Revuelto: Lamborghini bryter 1000 hästkrafter

1 015 hästkrafter, 2,5 sekunder från 0-100 kilometer i timmen. Som för att fira att Lamborghini fyller 60 år presenterar det italienska märket sin kraftfullaste och snabbaste supersportbil hittills: Lamborghini Revuelto.

Medan Lamborghini Aventador blev den sista modellen att lämna den berömda fabriken i Sant’Agata med en traditionell V12:a är Revuelto den första modellen i märkets historia med plug-in hybridteknik. Namnet kommer liksom föregångaren från en (ö)känd spansk tjurfäktnings-tjur, men kan också betyda ”röra” som i ”äggröra” – en anspelning på blandningen av traditionell förbränningsteknik och el.

Den kraftfullaste V12-motorn någonsin från Lamborghini

lamborghini revuelto V12

I Revuelto debuterar en teknisk arkitektur som aldrig tidigare setts i en Lamborghini: en V12-motor kombinerad med tre elmotorer och ett effektivt batteri.

Även utan elkraft är den nyutvecklade 6,5-liters V12:an utan överladdning den kraftfullaste 12-cylindriga från Lamborghini någonsin. Med en vikt på bara 218 kilo är den dessutom 17 kilo lättare än V12-motorn i föregångaren Aventador.

Med snillrik design har Lamborghini dessutom lyckats inrymma tre elmotor – en i den nya 8-växlade dubbelkopplingslådan, och en på framaxeln vid respektive hjul. Batteriet, ett 3,8 kWh lättviktsbatteri, har man lyckats placera i transmissionstunneln.

Elektrifieringen höjer den totala effekten till 1 015 hästkrafter, vilket ger Revuelto imponerande prestanda. Acceleration från 0-100 kilometer i timmen avklaras på 2,5 sekunder och Revuelto når en topphastighet på över 350 kilometer i timmen. Prestandan hjälps också upp av chassit, som genom kolfiber sägs vara 10% lättare och 25% styvare än Aventadors.

Starkare – och renare

aerodynamiska former på Lamborghini

Elmotorernas placering gör att Lamborghini Revuelto kan köras både som en hybrid och som en helt elektriskt fyrhjulsdriven bil. Detta hjälper – trots den enorma kraften och prestandan – till att minska de totala C02-utsläppen med cirka 30 procent, jämfört med Aventador. Inte direkt en miljöbil, men alltid något.

Det innovativa hybridsystemet kommer till användning i bilens körprogram. För stadskörning har Lamborghini skapat ett nytt körprogram, Cittá, där Revuelto kan köras helt elektriskt med en begränsad effekt på 180 hästkrafter, och där V12-motorn automatiskt startar (Recharge) för att ladda batteriet när den saknar kraft. En full laddning via V12-motorn avklaras på några minuter, samtidigt som batteriet på 3,8 kWh även kan laddas vid en laddstation tack vare plug-in-teknik.

Klassisk Lamborghini-design med uppdateringar

Lamborghini Revuelto interiör

Designmässigt är Revuelto en klassisk Lamborghini med extrema och aggressiva linjer, från ”shark nose” fronten till de sexkantsformade avgasrören. Alla element är designade för att optimera luftflödet. Handtagen på de klassiska saxdörrarna med sin y-formade design utför en aerodynamisk funktion – liksom den adaptiva bakvingen som automatiskt ändrar vinkel. Den karakteristiska y-formen syns på fler ställen exteriört, från ljusgrafiken till luftintagen bakom dörrarna.

Inuti Lamborghini Revuelto finns inte mindre än 3 displayer. För föraren finns en 12.3-tums instrumentpanel, med hastighet, varvtal och energiförbrukning. Mellan stolarna sitter en 8.4-tums infotainment-skärm. Och för första gången någonsin erbjuder Lamborghini också en skärm för passageraren – en 9.1 tum stor skärm placerad ovanför handskfacket ger passageraren viktig information som hastighet och varvtal, så de slipper böja sig fram och snegla på föraren.

En elektrisk framtid

Revuelto är Lamborghinis första steg på vägen mot elektrifiering. På tur står en Urus i hybrid-format och en hybrid-ersättare till Huracán. Först 2028-2029 säger sig märket vara redo att släppa sin första helt elektriska modell.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *