Parfymklassikern Floris London

Ett märke som kännetecknar den klassiska engelska gentlemannen mer än något annat märke inom parfymvärlden är Floris London som vi nämnt i flera sammanhang tidigare här på Gentlemannaguiden.

Längst ner hittar du vår guide till de bästa herrparfymerna från Floris London.

Historien om Floris London

Floris London parfymeri

Floris grundades år 1730 och är idag världens äldsta parfymörer. Juan Famenias Floris startade sin verksamhet på 89 Jermyn Street i centrala London och bestod till en början av en barberarsalong och ett parfymeri. Floris flaggskeppsbutik är belägen på samma adress ännu idag.

J.Floris Ltd blev för första gången kunglig hovleverantör år 1820 när Kung Georg IV tilldelade företaget tjänsten ”Smooth Pointed Comb-makers” åt honom. Med tanke på att Georg IV i synnerhet ihågkoms för sin extravaganta livsstil där han under sin livsstil bland annat byggde det överdådiga Royal Pavilion i Brighton och i London bodde på fashionabla Carlton House, var utmärkelsen en fjäder i hatten för företaget.

floris London engelsk gentlemannaparfym

Ännu idag finns denna utmärkelse till påseende vid butiken på 89 Jermyn Street tillsammans med Floris övriga 19 hovleverantörsbevis som man tilldelats efter det. I dagens läge är man kunglig hovleverantör både till drottning Elizabeth II (Perfumers) och nuvarande prinsen av Wales, Prins Charles (Manufacturers of Toilet Preparations).

Under Floris långa historia har deras dofter blivit favoriter hos en stor mängd av celebriteter som t.ex. Winston Churchill, Ian Fleming, Marilyn Monroe, Florence Nightingale och Beau Brummell.

Floris London interiör

Butiken på 89 Jermyn Street i London är i samma byggnad där Juan Floris startade verksamheten på 1700-talet. Mahognydisken som finns i affären är fortfarande densamma som köptes in från Londonutställningen vid Crystal Palace i Hyde Park år 1851. År 2012 öppnade Floris även en andra butik i London på 147 Ebury Street i Belgravia.

crystal_palace_interior

Londonutställningen 1851, eller The Great Exhibition of works of Industry of All Nations som den officiellt hette (förkortat The Great Exhibition), var världens första världsutställning som slog upp sina portar den 1 maj 1851 i den för utställningen nybyggda Crystal Palace i Hyde Park i London.

Utställningen öppnades av Drottning Victoria och omfattade cirka 14 000 utställare från 94 länder från Storbritannien och dess kolonier, Europa och USA. Utställningen pågick i sex månader och besöktes av över 6 miljoner personer. Utställningen blev det stora genombrottet för det moderna expomediet. (källa: wikipedia)

beau-brummell-2

Beau Brummell som han avtecknats i mästerverket English Costume från år 1906 av Dion Clayton Calthrop. George Bryan ”Beau” Brummell (1778-1840) nämns ännu idag som en av de viktigaste personer som existerat när det gäller manlig klädsel, tack vare sitt modeinflytande på sin tids societet. Brummell kunde spendera timmar med att diskutera parfymer med Juan Floris.

2c9409b5-4d7d-43a8-aadf-60fda7432ea7

Floris dofter The Fragrance Journal som lanserades på marknaden för några år sedan. En serie som har inspirerats av livet i London på 1900-talet. Floris 1927 tar oss med till London under jazzeran, medan Floris 1988 återspeglar tidsperioden runt sommaren 1988 när London återigen blev ett centrum för mode och kultur.

Vilka är de bästa herrdofterna från Floris London?

Det finns en mängd riktigt bra herrdofter från Floris London. Till våra favoriter här på redaktionen finns några av de nyaste kreationerna, men också äldre parfymer från tidigt 1900-tal. Här är de fem bästa parfymerna från Floris London.

1. Leather Oud EdP

bästa parfymer från floris London

Floris Leather Oud är en av de absolut bästa oud-parfymerna på marknaden. Den kom ut på marknaden 2014 och är ännu idag en av de högst rankade kreationerna inom denna doftnot.

2. Vert Fougère EdP

bästa parfymer från floris London

Floris bidrag till Fougèren är eleganta Vert Fougére som genast blev prisbelönad när den lanserades 2020. Här finns noter av lavendel, ekmossa och trä, samt citrustoner av neroli, grapefrukt och bergamott. Du hittar också basnoter av rökiga ackord, jordig patchouli, cederträ och kashmir. En perfekt balans mellan gammalt och nytt inom parfymvärlden.

3. Floris No. 89

bästa herrdofter från floris London

Floris No 89 håller stilen ännu 70 år efter att den lanserades. Detta är en doft som är inspirerad av den engelske gentlemannen… och det är inte ett tomt löfte. Det är exakt vad du får när du använder dig av doften. Parfymen har en imponerande hållbarhet för att vara en EdT. En personlig favorit hos James Bond-författaren Ian Fleming. En klassisk doft som för oss är en symbol för hur en engelsk gentleman skall dofta. Här hittar du favoritdofterna hos andra kändisar.

4. Honey Oud EdP

bästa herrdofter från floris london

Floris Honey Oud är likt Leather Oud en riktig doftupplevelse och en perfekt parfym för fester och utekvällar. Honungen gifter sig perfekt med de exklusiva oud-noterna och kommer att ge dig många komplimanger på vägen.

5. Turnbull & Asser EdP

bästa parfymer från floris london 2021

Floris x Turnbull & Asser kom ut på marknaden 2016 och är ett samarbete mellan två av Londons mest anrika institutioner. Detta är en doft som skall avspegla kundkretsen för de båda aktörerna – Den medvetna, eleganta, men ändå en gnutta excentriska gentlemannen.

Join the Conversation

1 Comments

Leave a comment
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *