Stark inledning av auktionssäsongen hos Bukowskis

john bauer pojken som aldrig var rädd
John Bauers ”Pojken som aldrig blev rädd"

När vi sammanfattar första dagen av auktionen Important Spring Sale skulle man inte tro att Sverige drabbats speciellt hårt ekonomiskt av rådande pandemi. Så övertygande var ändå resultatet med hela 11 stycken miljonnoteringar!

Det kanske mest anmärkningsvärda resultatet stod landskapsmålningen ”Mullfjället” av Helmer Osslund för. Den såldes för otroliga 8,9 miljoner kronor och är samtidigt nytt rekord för en målning av nämnda konstnär.

målningen mullfjället helmer Osslund

Jonas Helmer Osslund, född 22 september 1866-1938 var en svensk målare. Just storslagna vildmarksvidder i flammande höstfärger skulle komma att prägla hans konstnärsskap mest och med dessa skulle han etablera sig ett namn som Norrlands konstnärlige upptäckare.

Hans expressiva måleri låg modernismen nära och som ende svensk studerade han sedan för Paul Gauguin under slutet och 1800-talet. Det var under Gauguins syn på färg och form han skulle komma att avbilda landskap, modellstudier och landskap.

Det var år 1898 som Osslund började måla norrländsk natur och han tillbringade ofta flera månader på målarvandringar i de norrländska ödemarkerna. Gauguin hade också lärt honom att måla på smörpapper, något som var vilket billigare och lättare att hantera än vanlig målarduk när han var på vandring.

Målning av Zorn såldes för 3,6 miljoner kronor

Inför auktionen uppmärksammades Anders Zorn eftersom det i år är 100 år sedan hans död. Hans målning Gammal Spegel stod även den för en miljonnotering då den såldes för 3,6 miljoner kronor.

gammal spegel av Zorn

Carl Larssons ”Teaterfunderingar” och John Bauers sagolika ”Pojken som aldrig blev rädd” samt Georg Paulis ”Romerskt bad”/”Odalisk” var några av de ytterligare höjdpunkterna hos konstavdelningen. Där såldes Carl Larssons målning för hela 6,2 miljoner kronor.

teaterfunderingar carl larsson

Historiska föremål lockade

Auktionens allra första miljonnotering stod ändå den historiskt betydande försäljningen av ett 8 daler plåtmynt för. Denna såldes för slutpriset 2,4 miljoner kronor. Genast efter fick vi ytterligare en miljonnotering när en kunglig gåva i form av två filigranbägare av Rudolf Wittkopf såldes för 1,5 miljoner.

Antikviteter och konsthantverk

Antikviteter och konsthantverk med mästare som Gottlieb Iwersson och Johan Wilhelm Helleday i spetsen bjöd på höga slutpriser. Här såg vi en av dagens första raketer när ett par silverljusstakar från 1710, som något överraskande rusade från ett utrop på 200 000 och slutade på hela 759 500 kronor.

silverljusstakar 1700-tal

I dessa speciella tider är det imponerande att se hur stark konstmarknaden är och vi ser nu med självförtroende fram emot vår moderna och samtida auktion om två veckor. Det är också fantastiskt kul med 11 miljonnoteringar där vi nu ser hur alla dessa konstverk finner nya ägare, kommenterar Andreas Rydén, chefsspecialist konst.  

Under 2020 firar Bukowskis 150 år och ifjol stod auktionshuset för hela 54 miljonnoteringar, vilket var överlägset flest på marknaden. Även detta år har alltså onekligen börjat lovande trots de utmanande tider vi lever i. Vi väntar med spänning på fortsatta auktioner under året!

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *