Nu är ultralyxiga EQS från Mercedes här – räckvidd på 77 mil

nya mercedes eqs
nya eqs från mercedes

Mercedes-Benz S-Klass räknas allmänt som en av världens finaste lyxbilar. Nu får den konkurrens om titeln från sitt eget syskon – helt eldrivna EQS.

Den första bilen på den helt nya elbilsplattformen från Mercedes-EQ och en bil med imponerande data: räckvidd på upp till 77 mil, laddkapacitet på upp till 200 kW och upp till 500 hk (385 kW) effekt.

Efterlängtad nyhet

Det har pratats länge om nya EQS och nu har den äntligen presenterats. Det är ingen överdrift att säga att detta är en bil som imponerar på alla plan.

Räckvidden på hela 77 mil (enligt WLTP) och upp till 200 kW laddning med DC placerar den direkt i en klass för sig. Men EQS är inte en elbil som är lyxig. Detta är en lyxbil som är eldriven! Med det allra senaste vad gäller tekniska landvinningar.

Unik design – inifrån och ut

EQS är formgiven med passagerarna i centrum. Komforten är i S-Klass nivå och har mycket gemensamt med senaste versionen av märkets klassiska flaggskepp. Dock har EQS en helt ny typ av instrumentering – MBUX Hyperscreen.

nya eqs från mercedes

En gigantisk skärm som går tvärs över hela bilen och har en separat display för passageraren. För att inte föraren ska kunna distraheras av denna så känner bilen av förarens blick och dimmar den delen av skärmen om föraren tittar mot den.

mercedes ens 2021

Exteriören är precis så muskulös som man kan vänta sig av en mer än fem meter lång lyxbil. Både front och akter andas pondus. Men samtidigt är detta en extremt aerodynamisk bil – med ett cw-värde på bara 0,2 – det lägsta på någon serietillverkad bil – och en total frontalyta på bara 0,5 m2.

mercedes eqs elbil 2021

Ny elbilsteknik

EQS är den första bilen som byggts på den nya modulära elbilsarkitekturen från Mercedes-EQ för bilar i den större mellanklassen och uppåt. Här märks också en helt ny generation batterier med markant högre energitäthet.

ny lyxig elbil från mercedes eqs

Totalt kan EQS batteri laddas med 107,8 kWh användbar energi och koboltinnehållet har sänkts till bara ca 10 %. Batterierna styrs också av en helt ny egenutvecklad mjukvara som uppdateras automatiskt i bilen när nya versioner släpps.

Med en laddkapacitet på hela 200 kW (DC) tar det bara en dryg halvtimme att ladda batteriet. Och på bara 15 minuter går det att få energi för ca 30 mils körning.

Med vanlig laddbox (AC) är kapaciteten upp till 22 kW, vilket ger 10-100 % laddning på drygt fem timmar. En timme hemmaladdning ger mer än 10 mil körning. 

mercedes eqs elbil

En viktig del i räckvidden är bromskraftåtervinningen som tagits till en helt ny nivå och kan ge hela 290 kW som mest. ECO Assist ser till att den alltid används när det är lämpligt som till exempel när systemet känner av bilar som saktar av framför fordonet.

Liksom Mercedes-Benz andra laddbara bilar kan EQS kopplas ihop med Mercedes Me Charge vilket ger tillgång till fler än 200.000 laddpunkter i Europa på ett enda abonnemang. Bilen har också navigation som tar med lämpliga laddplatser i beräkningarna och dessutom anger vad det kommer att kosta att ladda på dessa.

Två olika modeller

Från start kommer EQS i två utföranden: Bakhjulsdrivna EQS 450+ på 328 hk (245 kW) och 568 Nm som gör 0 – 100 på 6,2 sekunder. Samt fyrhjulsdrivna EQS 580 4MATIC som ger hela 500 hästar (385 kW) och 855 Nm. 0 – 100 går på 4,3 sekunder. En prestandamodell på hela 730 hk (560 kW) planeras redan.

nya eqs från mercedes 2021

Båda modellerna kommer med helt unika tekniska lösningar. Bland annat en styrbar bakaxel som i basutförande kan svänga 4,5°. Det går dock att få den med ända upp till 10° styrvinkel – en funktion som kan beställas och låsas upp digitalt ”Over The Air”.

Bilen fås också med Digital Light. En helt ny typ av strålkastare som fördelar ljuset med hjälp av 2,6 miljoner micro-speglar. Resultatet är att strålkastarna till och med kan projicera bilder i vägbanan.

mercedes nya elbil eqs 2021

En annan detalj är dörrhandtagen som i vanliga fall är helt infällda i dörrarna. När föraren närmar sig fälls de ut automatiskt. Dörrarna går också att öppna och stänga elektriskt – både från bilen och mobilen.

EQS går att få med Drive Pilot som gör det möjligt att låta bilen ta hand om körningen helt själv i tät trafik i upp till 60 km/tim. Inledningsvis på utvalda sträckor i Tyskland. Bilen har också det helt nya systemet för automatisk parkering – Intelligent Park Pilot.

lansering av mercedes nya elbil eqs 2021

Det gör att på P-platser med motsvarande teknik så är det bara att lämna bilen på en avsedd plats sedan kör den själv iväg och parkerar. När den ska hämtas skickar du bara ett meddelande och bilen kör till den förutbestämda platsen på den tid du har bestämt.

EQS beräknas få svensk säljstart i juni. De första bilarna kommer hit i augusti.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *