Montblanc Meisterstück – en klassiker bland reservoarpennor

montblanc meisterstück 149

Det finns en del klassiska reservoarpennor på marknaden. Hit hör bland annat Parker’s Duofold, Pelikan 100 och Waterman’s Pink nib. Även de lyxiga reservoarpennorna från italienska Aurora och Montegrappa har hög status på marknaden.

Frågan är ändå om det inte är Montblanc Meisterstück 149 som innehar den största ikonstatusen bland alla reservoarpennor.

Reservoarpennan Montblanc Meisterstück 149

Det var en Meisterstück 149 som John F. Kennedy använde sig av när han skrev under viktiga dokument. Även Ernest Hemingway skrev med denna penna, trots att Montegrappa kommit att förknippas med honom. Hos utrikesdepartementet i Berlin finns hela tiden två Meisterstück 149 tillgängliga för underteckning av olika avtal.

I James Bond-filmen The Man with the Golden Gun med Roger Moore i huvudrollen från 1974 används en Meisterstück i guld som vapen. Även i Octopussy från 1983 använder han en likadan penna.

Men det är inte endast på grund av sina berömda användare som den fått ikonstatus. Det är också en designklassiker som har en permanent plats hos Museum of Modern Art i New York.

Meisterstück 149 lanserades redan 1924 och numret på pennan var till början endast en intern produktionsnummer.

Det handgraverade numret 4810 på pennans spets är dock av större symbolisk betydelse eftersom detta anger höjden i meter av berget Mont Blanc.

Varumärket Montblanc registrerades 1910 och från 1913 pryddes även toppen av pennorna av symbolen. Det är en sexuddig stjärna med rundade spetsar som skall symbolisera berget Mont Blancs sex dalar.

Under 1930-talet introducerade Montblanc en livstidsgaranti för sina Meisterstück reservoarpennor för att klargöra sitt kvalitetsbudskap. Efter att teknologin med kulspetspennor förbättrades under 1950-talet blev reservoarpennorna allt mindre populära i vardagen. Efter det har i många fall symbolvärdet med att äga en Meisterstück varit viktigare än användbarheten.

Montblanc är numera också känt för sina lyxiga läderartiklar, klockor och bagage. Om man dock skall hålla sig till reservoarpennor är de specialutgåvor som varje år utkommer under kollektionen Meisterstück Great Masters av speciellt intresse.

Här har Montblanc bland annat samarbetat med engelska James Purdey & Son för att ta fram en reservoarpenna som är gjord i Tyskland av turkisk valnöt.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *