en vidareutveckling av Aerodinamica Lamborghini Attiva (ALA) som sitter i modeller som Aventador SVJ och Huracan Performante. Systemet styr luftflödena runt bilen och utnyttjar på det sättet bilens aerodynamik för att förbättra prestandan, i Lanzadors fall till att antingen förbättra körprestandan under acceleration och kurvtagning, eller förlänga räckvidden vid jämn motorvägskörning.

lanzador front

Även när det gäller stötdämpning och framdrivning ska bilen vara utrustad med stora mängder sensorer och avancerad mjukvara för att maximera prestandan under körning.

För att uppnå en lång räckvidd ska bilen vara utrustat med “nästa generationens högpresterande batteri”, men mer får vi inte veta. Lamborghini vill antagligen kunna hålla de sista delarna hemliga, för att kunna justera prestanda och räckvidd efter konkurrensen 2028. 

Reflektioner

Utåt sett ser Lamborghini ut att lyckas genomföra övergången till helelektriska supersportbilar framgångsrikt. Lanzador har ett designspråk som känns både ultramodernt och mycket tydligt Lamborghini. 

Prestanda är ett känsligt ämne för en sportbilstillverkare, men de väl över 1.000 hästkrafterna bör räcka för att göra vilken förare som helst lycklig, särskilt eftersom bilen är positionerad som en livsstilbil snarare än något du tar till banan.

Frågan som kvarstår är väl som alltid med elbilar och supersportbilar känslan – kommer Lamborghini kunna behålla eller återuppfinna känslan från bensinmotorns vrålande (eller kommer framtida generationer inte bry sig)? Och är 2028 tillräckligt nära i tiden, när andra konkurrenter som Ferrari och Aston Martin satsar på att släppa sin modeller redan 2025?

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *