Nya Bentley Continental GT Convertible Number 1 Edition by Mulliner

Bland det mest brittiska man hittar i bilväg är Bentley och i år firar bilmärket 100-års jubileum. Det har man gjort bland annat genom att lansera tre olika nyheter som hyllning till några av märkets mest ikoniska bilmodeller genom historien.

Den första bilen från specialkollektionen kom ut på marknaden redan under hösten ifjol när Bentley Motors presenterade en begränsad utgåva av Mulsanne W.O. Edition by Mulliner.

Nu har den tredje och sista lanseringen som går under namnet Continental GT Convertible Number 1 Edition by Mulliner presenterats. Denna bil är en hyllning till den legendariska modellen No. 1 Bentley Blower från 1929. Den är handtillverkad i England speciellt för Bentleys hundraårsjubileum och har begränsats till endast 100 exemplar.

Hos Number 1-modellens har man fångat upp flera av designelement hos motorsportens gyllene era under 1930-talet. En gyllene era som kan sägas ha påbörjats på racerbanan Brooklands när London år. Det var här den ursprungliga, kompressormatade ‘Blower’ No. 1 satte ett sensationellt varvrekord. 

Bentley Blower No. 1 var en bil av sin era och föddes genom en kombination av Birkins kompetens och ekonomiskt stöd från den välbärgade hästkapplöpningsentusiasten Dorothy Paget. När Bentley slutade stödja Birkins projekt såg Paget bilens potential och gick in för att hjälpa.

Birkins modifierade Bentley och använde en kompressor för att öka lufttrycket till motorn och skapa mer effekt. Detta kan beskrivas som att ‘blåsa’ (blow) in luft i motorn, och det resulterade i att Birkins bil kallades Bentley Blower.

Precis som de tidigare utgåvorna Mulsanne W.O. Edition och Continental GT Number 9 Edition, innehåller den en unik del av Bentleys historia. I den innovativa Bentleyns roterande display finns en liten hjulspinner, som påminner om de hjulspinners som fanns på Blower Nr.1 och andra historiska Bentleys. Varje hjulspinner har gjutits av material från en kolv från Blower No.1, vilken togs om hand under renoveringsarbetet.

Bilen finns tillgänglig i färgerna Dragon Red II och Beluga. Med en hopfällbar sufflett i färgerna Claret eller Beluga är Limited Edition utrustad med Centenary Specification, Bentley Blackline Specification och Carbon Body Kit, avrundat med en lackerad Number 1-grill.

Invändigt finns en ny tvåfärgskombination av antingen Cricket Ball eller Beluga skinnklädsel kompletterad med Heritage-skinn på säten och dörrklädslar, med ett präglat B-emblem på nackstöd och dörrinsatser.

Grand Black träfaner förstärkt med 18 karat guldpläterade orgelreglage, och ratt och växelspak med Alcantara. Passagerare välkomnas av en golvplatta med en Number 1-skylt när de kliver in i den lyxiga kupén.

Förutom en brittisk Jaeger-klocka med en Number 1-urtavla, innehåller den handgjorda instrumentpanelen även rosettslipning på mittkonsolen. Rosettslipning var en populär ytbehandling på racerbilar och flygplan under 1920- och 1930-talen eftersom den begränsade ljusets reflektion.

Tidigare i år presenterade Bentley Motors även den gröna Continental GT Number 9 Edition – en begränsad upplaga som hyllning till Bentleys stolta anor inom motorsporten som inspirerades av Bentley Boy Sir Henry “Tim” Birkins legendariska No. 9 Blower. Även denna modell var begränsad till endast 100 exemplar.

Originalet, No. 9 Blower, blev genast en favorit under 1920- och 1930-talet och till en bestående legend inom motorsporten. I Number 9 Edition har man kombinerat de raffinerade linjerna, den oöverträffade effekten och spetstekniken hos den nya Continental GT.

Tim Birkins ikoniska 1930 No. 9 Le Mans-tävlingsbil fick originalsätet utbytt under reparationsarbeten. Ett träfragment av den här ovärderliga delen av Bentleys historia har placerats i vart och en av de 100 bilarna i Continental GT Number 9 Edition.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *