Boken ”Manligt mode – en okänd historia” kommer ut i höst

manligt mode bok

Boken ”Manligt mode – en okänd historia” kommer ut i bokhandlarna i oktober. Detta är en rikt illustrerad bok med personliga texter från både svenska och internationella experter. En genomlysning av herrmodet ända från 1500-talet till idag utlovas

Idén till bokprojektet kommer från Ingrid Giertz-Mårtenson, som också är bokens huvudredaktör med mångårig erfarenhet av både svenskt och internationellt mode. Hon har länge verkat för att höja modets status som kulturuttryck vilket bland annat medfört att modevetenskap idag är en disciplin vid Stockholms universitet:

Mode har genom århundraden diskuterats, ifrågasatts, kritiserats och beundrats, oftast utan den historiska kunskapen om hur och varför mode har sin aktuella form. Det gäller framför allt mannen och herrmodets historia eftersom mode ofta har associerats med dammode: historiskt har mode sedan 1700-talet, både ur ett kulturellt och socialt perspektiv, förknippats mer med kvinnlighet än manlighet, säger Ingrid Giertz-Mårtenson.

manligt mode bok

Boken är rikt illustrerad och formges av den internationellt kände svenske art directorn Johan Svensson. Omslaget har gjorts av konstnären och modetecknaren Mats Gustafson. 

Manligt mode – En okänd historia är ett vederhäftigt verk om ett ämne som alltför länge lämnats därhän. Rikt illustrerad och med både initierade och personliga texter av internationella och svenska experter får mannens klädsel här sin rättmätiga genomlysning från 1500-talet till idag, säger bokens creative advisor Tom Hedqvist.

Bokens skribenter är: Christopher Breward, Elizabeth Wilson, Claire Wilcox, Peter McNeil, Patricia Mears, Bradley Quinn, Lena Rangström, Carolina Brown-Ahlund, Johan Cederlund, Mikael Mogren, Göran Söderström, Daniel Björk, Johan Hakelius, Alexander Husebye, Susanne Ljung och Jonas Olsson.

Vi gör en stor satsning med denna bok. Manligt mode diskuteras alltför sällan och forskningen runt herrmodets historia är mycket begränsad jämfört med den kunskap som finns om kvinnligt mode. Det finns även en brist på manliga plagg i modemuseernas samlingar. Vi vill med den här boken komma med ny information och kunskap till en kulturintresserad läsekrets som vill ta del av en initierad berättelse om det manliga modet genom tiderna, berättar Susanne Hamilton, förlagschef på Bokförlaget Langenskiöld.

Boken ges ut med stöd från Erling Perssons Stiftelse.

Läs mer: Bästa böcker om klassiskt herrmode

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *