Nya BMW R 18 – En modern cruiser med historiska rötter

ny bmw motorcykel cruiser r 18

Ifjol firade BMW Motorrad 50 år av 5-serien. Nu tar de sig in i cruiser-segmentet med nya R 18 – en modell som influerats av historiska BMW-motorcyklar. Detta både tekniskt och designmässigt.

Nya R 18 flyttar fokus tillbaka till väsentligheterna: puristiskt, tekniskt, utan krusiduller och med boxermotorn som epicentrum för körglädje.

Nya BMW R 18 är en cruiser som på ett mästerligt sätt skapat en modern tolkning ur ikonisk retrodesign. Från helhetsintrycket ned till minsta detalj präglas nya R 18 av klassiker som 1936 års BMW R 5.

bmw motorcykel nyhet 2020

Den stilrena designen med typiska inslag i stålrörsramen, den exponerade bakre drivaxeln och den svarta finishen med vita dekorränder bidrar till att föra tankarna till historien.

Men kronjuvelen är givetvis den stora boxermotorn, som är det främsta kännetecknet för BMW Motorrad och en tribut till klassiskt motorhantverk.

Den nyutvecklade motorn bygger vidare på de traditionella luftkylda boxermotorerna som finslipats i snart hundra år. ”Big Boxern” är den kraftfullaste 2-cylindriga boxermotorn någonsin i en serietillverkad motorcykel, med sina 1 802 kubik och 91 hästkrafter vid 4 750 varv/minut och ett vridmoment på 150 Nm från 2000 till 4000 varv.

bmw motorcykel r 18

Precis som motor är retrokarossens delar autentiskt tillverkade i metall, och med fendrar, sidopaneler, gaffelskydd och strålkastarhöljen i stålplåt. Den päronformade 16-literstanken är direkt hämtad från R 5:an. Nya R 18 är medvetet konstruerad med separata komponenter för att ta fram den klassiska looken och för att möjliggöra en hög grad av individualisering och modifieringsalternativ.

Förhöjd säkerhet och komfort 

R 18 erbjuder tre standard körlägen ”Rain”, ”Roll” och ”Rock”. Standardutförandet inkluderar även antispinnsystem (ASC) och motor-släpmoment-reglering (MSR) vilket garanterar hög säkerhet oavsett väderlek och underlag. ASC-systemet går att koppla bort. 

Fjädringen i nya BMW R 18 undviker medvetet elektroniska justeringsalternativ. I stället, säkerställs styrning och komfort av en teleskopgaffel och central stötdämpare med anpassningsbar dämpning och justerbar fjäderspänning.

R 18 First Edition: exklusivt utseende i färg och krom.

Nya R 18 kommer att erbjudas världen över som en exklusiv R 18 First Edition direkt från lansering, samtidigt som en standardmodell reserveras för vissa marknader. First Edition kombinerar R 18-designen med exklusiva tillbehör och kommer i den klassiska svarta finishen med vitmålade dekorränder. Andra höjdpunkter inkluderar flera kromytor, ett sätesemblem och ett ”First Edition” kromspänne på sidoskydden. 

Det rekommenderade cirkapriset på R 18 First Edition är 249 000 SEK.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *