Den 27 mars öppnar en högintressant utställning på Hallwylska museet i Stockholm. Mot kontinenten – På resa i första klass lyfter fram resandets utveckling kring sekelskiftet 1900 sida vid sida med familjen von Hallwyls många resor. Detta under en tid där de organiserade nöjesresorna på allvar började ta fart.
Den tekniska utvecklingen gick snabbt under 1800-talet. Ångmaskinen och järnvägarna utvecklades och gjorde att människor kunde resa på ett nytt sätt. De nya kommunikationssätten band ihop världen och bidrog bland annat till den första moderna resehandboken. Det skulle dock ta till andra delen av 1900-talet innan turismen blev en massrörelse. Ännu i början av 1900-talet var resandet ett nöje för de rika.
Till de rika hörde Hallwylska museets grundare, Wilhelmina och Walther von Hallwyl. De gjorde över 60 utlandsresor och under de flesta av dessa passerade man Schweiz, som var Walthers hemland.
Familjen gjorde långa resor som liknade expeditioner. Ofta var de borta i flera månader och besökte många länder. Även det var vanligt under detta tidevarv, något som även det omöjliggjorde resande för andra än välbeställda. Den långa restiden gjorde också att det behövde ordentligt stora och rymliga resebagage med bärhjälp under resorna, något som ofta tjänstefolk bidrog med.
Spanien, Italien och Grekland var då platser som låg utanför de etablerade resvägarna medan Egypten var tidigt exploaterat som turistland. Järnvägar, hotell och all den lyx som en välbärgad västeuropé förväntade sig var en självklarhet. Entreprenören Thomas Cook organiserade tidigt sällskapsresor och genom den brittiska kolonisationen och bygget av Suezkanalen underlättades transporter och turism i allt fler länder. Och med det kom också hotellens och lyxturismens framväxt.
Att samla och att minnas var en viktig del av resandet – då som nu. Hallwylska museets unika samlingar är ett resultat av Wilhelminas von Hallwyls arbete att spara och katalogisera, inte bara allt i hemmet utan även från resorna. I utställningen visas föremål och minnessaker som har koppling till familjens många resor; koffertar, resedagböcker, fotografier, vykort, souvenirer, resekläder och parasoll, bland mycket annat. I rum för rum presenteras en tidsresa över hur det en gång var att resa i första klass.
Utställningen är formgiven av scenograf Ulla Kassius och producerad av Sara Dixon. Programansvarig är Emelie Höglund.
Ska gå dit en gång till! Spännande lära sig om hur det var förr. Så flott dom bodde!