Marknadsföringstips för restaurang- och caféägare

marknadsföringstips för restaurangägare caféägare

Hur kan du som driver restaurang eller café stärka ditt varumärke, hur når du ut till nya kunder, och hur ser du till att de kommer tillbaka? 

Internet och digital marknadsföring har mycket att erbjuda, men det blir allt mer tydligt att det inte räcker – traditionell marknadsföring är fortfarande viktig, inte minst i restaurangbranschen. I den här artikeln går vi igenom några viktiga beståndsdelar i en lyckad marknadsföringsstrategi, inklusive:

  • Visuell identitet, logotyp och branding
  • Vikten av trycksaker av hög kvalitet
  • Digital marknadsföring
  • Marknadsföringsradie och målgrupp
  • Service och kundlojalitet

Visuell identitet, logotyp och branding 

Du kan inte börja marknadsföra din restaurang eller ditt café utan en tydlig och igenkännlig visuell identitet. Den har sannolikt redan vuxit fram allt eftersom att ni utvecklat ert koncept, valt namn och inrett restaurangen – men se till att känslan finns med i allt från menyer och skyltning till logotyp och webbplats. Har loggan samma känsla som inredningen? Och representerar färgskalan er gastronomiska filosofi? Det här kan kännas luddigt till att börja med, men ett starkt restaurangkoncept måste vara konsekvent och distinkt. 

Trycksaker

Digital marknadsföring i all ära (och vi återkommer till det snart) – det är upplevelsen när kunder kommer till ditt café som avgör om de trivs och väljer att komma tillbaka. Och det de sett på Facebook eller Instagram måste spegla helhetsupplevelsen på plats. Har ni väldesignade skyltar som gatupratare och liknande så att gäster hittar dit? Dörrhängare, pappmuggar, bordsskyltar och papperstabletter – det finns många tillfällen att befästa och stärka er visuella identitet med kvalitetstrycksaker

Kanske använder ni er av griffeltavla istället för pappersmenyer och en minimalistisk inredning som inte behöver så många skyltar. Det är självklart helt okej – men någonstans kommer loggan och din visuella identitet att finnas med. Ölunderlägg och kund- eller presentkort är andra trycksaker som kan stärka upplevelsen av ert varumärke. Vi vill gärna tro att traditionell marknadsföring är gammaldags och känns billig, men faktum är att den uppmärksamhet kunden ger något de faktiskt håller i handen är bra mycket mer genuin och komplett än den som ägnas åt en Facebooksida eller banderoll på en webbplats. Det handlar inte om att satsa på allt, men om att investera där det gör skillnad – och där ditt varumärke inte slåss om uppmärksamhet i hård konkurrens från hundratals andra varumärken som också betalat för att synas just där. Sociala medier är super på många sätt, men de blir sällan lika trovärdiga som en väldesignad tryckprodukt, något som du investerat tid och pengar i och som kunden möter i verkliga livet.

Digital marknadsföring

Därmed inte sagt att du inte ska synas på sociala medier. Självklart ska du det! Och glöm inte fördelarna med GPS och Google Maps – se till att ni finns med, och uppmuntra gärna recensioner och delningar om ni kan. Somliga ger 10 % rabatt på notan mot en delning på Instagram eller liknande. Om det känns krystat kanske det räcker med en påminnelse på notan om att delningar och recensioner är guld värda. Nöjda kunder brukar mer än gärna ta sig tid om de bara kommer på tanken!

I digitala marknadsföringscirklar är SEO stort, av förståeliga skäl. När det gäller caféer och restauranger blir detta mindre relevant, åtminstone när det gäller de mest populära söktermerna. Varför? Därför att en person i Malmö som googlar på vedugnsbakad pizza inte kommer att sätta sig på tåget för att din restaurang i Sundsvall dyker upp. Att optimera din sajt för söktermer med typ av mat samt stad eller stadsdel, däremot, kan vara en bra idé…

Marknadsföringsradie och målgrupp

… vilket leder oss till nästa punkt, om marknadsföringsradie och målgrupp. Restauranger och caféer får ungefär 90% av sina kunder från ett och samma område. Visst kan du rikta dig till hela Sverige i din kommunikation, men då blir ditt budskap inte särskilt skarpt, och sannolikt inte heller relevant för de flesta. Om du istället vet vem du pratar med – vad de jobbar med, i vilket syfte de går på restaurang, med mera – kan din kommunikation bli mer intressant, vilket i sin tur betyder att du får mer valuta för pengarna. 

När du hittat din målgrupp och de hittat dig är det en bra idé att försöka fortsätta kommunicera med dem. Skapa en kunddatabas och håll dem uppdaterade om nyheter och erbjudanden. Kanske kan du skicka ut specialerbjudanden till dina mest trogna kunder för att de ska känna sig uppskattade? 

Service och kundlojalitet

Sist men inte minst, glöm inte att kontinuerligt göra kundnöjdhetsundersökningar och utvärdera ert erbjudande. Det spelar ingen roll hur bra din kommunikation är om kunderna kommer och får halvdålig service eller menyn inte motsvarar ditt marknadsföringslöfte. Varför ödsla tid, energi och pengar på att marknadsföra ditt café eller din restaurang om du inte hinner se till att ert erbjudande är precis så klockrent som det kan vara? Det är sant att produkten, eller tjänsten, är A och O. Glöm aldrig det. 

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *