Drygt ett år in i pandemin – längtan efter ett seriöst förhållande ökar bland svenska singlar

online dejting

Nu är det drygt ett år sedan pandemin satte världen i rubbning och fick oss att anpassa våra liv till “det nya normala”. En undersökning från dejtingexperterna på Match visar att året som gått har påverkat svenskars inställning till nätdejting. Samtidigt som längtan efter ett förhållande har ökat, är fler svenska singlar positivt inställda till att vi numera lär känna varandra bättre innan vi ses för första gången – 24 procent idag jämfört med 10 procent för ett år sedan. 

Tack vare internet och allt fler tjänster på nätet har det blivit betydligt enklare för oss att få kontakt med nya människor. I dagsläget finns många tjänster för den som önskar söka en partner att dejta. På dejtingsida.com hittar du en sammanställning över de bästa dejtingsidorna och apparna just nu. Alla över 40 minns säkert en tid när kontaktannonser var ett av få sätt att hitta dejtingsällskap om du inte träffade någon i ”verkliga livet”.

Här har vi sammanställt exempel på kontaktannonser från slutet av 1800-talet. Att det är mer smidigt än tidigare att hitta dejtingsällskap betyder dock inte att det är enkelt – speciellt inte i pandemitider.

online dejting tjänster

Undersökning visar på en längtan att träffa andra

För att ta tempen på svenska singlar under ett minst sagt annorlunda dejtingår har Match gjort två undersökningar, en i maj 2020 och en i februari 2021, knappt ett år senare. Årets undersökning visar att hela 40 procent av svenskarna har använt dejtingtjänster mer under 2021 än tidigare år.

Dessutom längtar allt fler unga vuxna (18-29 år) efter ett seriöst förhållande – 33 procent nu jämfört med 19 procent i maj 2020. 55 procent uppger i årets undersökning att saknaden efter fysisk kontakt i form av kyssar och kramar är stor – större än saknaden efter att besöka barer, restauranger & klubbar (47 procent) och att träffa sin familj (30 procent).

Det här året har varit ensamt för många, och det är inte konstigt att det bor en stor längtan hos svenska singlar. Nätdejting fyller en viktig funktion under tider som dessa och gör att vi inte behöver inte sluta träffa och umgås med nya människor. Det är därför kul att se att så många hittar nya vägar och väljer att dejta online, säger Emélie Fauque, Senior Marketing Manager på Match i Europa.

Året som gått har också fått oss att våga testa nya saker och på alla hjärtans dag i år, slogs rekordet för virtuella dejter på Matchs plattform. Dessutom är fler svenska singlar positivt inställda till att vi numera lär känna varandra bättre innan vi ses första gången – 24 procent idag jämfört med 10 procent för ett år sedan.

Det finns alltså hopp för kärleken i pandemin, inte minst då hela 37 procent av männen i undersökningen respektive 31 procent av kvinnorna tror att det att går att bli kär genom att prata och lära känna varandra online – innan man träffas i det verkliga livet.

Undersökningsresultat, maj 2020 och februari 2021

Maj 2020Februari 2021
Längtan efter ett seriöst
förhållande hos unga vuxna
19%33%
Positivt inställd till att
man lär känna varandra
mer innan man ses
10%24%
Saknad efter fysisk
kontakt i form av kyssar
eller kramar
44%55%
Dejter via ljudsamtal16%22%
Dejter via videosamtal11%19%

Källa: Enligt en intern studie som genomfördes i februari 2021, på ett urval av 856 Match-medlemmar över 18 år i Sverige.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *