Nischparfymer fortsätter slå nya rekord trots sviktande konjunktur

nischparfymer

Som vi tidigare kunnat rapportera växer marknaden för nischparfymer bland män varje år. Ifjol ökade försäljningen av parfymer online i USA med 72,9%, från 110 miljoner dollar under 2020 till nästan 200 miljoner dollar 2021.

Detta år förväntas den totala summan landa på förbluffande 240 miljoner dollar.* Nyligen köpte även det L’Oréal det svenska parfymhuset Byredo för drygt en miljard euro (drygt 10 miljarder kronor). Något som visar på den enorma potential man ser i deras nischparfymer.

Vad är nischparfymer?

Nischparfym är en parfym där skapandet och kreationen står i centrum, i motsats till de kommersiella parfymhusens designdofter som utgår från målgruppens köpkraft och andra merkantila hänsynstaganden. Nischparfymören är ofta en kreatör i mindre skala som till viss del kan jämföras med ett mikrobryggeri. 

I många fall karaktäriseras nischparfymerna av en hög procent parfymolja i jämförelse med de kommersiella motsvarigheterna. Nischparfymerna är ofta även av typen Eau de Parfum snarare än den vanligare Eau de Toilette. Vi har också sett en trend med ett ökat antal unisexparfymer på marknaden de senaste åren – parfymer som alltså kan bäras både av män och kvinnor.

Läs mer: Bästa herrparfymen för sommaren

Nischparfymer stort även i Sverige

Som en av Nordens största återförsäljare av nischparfymer kan även Gents.se intyga ett markant ökat intresse för parfym. På bara några år har bolagets försäljning av nischparfym tiofaldigats.

Nischparfymer var tidigare ett intresse förbehållet tidiga parfym-connoisseurer. Men de senare åren ser vi hur nischparfymerna förflyttats från Innovatörernas välputsade vitrinskåp, via Early Majority, och nu vidare till den Tidiga Majoritetens badrumsskåp. Omsättningen av nischparfym har alltså inte bara exploderat, parfymen har dessutom bytt plats i hemmet, säger Gents VD Jenny Rydhström.

Efterfrågan större än tillgången

Den stora efterfrågan har även lett till en brist hos några av storsäljarna bland parfymer hos flertalet nätbutiker, ett bekant problem inom många branscher i efterdyningarna av Covid. Även hos Gents har man märkt av detta och enligt Jenny Rydström hade försäljningen av parfymer kunnat vara tredubbel om tillgången varit större.

De senaste 12 månaderna har vi ofta haft slut i lager av storsäljarna eftersom efterfrågan är större än tillgången, ledtiderna långa samt att det generellt tar längre tid att utveckla nischparfymer än den vanliga designparfymen som man hittar på Taxfree. Dessutom är nischparfymören ofta en enmansföretagare eller ett mindre företag vilket gör att de ekonomiska och organisatoriska muskler som finns hos de större kommersiella parfymföretagen saknas. Detta påverkar också tillgången på parfym.

Sommarrea på nischparfymer hos Gents.se

Nu har även Gents.se startat sin årliga parfymkampanj. Uppskattningen är att den övergripande konsumtionstrenden av nischparfym kommer att öka försäljningen så mycket som 50% kontra föregående års kampanj.

*https://www.emarketer.com/content/fragrance-ecommerce

**Nischparfym är en parfym där skapandet och kreationen står i centrum, i motsats till de kommersiella parfymhusens designdofter som utgår från målgruppens köpkraft och andra merkantila hänsynstaganden. Nischparfymören är ofta en kreatör i mindre skala som till viss del kan jämföras med ett mikrobryggeri. 

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *