10 klassiska herrparfymer

Det är sällan man pratar om klassiker på samma sätt med parfymer som när det gäller t.ex. klockor. Men bland alla de tusentals parfymer som finns på marknaden  finns det faktiskt ett antal som har överlevt de återkommande modetrenderna för att etablera sig som klassiker från generation till generation.

Vad är då en klassiker? Det är en väldigt svår fråga. Det finns märken som kom ut på marknaden för flera hundra år sedan och som ännu har en stark ställning, men även några årtionden gamla märken som inte visar något tecken på att avta i popularitet. I denna snabbt föränderliga värld kan väl märken som bibehållit sin ställning i flera årtionden redan anses vara klassiker.

Här är några favoriter bland tidlösa parfymer för män.

Floris Special No. 127 Eau De Toilette

Special No 127 skapades redan år 1890 för Rysslands Storhertig Orloff och döptes till ”Orloff Special”. Doften har blivit en favorit bland många män och kvinnor genom åren. Bland annat Winston Churchill och Eva Peron sägs ha varit trogna bärare av doften.

floris

Creed Green Irish Tweed

Creeds stora genombrott kom i mitten av 1980-talet med den mångsidiga och fräscha doften Green Irish Tweed. Russell Crowe, George Clooney och Clint Eastwood sägs vara några av de kändisar som använder sig av denna parfym.

creed

Christian Dior Eau Sauvage

Eau Sauvage från Christian Dior är en av de mest kända bland herrparfymer. Den skapades redan år 1966 av Edmond Roudnitska och håller sin ställning som en av de mest populära parfymer runtom i världen ännu idag.

dior

Aqua di Parma Colonia

En av de mest kännspaka av alla parfymerna på listan och en doft som av många är liktydigt med den typiskt italienska, sofistikerade stilen. Den grundades år 1916 i Parma i Italien och var länge en exklusiv nischprodukt. Designern Diego Della Valle och Luca di Montezemolo köpte dock märket år 1994 och gjorde det till ett världsmärke, vilket gjorde många av dess trogna användare kände sig svikna då man ansåg att deras “hemliga favorit” dragits fram i ljuset.

aqua di parma

Guerlain Vetiver

Nuförtiden är parfymer gjorda på vetiver-gräs relativt populära, men Guerlains variant var länge en av de få vetiver-parfymerna på marknaden. Guerlain Vetiver lanserades år 1961 av Jean Paul Guerlain och dess söta, träaktiga och kryddiga doft har ända sedan dess bibehållit sin starka ställning på marknaden.

guerlain vetiver

 

Aramis Classic

Aramis har en väldigt kännspak basnot av läder och är en parfym för den som uppskattar starka dofter. Armis lanserades år 1966 som en doft för män som uppskattar tradition och det klassiska. Speciellt i USA har doften en väldigt stark ställning.

aramis classic

Penhaligon’s Blenheim Bouquet

Penhaligon’s Blenheim Bouquet skapades redan 1902 för hertigen av Marlborough och har använts av många berömda personer genom historien. Blenheim Palace var och är fortfarande hemvisten för en av Englands mest namnkunniga släkter, familjen Marlborough, och sedermera även födelseplatsen för Sir Winston Churchill. Penhaligon’s Blenheim Bouquet är en mix av citrusoljor, kryddor och trä.

penhaligons

Giorgio Armani Aqua di Gio Pour Homme

Armanis Aqua di Gio hade sina glansdagar under 1990-talet och även om den inte säljer lika bra idag så är det en av få dofter som bibehåller sin status år efter år. Det är kanske inte så märkligt med tanke på att den går hem hos de flesta med dess perfekta sammansättning av salta och söta toner. För tankarna till en varm sommarkväll.

aqua di gio

Boss Bottled

Över 70 miljoner flaskor har salts över hela världen och den är ständigt återkommande på listor över de mest sålda herrparfymerna från år till år. Dess mjuka, sensuella vaniljtoner blandat med en träiga basnoter gör det till en behaglig doftupplevelse för de flesta.

boss

Paco Rabanne Pour Homme

Originalet Paco Rabanne Pour Homme lanserades år 1973 och den är väldigt populär framförallt i medelhavsländerna. Hos oss är nyheter som Paco Rabanne 1 Million betydligt populärare. Om man vill ha en riktig klassiker är dock denna man skall satsa på.

paco
White Horse EdT

Som bonus på denna lista över parfymklassiker finns det all orsak att lägga till en riktig klassiker från Sverige som nu relanserats på marknaden och som vi skrev om i ett inlägg tidigare på hösten. White Horse EdT  har anor sedan 1950-talet och var länge det allra främsta märket för svenska män och deras grooming och utseende. En intressant detalj är att White Horse EdT lagras i svenskt ekfat. Parfymen från White Horse är en av få som har en likadan lagring. Bastonerna i parfymen är Cedarträ, Vanilj och Patchouly. Den är sedan toppad med en del övriga ingredienser, däribland äkta rosenolja.

1 Comment

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *