Den eleganta reservoarpennan

den eleganta reservoarpennan

Pennan är mäktigare än svärdet är ett uttryck som sägs uppfunnits av den engelska dramatikern Edward Bulwer-Lytton. I dess egentliga mening syftade Buller-Lytton kanske främst på att symbolhandlingar har en större och varaktigare genomslagskraft än våldshandlingar. Men det oaktat är pennan i dagens samhälle en underskattad accessoar hos gentlemannen.

Trots alla de tekniska anteckningsmöjligheter som vi omger oss av nuförtiden har en elegant penna fortfarande sin plats, både för spontana anteckningar och underskrifter. Att kunna erbjuda omgivningen något att skriva med i olika sammanhang är också en gentlemannamässiga handling. Det finns även en risk att skrivkonsten blir en utdöende art om man inte kontinuerlig övar på den.

Då det gäller olika former av pennor har reservoarpennor alltid varit populära samlingsföremål. Kanske mer i länder som t.ex. Italien än i Sverige, men även här finns samlare som inspireras av dessa vackra pennor.

Till skillnad från kulspetspennan, är Reservoarpennan en bläckpenna där bläcket förvaras inne i pennkroppen och kommer ut till ritstiftet i ena ändan av pennan genom en kombination av gravitation och kapillärkraft. Kulspetspennan har en behållare med trögflytande och snabbtorkande bläck som överförs via den rullande kulan till papperet när man skriver.

Föregångare till dagens reservoarpenna har en lång historia men dagens pennor går tillbaka till konstruktioner från slutet av 1800-talet och början av 1900-talet. Stiftet på pennan kan vara avgörande för hur skrivkänslan är. Det finns stift som är gjorda av stål, silver, guld och till och med glas. Det finns olika sätt som reservoarpennor kan fyllas med bläck. Vanligast numera är att man har bläckpatroner, medan det förr var mer populärt med pennor vars stift skulle doppas i bläck varpå man sög in bläcket genom att klämma på en gummisäck som finns i behållaren. Det finns även pennor med andra metoder, såsom pumpar och kolvar, för att fylla pennan med bläck.

Det finns några klassiska tillverkare av reservoarpennor – med såväl exklusiva som billigare varianter. Här följer några exempel:

En av de mest exklusiva på marknaden torde vara Aurora, som vi skrivit om här tidigare. Aurora har tidigare i år lanserat en penna i samarbete 100-års firande Acqua di Parma.

aurora-lyxpenna

Den exklusiva reservoarpennan Aurora Riflessi Optima i helguld med ett pris på runt 133.000 SEK, vilket är långtifrån den dyraste pennan i Auroras kollektioner. Förutom lyxpennorna finns dock även mer vardagliga pennor i Auroras utbud.

aurora-reklamkampanjer
Några reklamkampanjer från Aurora på 1920-talet.

pineider reservoarpenna

Pineider är ett annat exklusivt italienskt märke, som grundades redan år 1774 i Florens. Det gör det till ett av de äldsta fortfarande verksamma företagen inom branschen. Till början inriktade sig Pineider på eleganta brevpapper vid sin butik i Piazza della Signoria.

Pineiders butik blev ett obligatoriskt besöksmål för överklassens unga män som var på genomresa under sin Grand Tour-bildningsresa. Bland några av de mest prominenta gästerna hos butiken fanns bland annat Napoleon och Lord Byron som var på besök där i början av 1800-talet.

elegant reservoarpenna

Det var år 1884 som Pineider lanserade sin första reservoarpenna och tog samtidigt patent på sitt bläckfyllningssystem. Numera är reservoarpennorna med namnet La Grande Bellezza ett samlingsobjekt bland många inflytelserika personer runtom i världen.

travel writing desk set

Pineider är också kända för sina eleganta läderprodukter för kontoret. Numera är det inte så vanligt att ta med sig reseskrivbord på sina resor. Under första delen av 1900-talet var det dock vanligt att skribenter och författare använde sig av reseskrivbord likt detta från Pineider för att få med sig sina favoritpennor och papper för sitt jobb.

Detta reseskrivbord är handtillverkat i Italien av körsbärsträ och mjukt läder. Här finns och 14 olika spetsar för pennorna och naturligtvis bläck för pennorna – tillsammans med anteckningshäfte och brevpapper.

parker centennial utgåva

Då det gäller lite mindre exklusiva, men fortfarande anrika märken är Parker Pen Company definitivt ett beaktansvärt alternativ. Parker är ett välkänt märke även på den svenska marknaden och finns hos många bokaffärer runtom i landet. Parker Pen Company ett amerikanskt företag grundat av George Safford Parker 1888.

Företaget grundades i Janesville, Wisconsin och speciellt i slutet av 1800- och början av 1900-talet var företaget det i särklass största i världen inom området. Parker har genom åren haft fabriker i ett flertal länder. Fabriken i Newhaven stängdes 2010 och produktionen flyttades till Frankrike.

parker-pen-3

Reklam från The Saturday Evening Post och deras upplag 17:e december 1910. På reklamen syns grundare George Safford Parker och några föregångarna till Duofold-serien, nämligen The Black Giant som lanserades år 1905. George Safford Parker fick sitt första patent på en reservoarpenna år 1889.

Bland Parkers kända pennor är Duofold-serien (lanserad 1921) och Parker 51 (lanserad 1941), Jotter (lanserad 1954) och Parker Vector (1986). Företaget är också känt för sitt bläck, Quink.

parker_duofold_centennial_reservoar_black

Reservoarpenna från Duofold-serien och deras Centennial-utgåva.

Bland anrika europeiska tillverkare av reservoarpennor kan nämnas tyska Lamy. Lamy grundades år 1930 i Heidelberg av C. Josef Lamy som Orthos Füllfederhalter-Fabrik C.J. Lamy. Reservoarpennor såldes under namnen Orthos och Artus. Det stora genombrottet för företagets pennor kom med modellen Lamy 27 som kom ut på marknaden 1952.

En milstolpe var Lamy 2000 som har funnits i produktion sedan 1966, i vilken en skruvpump används. Lamys andra populära produkt Lamy Safari lanserades år 1980, i vilken patroner används. Kända formgivare som Gerd A. Müller, Mario Bellini och Richard Sapper har genom historien anlitats för design av pennorna.

lamy-2000

Lamy 2000  – pennan som när den släpptes 1966 blev startpunkten för Lamys unika designprofil.

conklin-pen-2

The Conklin Pen Company grundades år 1898 och bland annat Mark Twain var en trogen användare av företagets reservoarpennor. Trots att dess historia och det faktum att företaget och dess pennor finns på marknaden ännu idag, är de relativt okända i Sverige. Bilden är från The Saturday Evening Post år 1920.

montblanc-meisterstuck

Till sist har vi kommit fram till Montblanc, som är ett märke som hållit sig väldigt väl framme i marknadsföringen de senaste åren. Montblanc är ett tyskt företag som är väldigt starka inom just reservoarpennor, men även deras klockor och smycken är välkända på världsmarknaden.

Ingenjören August Eberstein började tillverka reservoarpennor i Berlin 1906 och sålde dessa till handlare i Hamburg och Berlin. Varumärket ”Montblanc” registrerades 1910 och från 1913 pryddes pennorna av symbolen. Symbolen ser ut som en sexuddig stjärna med rundade spetsar men ska symbolisera berget Mont Blancs sex dalar. 1924 lanserades reservoarpennan Meisterstück (på bilden ovan), en penna som är en storsäljare ännu idag och kanske den största av ikoner bland reservoarpennor.

montblanc samlarversion

Varje år sedan 1992 har Montblanc gett ut en limiterad kollektion som heter Writers Edition, med vilken man hyllar de största ikonerna inom litteraturen. Den senaste pennan i kollektionen har skapats för att hedra Rudyard Kipling, en av den Viktorianska erans främsta författare. Pennan har ett clip som föreställer ett varghuvud och en gravering med öppningsraden från hans dikt Om… från 1910. En riktigt samlarobjekt för alla som gillar eleganta reservoarpennor.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *