Ny premiumprosecco från Bolla

Idag dricker vi över 3 300 000 liter Prosecco om året i Sverige. Marknaden har exploderat och Proseccofebern ser inte ut att avta. De flesta produkter som säljs är budgetviner med stora produktionsvolymer.

Italienska Vinhuset Bolla vill med sin Bolla Valdobbiadene Prosecco Superiore visa att Prosecco kan vara något helt annat.

Ny premiumprosecco

Med en helt ny premiumprosecco tar det italienska vinhuset Bolla ytterligare kliv in på den svenska marknaden. Vinhuset är sedan tidigare känt för sin kvalitet, något som också återfinns i Bolla Valdobbiadene Prosecco Superiore. Detta är en Prosecco där hantverket lyser igenom och strikta urval kring druvorna har gjorts.

I Valdobbiadene odlas druvan Glera i en mindre skala och på en högre altitud, med lägre skördeuttag vilket ger en annan karaktär på druvan. Istället för tydliga pärontoner finns mer elegans och smaken är mer sofistikerad, även om stilen för Prosecco fortfarande finns kvar.

Bolla Valdobbiadene Prosecco Superiore kommer i en elegant presentförpackning, något vi annars bara hittar i Champagnehyllan.

Smak och doft

Bolla Valdobbiadene Prosecco Superiore känns igen på sin fruktiga och blommiga doft, välbalanserade syra och fyllighet. Eftersom vinet får ligga länge på jästen får det en större kropp och en fylligare smak. I vinet finns fina, eleganta bubblor med en rund och krämig mousse, mycket likt champagne.

Vinet är idealiskt som aperitif och passar även bra till aptitretare. Tack vare sin fräschör och arom kan denna Prosecco även serveras till rätter av ljust kött, fisk eller skaldjur. Givetvis går vinet även bra till charkbrickan. Vid servering bör temperaturen ligga på 6-8 grader.

ARV_Bolla_Prosecco_Flaska_Box
Bolla Valdobbiadene Prosecco Superiore lanserades 25 maj på systembolaget och har artikelnummer 77753. Priset ligger på 149 kr.

Odlingsområdet Valdobbiadene

Området Valdobbiadene har ett svalt klimat vilket är idealiskt för vinodling och druvorna behåller sin doft och syra bättre. Skörden sker under september månad och i sann hantverksanda plockas alla druvor för hand i takt med deras mognadsgrad.

I vineriet pressas druvorna långsamt och fermentering sker på ståltankar. Vinet får jäsa på ståltankar med sin naturliga jäst, allt för att bevara druvan Gleras karaktär i så stor utsträckning som möjligt. Där får vinet ligga i 18-24 månader innan det buteljeras. Vinet lagars också en kort tid på flaska innan det är redo att släppas på marknaden.

Vinodling i Valdobbiadene

Cirka 50 km nordväst om Venedig i den kända vinregionen Veneto ligger Valdobbiadene med de Adriatiska sandstränderna mot söder samt bergskedjan Dolomiterna i norr. Inbäddad bland grönskande kullar och med vackra byggnader ligger staden där vinodling sker i liten skala och produktionen är ett litet men genuint hantverk.

Totalt breder vindistriktet sig ut över 5 000 hektar och de mest kända odlingarna är belägna mellan Valdobbiadene och Conegliano på den norra sidan av floden Piave. I Conegliano Valdobbiadene har vin odlats i århundranden och vinodling är en stor del av samhället. 2009 blev området certifierat DOCG och anses var den bästa regionen för Prosecco. Vinproduktionen tog sin riktiga fart i området 1876 när Italiens första vinmakarutbildning startades i Conegliano.

Conegliano Valdobbiadene har ett unikt landskap som bland annat formats av rörelser från jordskorpan, idag anses området så unikt att det är på väg att bli klassat som världsarv av UNESCO.

Vingården i Valdobbiadene

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *