Martin Bergström designar exklusiv ljushållare för Skultuna – vinnare av ELLE Deco Design Awards hederspris 2021

snyggaste inredning 2021

Den internationellt erkända designern och konstnären Martin Bergström har med sitt unika design- och formspråk skapat en tidlös ljushållare tillsammans med Skultuna – Opaque Object – inspirerad av rymdens atmosfär och växten Bolmört i en ny kollektion för hemmet. Opaque Objects ställs ut, i samband med att Skultuna tar emot ELLE Deco Design Awards hederpris på Nordiska Kompaniet, under Stockholm Design Week den 8 till 14 februari.

Skultunas Mässingsbruk inledde 2019 ett samarbete med den mångfacetterade designern och konstnären Martin Bergström. Projektet, om en unik smyckeskollektion, har långsamt utvecklats och organiskt växt fram tillsammans med Skultunas designteam.

martin Bergström Skultuna

Samarbetet mellan Martin Bergström och Skultuna utökas nu när de tillsammans lanserar en kollektion för hemmet. Den första produkten är en ljushållare, tillhörande Opaque Object kollektionen, och kommer i tre utföranden: guld, silver och mattsvart. I sitt skapande har Martin använt sig av mässing och silver, Skultunas blanka och klassiska signum.

– För Opaque Object ville jag sammanfläta Skultunas 400 år av historia och tradition. Jag grävde i Skultunas arkiv och fann historien om platsen och omgivningarna runt Skultunas bruk samt fick svar på varför Karl IX valde just denna plats för att anlägga mässingsbruket. Mystiken med gravplatserna från Järnåldern, närheten till Svartån och de djupa skogarna, historien och traditionerna runt bruket inspirerade till att knyta det samman med min design och estetik. Arkiven ledde mig bland annat till en meteorit som slog ner några mil från Skultuna den 28 juni 1876. Meteoritnedslaget skedde kring klockan 11.32 och syntes från Mora till Oslo och Stockholms skärgård i öst, säger designer och konstnär Martin Bergström.

martin bergström skultuna kollektion

Martin har byggt alla produkter i modeller, som sedan har överförts digitalt. Under skapandet av kollektionen hittade Martin sin favoritblomma Bolmört, som blev utgångspunkten till halsbandet. Själva strukturen är inspirerad av Bolmörtsfröna, som ligger i jorden i hundra år för att vänta på att kanske få gro.

Skultuna står för hantverk och tradition. Att få vara en del av traditionen och ta med den in i framtiden med är mycket hedrande. Med en levande historia som är öppen för bäraren att skapa är Opaque Object en tidlös kollektion – något att bevara och älska, fortsätter Martin Bergström.

skultuna martin bergström

Kollektionen kommer ställas ut under Stockholm Design Week på Nordiska Kompaniet där Skultuna även kommer ta emot Årets Hederspris av ELLE Decoration Design Award. Samarbetet mellan Martin Bergström och Skultuna är en synergi som öppnar för nya marknader och möjligheter. Båda har lång erfarenhet av exklusiv design och skapande av klassiska och stilrena smycken som ska hålla över lång tid.

Vi är otroligt hedrade över att få ta emot ett så ärofyllt pris under Stockholm Design Week. Vi är mycket stolta över samarbetet med Martin, som har djupdykt i brukets, över 400-åriga historia, och funnit en rad spännande saker och händelser som inspirerat honom under resans gång. Martin har lyckats få med Skultunas blodomlopp i formgivningen, säger Viktor Blomqvist, vd Skultuna.

skultuna martin bergström lyktor

Opaque Objects finns att köpa i Skultuna Concept Store i Stockholm och Göteborg, Skultuna Flagship Store i Skultuna samt på NK och Åhléns. Kollektionen finns även online www.skultuna.com från april. Pris från 698 kronor.

martin bergström lyktor för skultuna
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *