Moderna klassiker bland herrparfymer

moderna klassiker herrparfymer

Hur definierar man en klassiker då det gäller parfymer? Den frågan har vi ställt flera gånger här på Gentlemannaguiden. Precis som med klockor, bilar eller vad som helst här i världen handlar det mycket om subjektivitet, det vill säga ens egen uppfattning om vad som är klassiskt och tidlöst.

Det finns parfymer som kom ut på marknaden för flera hundra år sedan och som redan av denna anledning borde ses som klassiker, men som ändå för en relativt undanskymd tillvaro. Mycket på grund av att de inte så tydligt framhävts i marknadsföringssammanhang.

Sedan finns det en del märken som både genom stark uppbackning genom marknadsföring och unika doftegenskaper snabbt blivit populära och sedan bibehållit sin ställning som storsäljare genom flera årtionden av hård konkurrens på parfymmarknaden.

Moderna klassiker bland herrparfymer

I detta inlägg tar vi en närmare titt på några parfymer som vi väljer att kalla moderna klassiker eftersom de trots sin beaktansvärda ålder inte visar några tecken på att avta i popularitet. Det handlar om parfymer som i konkurrens med de hundratals, om inte tusentals parfymer som lanseras varje år, visat att originalitet är ett vinnande koncept på parfymmarknaden. Parfymer som etablerat sig som klassiker från generation till generation.

Tack vare deras popularitet på marknaden ännu idag, är dessa parfymer tillgängliga i så gott som varje välsorterad parfymbutik.

Här kan du läsa mer om klassiska herrparfymer som du hittar på marknaden idag.

1. Brut Original After Shave

brut original klassiska parfymer för män

Brut Original lanserades år 1963 av Fabergé Paris och marknadsfördes till en början som en lyxdoft. Genom intensiv marknadsföring med bland annat idrottsmän som Muhammed Ali, Franz Beckenbauer och Kevin Keegan som frontfigurer blev märket snabbt populärt i hela världen. Brut Original är en ikonisk doft som är välkänd speciellt för de som vuxit upp på 1960 och 1970-talet. Bland de kändisar som hade Brut Original som sin favoritdoft finns Elvis Presley

Doften marknadsfördes som ”The Essence of Man” i reklamkampanjerna och i Bondfilmen ”Live and Let Die” gjorde James Bond, spelad av Roger Moore, en eldkastare av Bruts deodorantspray i kombination med en tänd cigarr. Doften är väldigt manlig och aromatisk med framträdande toppnoter av lavendel och basilika samt basnoter av sandelträ, ekmossa, vetiver, patchouli, tonkaböna och vanilj.

2. Calvin Klein Obsession

obsession for men Calvin Klein

Calvin Klein grundades i slutet av 1960-talet som ett modemärke med designerjeans som främsta produkt. Företagets allra första parfym, Calvin, lanserades 1981. Det var dock med Obsession for Men som lanserades år 1986 som man på allvar slog sig in på parfymmarknaden. Obsession var en av de absolut mest populära parfymerna på 1980-talet och belönades också med parfymvärldens motsvarighet till Oscar-statyetten, FiFi Award, år 1987.

Calvin Klein Obsession är en orientalisk och träig doft, som ännu drygt 30 år efter dess lansering är väldigt populär på marknaden tack vare sin originalitet. Kanel i kombination med citrusfrukter i toppnoten skapar en intressant öppning som sedan övergår till mer söta och träiga noter från vanilj, mysk, ambra och patchouli.

3. Jean Paul Gaultier Le Male EdT

Gaultier le male klassiska herrparfymer online

Sedan övergår vi till en av 1990-talets storsäljare och en parfym som ännu håller ställningarna som en av de mest sålda parfymerna i världen. Le Male EdT från Jean Paul Gaultier skapades år 1995 av Francis Kurkdjian, som en sensuell parfym som skulle förföra med dess originalitet. I en allt mer tolerant värld marknadsfördes parfymen även i HBTQ-kretsar med anspelning på dess magnetiskt attraktiva och förförande egenskaper. 

Le Male är en komplex och orientalisk parfym som fångar både traditionella och mer vågade doftegenskaper. I parfymen är speciellt lavendel och mint framträdande som så kallade toppnoter, medan sötare mellan- och basnoter av kanel, vanilj och tonkaböna framträder på huden efter ett tag.

4. Giorgio Armani Acqua di Gio

acqua di gio Armani klassiska herrparfymer

I ämnet moderna klassiker går det helt enkelt inte att bortse från Giorgio Armanis Acqua di Gio Homme EdT som även den härstammar från 1990-talet, närmare bestämt från år 1996. Inspirerad av den vackra vulkanön Pantelleria utanför Siciliens kust, där Giorgio Armani har ett semesterhus, skapade han aromerna till det som skulle bli parfymen Acqua di Gio både för män och kvinnor.

Doften skall återspegla frihetskänslan som man har på en semester, fylld av vind och vatten. Denna friska doft har toner av citron, apelsin, lime, jasmin, koriander och fresia. Kompositionen sprider en känsla av havet och dess frihet, samtidigt som den har en maskulin touch.

5. Calvin Klein CK One

ck one klassiska herrparfymer

Vi återvänder till 1990-talets stora parfymmärke Calvin Klein och deras andra klassiker på listan, nämligen CK One. CK One lanserades år 1994 och ungefär lika länge har den hängt med även i min parfymgarderob. CK One är troligen den mest välkända unisexdoften i världen ännu idag och en doft som säkert alla som var tonåringar på 1990-talet använt i något sammanhang.

Även om parfymen inte är lika stor som på 90-talet är det likaväl själva definitionen på en modern klassiker eftersom den ännu idag är en storsäljare, drygt 20 år efter att den lanserades. Fräscha inslag av ananas, papaya, bergamott, citron, kardemumma, jasmin, sandelträd och mysk ger denna parfym en unik och uppfriskade karaktär. Den perfekta vardagsdoften både på grund av dess pris och den något milda framtoningen.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *