Ny rapport visar att svenska män har högt självförtroende vid grillen

svenska män har gott självförtroende vid grillning

Grillsäsongen är hett efterlängtad för många svenskar och intresset för grillning är stort. En färsk undersökning har tittat närmare på hur svenskarna grillar, vårt självförtroende vid grillen och hur ofta vi använder den under sommaren. Och dessutom jämfört med våra norska grannar – vad förenar och vad skiljer våra grillvanor åt?

Den nationellt representativa undersökningen, genomförd av YouGov på uppdrag av NetOnNet, avslöjar flera intressanta fakta:

  • Invånare i norra Sverige grillar oftare än boende i resten av landet
  • Män skattar sin grillförmåga högre än vad kvinnor gör
  • Svenskars favoritgrill är utan tvekan kolgrillen
  • De unga driver på trenden med nya grilltyper såsom pizzagrill och rökgrill

Vi har tittat närmare på grillvanor i både Sverige och Norge och det finns faktiskt några saker som skiljer oss åt, även om vi som folk betraktar oss som ganska lika. Vi har bland annat bett svenskar och norrmän att betygsätta hur bra de är på att grilla. Här ges en bild av vem som har bäst självförtroende med grillutrustningen – och där hamnar svenskarna en bit framför norrmännen, säger Teddy Thor, affärschef på NetOnNet.

Svenskarna ger sig själva poängen 6,18 av 10, medan norrmännen snittar 5,98 av 10. 28 procent av svenskarna ger sig själva poängen åtta eller bättre, medan 22 procent av norrmännen gör detsamma. Det är också skillnad mellan könen när det kommer till att tro på sin egen grillkompetens. Männen skattar sig själva klart högst på detta område, men undersökningen avslöjar inte om detta även speglar slutresultatet på grillen. 22 procent av kvinnorna ger sig själva en poäng på mellan åtta och tio, medan hela 33 procent av männen ger sig själva en poäng i denna övre nivå, säger Teddy Thor..

Kol vs gasol

kolgrill vs gasolgrill

Undersökningen visar också på stora skillnader vad gäller vilken typ av grill vi föredrar att grilla med. Medan norrmännens favoritgrill är gasolgrillen väljer svenskarna i högre grad en kolgrill.

– I Sverige finns det ingen konkurrens. Kolgrillen är den absolut populäraste grillen – med god marginal. Hela 52 procent använder kol medan endast 15 procent föredrar att grilla med gasol. I Norge är det tvärtom. Där föredrar 36 procent gasolgrillar och 31 procent kolgrillar.

Bland unga svenskar under 30 år finns en annan intressant trend som sticker ut – fem procent föredrar pizzagrill och nio procent föredrar en rökgrill – så de unga tittar i lite större utsträckning bortom de mer traditionella grillteknikerna.

Norrmän grillar mest

svenska män gillar att grilla

Även om svenskar har bäst självförtroende vid grillen så är det norrmän som uppger att de grillar oftast. 77 procent av norrmännen grillar minst en gång i månaden. Bara 11 procent säger att de aldrig grillar. Motsvarande siffror för Sverige visar att 70 procent av svenskarna grillar månadsvis, medan 16 procent aldrig grillar. Totalt grillar norrmän lite oftare än svenskar, även om 37 procent av svenskarna grillar minst en gång i veckan under sommaren.

I Sverige är det de som bor i norra Sverige som grillar oftast där 45 procent säger att de grillar varje vecka.

Så även om de kanske har lite kallare väder så är de helt klart grillkungarna – åtminstone när det kommer till kvantitet, avslutar Teddy Thor.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *