10 klassiska herrparfymer

bästa klassiska herrparfymer

Det är sällan man pratar om klassiker på samma sätt med parfymer som när det gäller t.ex. klockor. Men bland alla de tusentals parfymer som finns på marknaden finns det ett antal dofter som har överlevt återkommande modetrender. Dessa har etablerat sig som bästa klassiska herrparfymer som bibehåller sin popularitet från generation till generation.

Vad är då en klassiker? Det är en väldigt svår fråga. Det finns parfymer som kom ut för flera hundra år sedan och som ännu har en stark ställning på marknaden. Det finns även lanseringar från några årtionden tillbaka som inte visar några tecken på att avta i popularitet. I en snabbt föränderlig värld kan märken som bibehållit sin ställning i flera årtionden redan anses vara klassiker.

Bästa klassiska herrparfymer

Här tar vi fram våra favoriter bland tidlösa och klassiska herrparfymer. Bland dessa hittar du några av parfymvärldens äldsta och mest mytomspunna märken, som Floris London och Creed. Trots att de har en rik historia fortsätter de utveckla sitt utbud med nya spännande nischdofter.

Här har du bästa klassiska herrparfymer på marknaden just nu.

Floris Special No. 127 Eau De Toilette

Special No 127 från anrika Floris London skapades redan år 1890 för Rysslands Storhertig Orloff och döptes till ”Orloff Special”. Doften har blivit en favorit bland många män och kvinnor genom åren. Bland annat Winston Churchill och Eva Peron sägs ha varit trogna bärare av doften.

floris klassiska herrdofter

Bland övriga historiska favoriter från Floris London som ännu är i produktion återfinns No. 89 EdT, som är en doft som är inspirerad av den engelske gentlemannen.

Om du söker mer moderna dofter från det parfymhuset Floris kan vi tipsa om Leather Oud EdP och Vert Fougère EdP, som är helt fantastiska doftupplevelser.

Creed Green Irish Tweed

Creeds stora genombrott kom i mitten av 1980-talet med den mångsidiga och fräscha doften Green Irish Tweed. Russell Crowe, George Clooney och Clint Eastwood sägs vara några av de kändisar som använder sig av denna parfym. Creed är känt för sina nischparfymer för kändisar och faktum är att märket är relativt nytt för massmarknaden.

creed green Irish tweed klassiska parfymer för män

Den mest populära bland Creeds dofter är ändå Aventus EdP, som har en trogen användarskara världen över. Vår favorit bland sommardofter från Creed är Virgin Island Water EdP, med sina rika kokosnoter. Här har vi testat fram våra favoriter bland Creeds parfymer.

Christian Dior Eau Sauvage

Eau Sauvage från Christian Dior är en av de mest kända bland herrparfymer. Den skapades redan år 1966 av Edmond Roudnitska och håller sin ställning som en av de mest populära parfymer runtom i världen ännu idag.

dior eau sauvage bästa klassiska herrparfymer

En annan populär doft från Christian Dior är Dior Homme, som är en aromatisk doft för män. Dior Homme är en riktig gentlemannaparfym, där Jude Law varit frontfiguren i reklamen i en längre tid.

Acqua di Parma Colonia

Acqua di Parma Colonia är en av de mest ikoniska av alla parfymer på listan och en doft som för många är synonymt med den typiskt italienska, sofistikerade stilen. Colonia EdC lanserades år 1916 i Parma i Italien och var länge en exklusiv nischprodukt. Doften blev känd bland annat som valet hos Hollywood-kändisar som Gregory Peck och Audrey Hepburn.

aqua di parma klassiska herrparfymer

Designern Diego Della Valle och Luca di Montezemolo köpte märket år 1994 och gjorde det till ett världsmärke, vilket gjorde många av dess trogna användare kände sig svikna då man ansåg att deras ”hemliga favorit” dragits fram i ljuset.

Acqua di Parma firade sitt 100-års jubileum på ett storartat sätt med serien Note di Colonia år 2016. En serie som blev känd bland annat för de eleganta flaskorna. Fram tills nu har fem dofter kommit ut i serien. Acqua di Parma är även det ett parfymhus under ständig utveckling. Under de senaste åren har de lanserat flera djupa dofter under sin Ingredients Collection. Deras Blu Mediterraneo-kollektion är känd för sina högklassiga sommardofter.

Guerlain Vetiver

Nuförtiden är parfymer gjorda på vetiver-gräs relativt populära, men Guerlains variant var länge en av de få vetiver-parfymerna på marknaden. Guerlain Vetiver lanserades år 1961 av Jean Paul Guerlain och dess söta, träaktiga och kryddiga doft har ända sedan dess bibehållit sin starka ställning på marknaden.

guerlain vetiver klassiska herrparfymer

Guerlain är ett ikoniskt parfymmärke bland kvinnor. Bland övriga herrdofter från Guerlain kan nämnas unika Heritage EdT som kom ut på marknaden 1992. Detta är en träig och orientalisk doft, med inslag av läder, cederträ och vanilj.

Aramis Classic

Aramis har en väldigt kännspak basnot av läder och är en parfym för den som uppskattar starka dofter. Aramis lanserades år 1966 som en doft för män som uppskattar tradition och det klassiska. Speciellt i USA har doften en väldigt stark ställning.

aramis classic bästa klassiska herrparfymer

Penhaligon’s Blenheim Bouquet

Penhaligon’s Blenheim Bouquet skapades redan 1902 för hertigen av Marlborough och har använts av många berömda personer genom historien. Blenheim Palace var och är fortfarande hemvisten för en av Englands mest namnkunniga släkter, familjen Marlborough, och sedermera även födelseplatsen för Sir Winston Churchill. Penhaligon’s Blenheim Bouquet är en mix av citrusoljor, kryddor och trä.

penhaligons klassiska brittiska herrparfymer

Om du söker klassiska brittiska parfymmärken är Penhaligon’s märket du bör satsa på vid sidan om Floris London. Trots den rika historien som sträcker sig ända tillbaka till 1872, är det de nya unisexdofterna som vi gärna rekommenderar från Penhaligon’s. Unika Portraits Collection innehåller en del magiska och djupa parfymer av typen EdP. Oud de Nil EdP, Savoy Steam EdP och Sartorial EdT är andra dofter som vi kan rekommendera för den som vill ha doftupplevelser utöver det vanliga.

Giorgio Armani Aqua di Gio Pour Homme

Armanis Aqua di Gio hade sina glansdagar under 1990-talet och även om den inte säljer lika bra idag så är det en av få dofter som bibehåller sin status år efter år. Det är kanske inte så märkligt med tanke på att den går hem hos de flesta med dess perfekta sammansättning av salta och söta toner. En doft som för tankarna till en varm sommarkväll.

aqua di gio bästa klassiska herrparfymer

Om du önskar en mer djup doftupplevelse är det Armanis lyxlinje Prive du skall satsa på. Här hittar du bland annat den mystiska Oud Royal EdP, en av de mer lyckade tolkningarna av den lyxiga oud-noten under senare år.

Prive Ambre Eccentrio EdP är en bärnstensdoft som är perfekt för sommarhalvåret. En sofistekerad doft med kryddigt ambraackord och inslag av kanelbark och prunol.

Boss Bottled

Över 70 miljoner flaskor har sålts över hela världen av Boss Bottled och den är ständigt återkommande på listor över de mest sålda herrparfymerna från år till år. Dess mjuka, sensuella vaniljtoner blandat med en träiga basnoter gör det till en behaglig doftupplevelse för de flesta.

boss bästa klassiska herrparfymer

Stärkta av framgången hos den första utgåvan har Boss lanserat flera lyckade utgåvor i Bottled-serien. Hit hör bland annat Boss Bottled Night och Boss Bottled Intense EdP. Även Boss Bottled Infinite EdP hör till lyckade lanseringar som gjorts under de senaste åren inom serien.

Paco Rabanne Pour Homme

Originalet Paco Rabanne Pour Homme lanserades år 1973 och den är väldigt populär framförallt i medelhavsländerna. Hos oss är Paco Rabanne 1 Million betydligt populärare. Om man vill ha en riktig klassiker är dock denna man skall satsa på.

Paco Rabanne klassiska herrparfymer

Invictus Victory EdP är en av de mest lyckade lanseringarna från parfymhuset Paco Rabanne under senare år. Här märks kraftfulla noter av tonkaböna, bärnsten och vanilj. En orientalisk doft som visar att parfymhuset Paco Rabanne även blickar framåt och inte enbart förlitar sig på sin gamla klassiker.

White Horse EdT

bästa klassiska herrparfymer

Som bonus på denna lista över parfymklassiker finns det all orsak att lägga till en riktig klassiker från Sverige som nu relanserats på marknaden och som vi skrev om i ett inlägg. White Horse EdT  har anor sedan 1950-talet och var länge det allra främsta märket för svenska män och deras grooming och utseende. 

En intressant detalj är att White Horse EdT lagras i svenskt ekfat. Parfymen från White Horse är en av få som har en likadan lagring. Bastonerna i parfymen är Cedarträ, Vanilj och Patchouly. Den är sedan toppad med en del övriga ingredienser, däribland äkta rosenolja.

Sammanfattning – Bästa klassiska herrparfymer

Det finns alltså en del av välja på när du söker bland bästa klassiska herrparfymer på marknaden. Varför skall du då söka bland klassiska parfymer?

Först och främst är det få märken numera som lanserar parfymer med samma unika maskulina doftnoter som hos de parfymer vi tagit fram på listan. Trender inom parfymer går mot fler unisexdofter och nischade doftupplevelser. Det är inget fel med det. I och med att allt fler är intresserade av parfymhantverket finns det utrymme för fler inriktningar.

Det finns dock många män som fortfarande föredrar renodlade träiga och tvåliga herrdofter. Det finns helt enkelt en gammaldags charm hos dessa som inte går att komma ifrån!

Join the Conversation

1 Comments

Leave a comment
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *