Läs dig till bättre vanor och effektivitet

I några inlägg i början av året skrev vi om planering av dygnets timmar och strategier för personlig utveckling. I detta sammanhang handlar mycket om att hitta rätt vanor för bättre produktivitet. Idag tipsar vi om några riktigt bra böcker i ämnet för den som önskar fördjupa sig ytterligare i ämnet.

Stephen R. Coveys bok De 7 goda vanorna (”The 7 Habits of Highly Effective People”) publicerades 1989 och blev genast en succé. Denna klassiker är världens mest spridda ledarskapsbok och har sedan utgivningen sålts i fler än 40 miljoner exemplar på 38 språk.

Stephen R. Covey (1932-2012) var en amerikansk föreläsare, affärsman och författare. Hans mest populära bok är just De 7 goda vanorna. I boken får man ta del av principer och synsätt för självledarskap som går betydligt djupare än i de vanliga ledarskapsböckerna.

De 7 goda vanorna täcker in de viktigaste och mest angelägna aspekterna av livet; hur vi vill vara som människor och hur vi vill leva vårt liv på allra bästa sätt, utifrån våra egna förutsättningar. De 7 goda vanorna har gett generationer av läsare gett nycklarna till hållbart och meningsfullt liv.

Genom utbildningar, rådgivningat, workshops och föreläsninga sprids hans budskap numera även i Sverige via företaget FranklinCovey.

Stephen R. Covey.

Då det gäller tidshantering och planering utkom även De 5 valen För hållbar produktivitet från nämnda FrankinCovey ifjol. Vetenskapligt beprövade processer, exempel, övningar och tips varvas i boken som är skriven av experter från FranklinCovey. En av medförfattarna är svenske seniorkonsulten Marcus Jarl, som arbetar med förändringsprocesser och organisationsutveckling utifrån bokens principer och budskap.

De 5 valen för hållbar produktivitet baseras på många års erfarenheter av utbildning i tidsplanering samt det senaste inom hjärnforskning och forskning inom produktivitet. FranklinCovey, det globala utbildningsföretaget som arbetar med att förbättra människors prestationer, försöker med denna bok hjälpa oss att arbeta smartare, fatta klokare beslut, hålla energinivån uppe och få bättre balans i livet.

De 5 valen som nämns i boken:

1. Agera på det viktiga, reagera inte på det som brådskar. Pausa • Förtydliga • Besluta.

2. Sikta på det allra bästa, nöj dig inte bara med godkänt. Identifiera dina roller och dina mål i varje roll.

3. Schemalägg de stora stenarna, sortera inte grus. Planering är nyckeln till framgång!

4. Styr tekniken, låt inte den styra dig. Ta kontroll.

5. Håll igång elden, bränn inte ut dig. Se till att din energinivå är på topp!

Marcus Jarl.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *