Två enkla och vällagade stormköksrecept från kocken Niki Sjölund

mat för stormkök

Nyligen utsågs stormköket till årets julklapp 2020. I coronatider lägger vi allt mer tid på friluftsaktiviteter och därför var valet logiskt. Vilka maträtter kan man då tillverka i ett stormkök? Här kommer några lättlagade recept på maträtter till stormkök som tagits fram av kocken Niki Sjölund i samarbete med whiskytillverkaren Talisker.

För att inspirera fler att gå ut i naturen och laga mat utomhus lanserar whiskyn Talisker två lättlagade och goda stormköksrecept framtagna av vildplockaren och kocken Niki Sjölund.

Båda rätterna passar också perfekt till en kopp värmande Talisker Hot Chocolate.

Stor ökning av friluftsaktiviteter

bästa recept för mat till stormkök

Under 2020 har Friluftsfrämjandet haft historiskt höga medlemssiffror och både Nackareservatet och Tyresta Nationalpark såg ökningar på över 60 % i besökarantal.

Talisker från Isle of Skyes karga kustlandskap har äventyret i sitt DNA. För att uppmuntra fler att ta sig ut i naturen har de låtit vildplockaren och kocken Niki Sjölund ta fram två stormsköksrecept.

Maträtter till stormkök – några enkla recept

Att laga mat i naturen har länge varit synonymt med att grilla korv, men det är inte alls svårt att få till riktigt välsmakande, mättande maträtter till stormkök. Värmande vitkål och potatis går snabbt att tillreda på plats, medan klassikern kolbullar med fördel kan förberedas dagen innan.

Talisker välkomnar stormköket som årets julklapp och hela outdoortrenden eftersom naturen är en viktig del av Taliskers historia och DNA. Och faktum är att whiskyn sällan smakar bättre än i en Hot Chocolate gjord i ett stormkök efter en heldag i naturen, hälsar Sophia Torabbeigi, PR-ansvarig för Talisker i Norden.

Värmande Kål och potatis

En väldigt enkel men mustig maträtt som värmer och ger energi.

recept på mat till stormkök

Recept

2 serveringar

3 medelstora potatisar 350 gram vitkål
1⁄2 Gullök
1 Äpple

3 dl grädde
2 krm Salt
3-4 msk rårörda lingon Olja eller smör

Du behöver också en liten skärbräda och en kniv

Börja med att skiva potatisen i 2-3 cm tjocka skivor, lägg i varm panna med matfett och låt steka. Medans potatisen steker strimlar du vitkålen och skivar löken.

När potatisen fått färg och börjat mjukna ställ då stekpannan åt sida. Ta en djupare panna och lägg i matfett, lök och vitkål. Låt kålen och löken tillagas på mediumvärme så de sakta karamelliseras, rör om då och då. Viktigt att verkligen låta kålen få en fin färg så den blir riktigt söt och smakrik.

Vänd ner potatisen i pannan med kål och lök, sätt pannan på värme och rör ihop. Tillsätt all grädde och låt det koka ihop så grädden tjocknar till föredragen konsistens. Salta efter smak.

Nu är det snart klart att ätas. Toppa rätten med äppelbitar och strö sedan över de rårörda lingonen eller om du hittar färska. Är det fortfarande barmark ute så kan man även toppa rätten med den vildväxande örten som heter Våtarv, den smakar liknande spenat.

Kolbulle

En oerhört snabb och klassisk maträtt som funkar lika bra som vegetarisk med oändliga möjligheter till toppings. Kan med fördel kan förberedas dagen innan du ska ut.

recept på mat till stormkök

Recept

4 kolbullar/serveringar

6 dl vatten
4 dl vetemjöl
1 tsk salt
Olja eller smör
1 burk (2dl) Crème fraiche 30 g Norrlandsost
1 knippe dill
200 g svamp
(350 g fläsk eller bacon)

Blanda ihop mjölet med vattnet och tillsätt saltet. Häll sedan upp det i en lämplig flaska att ta med på turen, exempelvis en pet-flaska.
Mixa crème fraiche med finriven norrlandsost och lägg tillbaka i crème fraichen i burken för att ta med ut.

Värm pannan, stek svampen i matfett med eller utan fläsket. När det är färdigstekt häller du på 1⁄4 av smeten och låt steka på hög värme tills smeten har blivit helt bubblig för att sedan vända på den och steka någon minut till. Upprepa detta tre till gånger för att göra totalt fyra kolbullar.

Toppa med ostkräm och grovhackad dill.

Talisker Hot Chocolate

En extra värmande och lyxig varmchoklad för den äventyrslystna.

bästa drinkar med whisky vinter 2020

Recept

1 servering

25 ml Talisker 10 years 30 ml kokhett vatten 28 g mörk choklad
150 ml havremjölk

10 ml ljus sirap Marshmallows för garnityr

Rör ihop ingredienserna i en kastrull och värm tills det sjuder svagt. Häll upp i din favoritkopp, toppa med nyrostade marshmallows och njut.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *