Floris 1927 EdP – med inspiration från 1920-talets London

anrika parfymhuset floris

Efter en helg på härliga Art Déco-hotellet Scandic Haymarket känns det roligt att få fortsätta på temat ett tag till. 1920-talet är en av våra favoriter bland årtionden – inte endast för det mode som var förhärskande då. Utan även för musiken, Café Society-kulturen och Art déco-stilen som var en reaktion mot bl.a. Bauhausskolans betoning av förenkling och industriell massproduktion. Art déco ville framhäva det individuella, dekorativa och exklusiva och är enligt mig det vackraste designspråket som använts i historien.

Nu har anrika parfymhuset Floris lanserat en fjärde doft i serien Fragrance Journals. De tidigare dofterna i serien heter 1962 EdP, 1976 EdP och 1988 EdP.

ny doft från engelska parfymhuset floris

Inspiration från 1920-talets London

1927 EdP har inspirerats av livet i 1920-talets London och tar oss med till jazzeran, där den unga societeten, kända som The Bright Young Things härjade runt. The Bright Young Things var ett smeknamn som kvällspressen gav åt en grupp av bohemiska unga aristokrater i 1920-talets London. De var kända för att ordna så kallade Fancy Dress Parties, med skattjakt på natten. Till festerna hörde också ofta stora mängder alkohol och ibland även droger.

Många författare har skildrat detta fenomen – däribland Evelyn Waugh i romanen Vile Bodies från år 1930. Filmen Bright Young Things från år 2003 bygger på nämnda bok.

Jämsides med detta växte ett konstnärskollektiv fram i London bestående av främst nämnda Evelyn Waugh samt Cecil Beaton, Noël Coward, John Betjeman och Seigfried Sassoon.

Doftnoter i Floris 1927 EdP

Doften 1927 skall alltså spegla detta tidevarv och den elegans, det överflöd och glamour som man förknippar med 1920-talet. Doften öppnar upp med med aldehyder, en doftnot som tack vare parfymen Chanel 5 kommit att rätt långt förknippas med 1920-talet. Toppnoterna balanseras upp med en explosion av citrusnoter som övergår i mer blommiga dofter, för att avsluta med klassiska basnoter bestående av mysk, vanilj och patchouli.

Doften hör till kategorin friska blomdofter och är väldigt representativ för just 1920-talets lyxigaste dofter.  Det handlar alltså om en Eau De Parfum, som alltså har en högre halt av parfymolja och alltså håller längre än den mer vanliga varianten av parfymer – Eau de Toilette. Precis som de flesta andra dofter som Floris lanserat under den senaste tiden är detta en unisexdoft.

Nedan finns närmare beskrivet hur man gick tillväga när man tog fram den nya doften.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *