Levi’s® lanserar jeans skapade av återvunnen denim – samarbetar med svenska Renewcell

nya jeansmodeller från Levis höst 2020

Som vi kunna konstatera tidigare här hållbart mode en av höstens stora trender inom mode för män 2020. Det märks också hos Levi’s® som den 15 september lanserar sina första jeans någonsin som är skapade av återvunnen denim. Dessa är tillverkade av Renewcells unika material Circulose®.

Svenska startup-bolaget Renewcell samarbetar med Levi’s® och skapar tillsammans två återvunna jeansmodeller tillverkade med Renewcells helt biologiskt nedbrytbara råmaterial Circulose®. Modellerna Levi’s® High Loose och Levi’s® 502 representerar mer än fem års forskning inom cirkulär denimdesign.

hållbart mode jeans höst 2020

Nya jeansen Levi’s® Recycled Denim

Levi’s® lanserar sina mest hållbara jeans någonsin, tillverkade av ekologisk bomull och det helt biologiskt nedbrytbara råmaterial Circulose®, ett banbrytande material tillverkat av utslitna jeans. Modellerna 502 för män och High Loose för kvinnor, representerar mer än fem års forskning inom cirkulär denimdesign.

Detta unika samarbetet mellan Levi’s® WellthreadTM och det svenska bolaget Renewcell, innovatörerna bakom materialet Circulose®, är en banbrytande milstolpe i modebranschens övergång till cirkularitet.

Att helt sluta kretsloppet för mode, denim till denim, tillsammans med ett så pass ikoniskt varumärke som Levi’s® är en dröm. För att nå vårt mål om att göra modeindustrin hållbar är det viktigt att visa att ett material som Circulose® är ett direkt alternativ till jungfrulig bomull både i kvalitet och utseende. Jag kan inte tänka mig ett starkare bevis än att lansera cirkulära Levi’s®-jeans i butiker världen över, säger Patrik Lundström, VD för Renewcell.

nya jeans från Levis modell 502
Modellerna High Loose och 502, båda tillverkade med Renewcells material Circulose®

Materialet Circulose®

För att tillverka Circulose® återvinner Renewcell textilavfall, exempelvis slitna bomullsjeans, i en process som liknar pappersåtervinning. Cellulosan i de inkommande textilierna bryts ned i en vattenbaserad process.

Färgen avlägsnas sedan från materialet med en miljövänlig blekning. Efter att alla syntetiska fibrer har tagits bort från materialet torkas massan, vilken lämnar ark av Circulose® kvar. Detta ark omvandlas sedan till viskosfibrer som kombineras med bomull och vävs till ett tyg.

Levi’s® Recycled Denim Men’s 502.

Vi vill återvinna Levi’s®-jeans på ett sätt som inte försämrar deras kvalitet. Genom att samarbeta med Renewcell tar vi ett viktigt steg framåt. Återvinning håller plaggen borta från deponier och minimerar användningen av naturresurser. Vi förvandlar gamla jeans till högkvalitativa material och flyttar oss bortom traditionell bomullsåtervinning, vilket förkortar och förstör fibrer. Genom att använda fibrer av hög kvalitet håller Levi’s®-jeansen längre och möjligheten att designa cirkulärt betyder att våra gamla jeans kan bli nya jeans, om och om igen, säger Una Murphy, Levi’s® Senior Designer for Innovation.

Unik innovation i modebranschen

Innovationer som detta är det som gör det möjligt för Levi’s®, och modebranschen i helhet, att minska beroende av jungfruliga material. Levi’s® och Renewcell har framgångsrikt lyckats skapa två par Levi’s® WellthreadTM-jeans med Circulose® och ekologisk bomull från Turkiet.

Levi’s® Recycled Denim Women’s High Loose
Levi’s® Recycled Denim Women’s High Loose.

Tack vare Renewcells återvinningsprocess har de lyckats skapa ett livskraftigt material för framtida användning och visat att ett plagg faktiskt kan vara helt återvinningsbart och cirkulärt.

Det här är en hållbarhetsutmaning som vi har brottats med i åratal, så det är verkligen spännande att se ett ambitionskoncept bli ett par välkända Levi’s®- jeans, som konsumenter kan bära. Modeindustrin har länge jagat potentialen i den ”cirkulära ekonomin”. Jeansen vi nu har skapat i samarbete med Renewcell visar att det är möjligt, säger Paul Dillinger, VP för Global Innovation hos Levi’s®.

Varför är detta viktigt?

Bomull, även om det är ett naturligt material, har sina utmaningar. Mer odling av konventionell bomull innebär att man använder mer vatten, mark och naturresurser.

levi's well thread nya jeans höstmode 2020

Eftersom efterfrågan på kläder fortsätter att öka de närmsta åren, är det viktigt att komma fram med en lösning hur efterfrågan möts utan att skada ekosystemet i världen.

2015 förbrukade exempelvis modeindustrin 53 miljoner ton jungfrufibrer; en fjärdedel var enbart bomullsfibrer och 73 procent av dessa fibrer hamnade på en deponi eller brändes. Som ett denimmärke som Levi’s®, är detta oroande.

Levi’s® Recycled Denim Men’s 502

  • 20% återvunnet denim, 20% hållbar viskos och 60% ekologisk bomull.
  • Återvunnet denim minskar fotavtrycket för vatten, kemikalier och CO2
  • Tillgänglig på Levi’s® hemsida för 1 199 SEK.
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *