Den eleganta reservoarpennan

den eleganta reservoarpennan

Pennan är mäktigare än svärdet är ett uttryck som sägs uppfunnits av den engelska dramatikern Edward Bulwer-Lytton. I dess egentliga mening syftade Buller-Lytton kanske främst på att symbolhandlingar har en större och varaktigare genomslagskraft än våldshandlingar. Men det oaktat är pennan i dagens samhälle en underskattad accessoar hos gentlemannen. Här tar vi fram bästa reservoarpennor på marknaden.

Trots alla de tekniska anteckningsmöjligheter som vi omger oss av nuförtiden har en elegant penna fortfarande sin plats, både för spontana anteckningar och underskrifter. Att kunna erbjuda omgivningen något att skriva med i olika sammanhang är också en gentlemannamässig handling. Det finns även en risk att skrivkonsten blir en utdöende art om man inte kontinuerlig övar på den.

Vad är en reservoarpenna?

vad är en reservoarpenna

Till skillnad från kulspetspennan är reservoarpennan en bläckpenna där bläcket förvaras inne i pennkroppen och kommer ut till ritstiftet i ena ändan av pennan genom en kombination av gravitation och kapillärkraft. Kulspetspennan har en behållare med trögflytande och snabbtorkande bläck som överförs via den rullande kulan till papperet när man skriver.

Föregångare till dagens reservoarpenna har en lång historia men dagens pennor går tillbaka till konstruktioner från slutet av 1800-talet och början av 1900-talet. Stiftet på pennan kan vara avgörande för hur skrivkänslan är. Det finns stift som är gjorda av stål, silver, guld och till och med glas.

hur fungerar reservoarpennor

Det finns olika sätt som reservoarpennor kan fyllas med bläck. Vanligast numera är att man har bläckpatroner, medan det förr var mer populärt med pennor vars stift skulle doppas i bläck varpå man sög in bläcket genom att klämma på en gummisäck som finns i behållaren. Det finns även pennor med andra metoder, såsom pumpar och kolvar, för att fylla pennan med bläck.

Då du köper reservoarpennor gäller det att komma ihåg att de flesta tillverkare har egna bläckpatroner i egen storlek. Det gör att det i regel endast är deras egna bläckpatroner som passar. Det finns dock en universell standard av bläckpatroner och på vissa modeller av reservoarpennor kan dessa patroner passa oberoende av märke.

Var hittar man bästa utbud av reservoarpennor i Sverige?

var finns bästa reservoarpennor i sverige

Den nätbutik i Sverige med bästa utbud av reservoarpennor är Penstore.se som har många klassiska märken under deras kategori med reservoarpennor. Här kan du också specialdesigna reservoarpennor med gravyr. Bland de klassiska märken du hittar hos Penstore är bland annat följande:

Längre ner har vi listat bästa reservoarpennor för olika ändamål. Om du letar efter exklusiva reservoarpennor kan vi rekommendera Care of Carl, som har ett stort utbud av modeller från Montblanc.

Varför man behöver en reservoarpenna

Varför man behöver en reservoarpenna

En reservoarpenna är inte endast en snygg accessoar och samlingsföremål. Det är också en underbar känsla att skriva med en reservoarpenna tack vare det flytande bläcket.

Även om de flesta numera skriver på datorn är det många gånger effektivare att skriva med penna och papper för viktiga anteckningar. Det gör att du minns dessa bättre. För underskrifter är reservoarpennan också idealisk.

En reservoarpenna är också en perfekt present, oavsett om du letar efter presenter för studenten eller till någon som fyller jämna år.

Reservoarpennans historia

Reservoarpenna historia

Föregångare till dagens reservoarpenna har en lång historia men de flesta av de reservoarpennor vi har på marknaden idag har alltså en konstruktion som först lanserades i slutet av 1800-talet. 

Ett tidigt patent på en reservoarpenna som den franska regeringen beviljade den rumänska uppfinnaren Petrache Poenaru den 25 maj 1827.

Roy Conklin var den första som lyckades göra konceptet med en komprimerbar gummisäck inne i pennkroppen till en kommersiell framgång då han 1903 patenterade sin Crescent Filler. Detta gjorde i form av en halvcirkelformad struktur som stack ut på sidan av pennan. För att undvika att man komprimerade gummisäcken av misstag så var den säkrad med en låsring.

Reklam från Saturday Evening Post 1903 med Conklin och deras reservoarpennor. Författaren Mark Twain användes flitigt i reklam för märket som användare av dessa pennor.

Till skillnad från många andra som tyckte att den utstickande halvmånen gjorde det svårt att hålla pennan bekvämt, tyckte alltså Mark att det snarast var en fördel då pennan inte rullade av skrivbordet när man lade den ifrån sig.

Ett populärt märke bland samlare är amerikanska Waterman som grundades år 1884. Här är ett patent från grundare Lewis E. Waterman med det som innan Conklins uppfinning var det vanligaste och enklaste systemet för att fylla på en reservoarpenna – alltså via pipett direkt in i pennkroppen.

gammal reklam för reservoarpennor
Reklam för Waterman’s reservoarpenna i The Busy Man’s Magazine år 1906.

Reservoarpennor som accessoarer och samlarobjekt

Reservoarpennor som accessoarer och samlarobjekt

Reservoarpennor har alltid varit populära samlingsföremål. Kanske mer i länder som t.ex. Italien än i Sverige, men även här finns samlare som inspireras av dessa vackra pennor.

Vissa pennor är mer eftertraktade och klassiska än andra. Hit hör bland annat reservoarpennan Montblanc Meisterstück 149, som haft många kända användare genom historien.

Bästa reservoarpennor – Klassiska märken bland reservoarpennor

bästa reservoarpennor

Det finns en mängd klassiska tillverkare av reservoarpennor – med såväl exklusiva som billigare varianter. Här följer våra val av bästa reservoarpennor på marknaden.

Parker – ett av världens största märken

Parker duofold centennial reservoarpenna black
Reservoarpenna från Duofold-serien och deras Centennial-utgåva.

Parker Pen Company är ett av världen mest anrika märken bland reservoarpennor. Parker är även ett välkänt märke även på den svenska marknaden och finns hos många bokaffärer runtom i landet. Parker Pen Company ett amerikanskt företag grundat av George Safford Parker 1888.

Företaget grundades i Janesville, Wisconsin och speciellt i slutet av 1800- och början av 1900-talet var företaget det i särklass största i världen inom området. Parker har genom åren haft fabriker i ett flertal länder. Fabriken i Newhaven stängdes 2010 och produktionen flyttades till Frankrike.

parker reservoarpennor gammal reklam
Reklam från The Saturday Evening Post och deras upplag 17:e december 1910. På reklamen syns grundare George Safford Parker och några föregångarna till Duofold-serien, nämligen The Black Giant som lanserades år 1905. George Safford Parker fick sitt första patent på en reservoarpenna år 1889.

Bland Parkers kända pennor är Duofold-serien (lanserad 1921) och Parker 51 (lanserad 1941), Jotter (lanserad 1954) och Parker Vector (1986). Företaget är också känt för sitt bläck, Quink.

Platinum – anrik penntillverkare från Japan

bästa klassiska reservoarpennor

Japanska Platinum har en historia som sträcker sig ända tillbaka till 1919 då Shunichi Nakata lade grunden till företaget. Det skulle 9 år senare döpas till Platinum. Ännu idag drivs företaget av familjen Nakata.

När Platinum firade 100-års jubileum 2019 lanserades pennan #3776 Century – ett riktigt hantverk bland reservoarpennor.

Montblanc – populärart lyxmärke

reservoarpenna extra fine

Bland de som letar efter reservoarpennor inom kategorin ”extra fine” finns det ett märke som är speciellt populärt. Montblanc är ett märke som hållit sig väldigt väl framme i marknadsföringen de senaste åren. Montblanc är ett tyskt företag som är väldigt starka inom just reservoarpennor, men även deras klockor och smycken är välkända på världsmarknaden.

Ingenjören August Eberstein började tillverka reservoarpennor i Berlin 1906 och sålde dessa till handlare i Hamburg och Berlin. Varumärket ”Montblanc” registrerades 1910 och från 1913 pryddes pennorna av symbolen. Symbolen ser ut som en sexuddig stjärna med rundade spetsar men ska symbolisera berget Mont Blancs sex dalar.

montblanc meisterstuck bästa reservoarpennor

1924 lanserades reservoarpennan Meisterstück (på bilden ovan), en penna som är en storsäljare ännu idag och kanske den största av ikoner bland reservoarpennor.

bästa reservoarpennor 2020

Varje år sedan 1992 har Montblanc gett ut en limiterad kollektion som heter Writers Edition, med vilken man hyllar de största ikonerna inom litteraturen. Ovan har vi en reservoarpenna som skapades för att hedra Rudyard Kipling, en av den Viktorianska erans främsta författare.

Pilot – reservoarpennor i alla prisklasser

pilot bästa reservoarpennor

Pilot Pen är en av de absolut största tillverkare av pennor och grundades 1918 i Japan. Det är främst så kallade kontorspennor man inriktar sig på, men i urvalet finns även reservoarpennor i många olika prisklasser. Det finns både billiga reservoarpennor för runt 300 kronor och lyxiga varianter ända upp till 3000 kronor.

Lamy – klassiskt tyskt märke

bästa reservoarpennor

Bland anrika europeiska tillverkare av reservoarpennor kan nämnas tyska Lamy. Lamy grundades år 1930 i Heidelberg av C. Josef Lamy som Orthos Füllfederhalter-Fabrik C.J. Lamy. Reservoarpennor såldes under namnen Orthos och Artus. Det stora genombrottet för företagets pennor kom med modellen Lamy 27 som kom ut på marknaden 1952.

En milstolpe var Lamy 2000 som har funnits i produktion sedan 1966, i vilken en skruvpump används. Lamys andra populära produkt Lamy Safari lanserades år 1980, i vilken patroner används. Kända formgivare som Gerd A. Müller, Mario Bellini och Richard Sapper har genom historien anlitats för design av pennorna.

Lamy 2000  – pennan som när den släpptes 1966 blev startpunkten för Lamys unika designprofil.

TWSBI – bästa billiga reservoarpennor

billiga reservoarpennor

För dig som letar efter billiga reservoarpennor finns det ett märke framför andra. TWSBI är ett märke som sticker ut med sin design och har blivit väldigt populärt på senare år. I urvalet hittar du ett stort urval av prisvärda reservoarpennor.

Aurora – lyxigt italienskt märke

En av de mest exklusiva på marknaden torde vara Aurora, som vi skrivit om här tidigare. Aurora har tidigare i år lanserat en penna i samarbete 100-års firande Acqua di Parma.

aurora reservoarpenna lyxpenna

Den exklusiva reservoarpennan Aurora Riflessi Optima i helguld med ett pris på runt 133.000 SEK, vilket är långtifrån den dyraste pennan i Auroras kollektioner. Förutom lyxpennorna finns dock även mer vardagliga pennor i Auroras utbud.

aurora lyxmärke reservoarpennor

Pineider – föregångaren gällande skrivkonsten

pineider äldsta märket reservoarpennor

Pineider är ett annat exklusivt italienskt märke, som grundades redan år 1774 i Florens. Det gör det till ett av de äldsta fortfarande verksamma företagen inom branschen. Till början inriktade sig Pineider på eleganta brevpapper vid sin butik i Piazza della Signoria.

Pineiders butik blev ett obligatoriskt besöksmål för överklassens unga män som var på genomresa under sin Grand Tour-bildningsresa. Bland några av de mest prominenta gästerna hos butiken fanns bland annat Napoleon och Lord Byron som var på besök där i början av 1800-talet.

elegant reservoarpenna

Det var år 1884 som Pineider lanserade sin första reservoarpenna och tog samtidigt patent på sitt bläckfyllningssystem. Numera är reservoarpennorna med namnet La Grande Bellezza ett samlingsobjekt bland många inflytelserika personer runtom i världen.

gammaldags reseskrivbord

Pineider är också kända för sina eleganta läderprodukter för kontoret. Numera är det inte så vanligt att ta med sig reseskrivbord på sina resor. Under första delen av 1900-talet var det dock vanligt att skribenter och författare använde sig av reseskrivbord likt detta från Pineider för att få med sig sina favoritpennor och papper för sitt jobb.

Detta reseskrivbord är handtillverkat i Italien av körsbärsträ och mjukt läder. Här finns och 14 olika spetsar för pennorna och naturligtvis bläck för pennorna – tillsammans med anteckningshäfte och brevpapper.

Montegrappa – ett märke för finsmakare

lyxiga reservoarpennor

Italienska tillverkarna av lyxpennor Montegrappa släppte en serie tilläggnad Ernest Hemingway för några år sedan. Under första världskriget var Hemingway stationerad i närheten av fabriken i Bassano del Grappa där man tillverkade Montegrappas pennor. Därigenom kom han att använda sig av flera modeller av Montegrappas pennor under sin livstid.

Montegrappa grundades år 1912 och innehar flera accessoarer inom lyxsegmentet i sin produktportfölj.

Conklin – amerikansk klassiker

bästa reservoarpennor sverige

The Conklin Pen Company grundades år 1898 och bland annat Mark Twain var en trogen användare av företagets reservoarpennor. Trots att dess historia och det faktum att företaget och dess pennor finns på marknaden ännu idag, är de relativt okända i Sverige. Bilden är från The Saturday Evening Post år 1920.

Vanliga frågor om reservoarpennor

Var hittar man bästa reservoarpennor i Sverige?

Det finns flera nätbutiker som har reservoarpennor i Sverige. Penstore.se är en av de butiker online med det största utbudet av klassiska reservoarpennor online.

Var hittar man reservoarpennor med gravyr?

Hos Penstore.se kan du även köpa reservoarpennor med gravyr. Du går helt enkelt in under kategorin ”Pennor med gravyr” och kan där välja en penna samt det namn en den stil du vill ha på graveringen.

Fungerar bläckpatroner till reservoarpennor alla pennor?

Nej, de flesta tillverkare har egna bläckpatroner som kommer i egen storlek. Därför är det i regel endast tillverkarnas egna originalpatroner som passar. Det finns dock märken som använder så kallad ”Internationell standard”. Hos t.ex. Pilot finns vissa modeller du kan använda standardpatroner.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *