Amarone firar 70 år – Det var Bolla Le Origini Amarone som var först ut

bolla amarone viner
Bild: Domaine Wines

I år firar Amarone firar 70 år och bakom den första lanseringen av Amarone som gjordes 1953 stod vinhuset Bolla. Årgången hos den flaska som då släpptes var 1950.

Sverige är ett av de länder i världen som köper mest Amarone efter Italien och även i Sverige finns vinhuset Bolla representerat. Vinhuset Bolla startade sin verksamhet för 135 år sedan och är stolta ambassadörer för den italienska livsstilen.

Det var familjeföretaget Bolla som var de som startade den internationella framgångssaga som Amarone är genom att vara det första vinhuset att lansera en kommersiell Amarone. 

Det var när familjens överhuvud fyllde 80 år i april 1953 som barn och barnbarn lät buteljera hans favoritvin. En etikett för vinet gjordes som en hyllning. Vid den här tiden var detta en smått revolutionerande idé eftersom Amarone-viner var något man drack hemma på vingården och inte sålde.

bolla amarone italien vingård
Torkhus uppe i Torbe där druvorna till Bolla Amarone torkar i 3 månader. Bild: Domaine Wines

Den Amarone som släpptes vid denna tidpunkt var Bolla Le Origini Amarone Classico Riserva 1950. “Le Origini” som den kallas av vinmakaren är precis som på femtiotalet gjort på handplockade druvor från historiska vingårdar i Valpolicella.

Druvorna får sedan lufttorka i Bollas torkhus uppe på hög höjd i Torbe i cirka 3 månader innan vinet görs och lagringen tar vid. Först i små fat, därefter i större fat. Bolla Le Origini Amarone görs bara exceptionellt bra år och tillgängligheten är alltid begränsad.

Nu är det årgång 2013 som gäller

I Sverige finns Bolla Le Origini Amarone Classico Riserva 2013 att köpa på Systembolaget i beställningssortiment. Det är bara att beställa och sedan hämta upp i butiken.

Årgången 2013 har fått fina betyg bland annat av Faccini Doctor Wine som ger den här årgången hela 95 poäng!

Bolla Le Origini Amarone Classico Riserva 2013
Bild: Domaine Wines

Vinet är ett helt torrt, rött, som passar att servera till en vällagad måltid t.ex. inbakad oxfilé med potatisgratängpuck, en älgstek med rotfrukt i ugn. Ett klassiskt recept från 50-talet är helstekt kyckling som serveras med gräddig kantarellsås, svartvinbärsgelé och små stekta kulpotatisar.

En typisk söndagsmiddag som vi minns den från 50-talet. Eller till ostbrickan där du med fördel väljer hårdostar till Bolla Amarone, kanske även med en fikonmarmelad därtill.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *