En ny klädkollektion för hemmajobb lanseras

mode kollektion för hemmabruk

Den pandemi som vi nu genomlever har haft stor inverkan på oss alla. Inte minst på hur vi klär oss. Det är ingen tvekan om att det också påverkat modehusen och deras kollektioner. När vi inte behöver vistas ute bland folk i samma utsträckning som tidigare har behovet av bekväma kläder för hemmabruk ökat.

Vi har kunnat se ett ökat utbud av bekväma kläder för hemmabruk hos många herrmodemärken. Trots detta har efterfrågan av formellt mode för män hållit sig förvånansvärt starkt. Bland vinnarna återfinns modesajter som fokuserar på näthandel, även om de såklart också påverkats.

Men trots det ser herrmodet för 2020 på många sätt annorlunda ut än för ett år tillbaka. Det är uppenbart att vi kommer att få ännu fler förändringar nu när pandemin bitit sig kvar längre än de flesta förväntade.

Ny klädkollektion för hemmajobb

Ett exempel på hur det i allt högre grad kan komma att se ut även inom herrmode presenteras nu i form en kollektion för kvinnor – en kollektion helt anpassad för hemmajobb.

modekollektion för hemmajobb

Sissel Kärneskog och Marie Isacsson skulle precis sätta igång med sina examenskollektioner vid Royal College of Art i London när pandemin slog till. Helt plötsligt blev de tvungna att skapa en hel kollektion isolerade från hemmet.

Med den erfarenheten i bagaget har de nu tillsammans med Nordax Bank designat en kollektion helt inspirerad av hemmajobb. 

Annorlunda behov vid hemmajobb

Det är tillsammans med Nordax Bank som designerna Sissel Kärneskog och Marie Isacsson skapat kollektionen som är helt anpassad för hemmajobb.

trender mode för män 2020

I kollektionen återfinns en klänning för pm-skrivandet från sängen, en kostym som ser perfekt ut i zoom-rutan och en kavaj med inbyggt skrivbord så du kan fortsätta kämpa med den där kalkylen direkt från badrummet.

Det är ofta stor skillnad i hur vi representerar oss själva genom kläder i sociala sammanhang, t.ex. på arbetsplatsen, jämfört med när vi är hemma. Det finns mycket humor i den kontrasten som vi ville återspegla. Vi inspirerades av olika rum och potentiella arbetsmiljöer i hemmet, som sovrum, vardagsrum och badrum, och hur man kunde smälta in i sin bekväma hemmamiljö men fortfarande vara representabel för ett möte online!, säger Marie Isacsson.

Undersökning visar att vi klär oss annorlunda vid hemmajobb

Kollektionen är ett svar på det faktum att vi faktiskt klär oss annorlunda när vi arbetar hemifrån jämfört med när vi arbetar från kontoret.

I en Novus-undersökning* från Nordax Bank uppger en majoritet (68 procent) att de klär sig annorlunda när de arbetar hemifrån jämfört med hur de klär sig på kontoret, men drygt tre fjärdedelar (76 procent) svarar att de ändå försöker klä sig professionellt under videomöten.

mode för coronaisolering

Utifrån sina egna erfarenheter av produktivitet och kreativitet under isolering har de två Royal College of Art-alumnerna tagit fram en kollektion anpassad för hemmajobb. 

Hemmet blev på samma gång en plats för negativt laddade känslor som inte fick utlopp och en plats för innovation och reflektion. Ur frustrationen växte hopp. Vi blev tvungna att förhålla oss till verkligheten utifrån det digitala landskapet – det var vårt enda alternativ. Så, till viss mån har det påverkat mitt arbetssätt, jag är inte lika beroende eller fast vid idén att mitt arbete kräver en specifik fysik plats, och inte heller vad gäller vad mitt arbete representerar, berättar och hur det gestaltas. På det sätter har det framförallt haft en positiv inverkan på varför jag gör det jag gör, säger Sissel Kärneskog. 

Om undersökningen: 
Undersökningen har genomförts av Novus på uppdrag av Nordax Bank, via webbintervjuer i Novus slumpmässigt rekryterade och representativa Sverigepanel. Totalt gjordes 1021 intervjuer med förvärvsarbetande svenskar, varav 448 förvärvsarbetande som jobbar/har jobbat hemifrån. Undersökningen genomfördes under vecka 38 och 39 2020 och hade en deltagarfrekvens på 64 procent.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *