Presentation av nya Mercedes-Benz S-Klass – nu med fler revolutionerande funktioner

nya mercedes s klass 2020

Mercedes-Benz är en bilikon med långa anor som kommit ut med många bilklassiker genom åren. Märket har också fått utmärkelser för innovativa och snygga konceptbilar de senaste åren.

Eldrivna Vision EQ Silver Arrow var en av de mest uppseendeväckande konceptbilarna någonsin när den lanserades för några år sedan. Nu har en ny klassiker från Mercedes-Benz presenterats när nya S-klass snart kommer ut till försäljning.

Nya Mercedes-Benz S-Klass

Nu har den nya generationen av Mercedes-Benz S-Klass visats upp för världen. Nya generationer av Mercedes flaggskeppsmodell betyder alltid helt ny teknik som aldrig tidigare skådats och W/V 223, som är modellens interna namn, är inget undantag.

Här finns bland annat självkörande teknik i nivå 3, styrbar bakaxel, strålkastare som kan projicera bilder och ett system som gör att bilen höjs med upp till 8 cm om det är risk för påkörning från sidan.

nya mercedes s klass september 2020

Höga förväntningar

Förväntningarna på en ny generation av S-Klass är alltid höga. Detta är modellen som först får den nya tekniken som inga andra bilar haft. ABS infördes 1978 och airbags 1979.

1995 kom antisladd och året efter var det dags för automatisk bromsassistent. 1998 kom avståndsavkännande farthållare med radar. Och ända sedan 2010 har S-Klass funnits som hybrid med Lithium-jon-batteri.

interiör hos nya mercedes s klass 2020

Många revolutionerande tekniska lösningar

Frågan är dock om inte W/V 223 som visades idag är den generation som bjudit på flest revolutionerande tekniska lösningar av alla. Alla bygger på att sätta passagerarna i centrum och att skapa en bil som verkligen samverkar med de resande och ger dem en så skön och säker resa som bara är möjligt.

Här är ett axplock av de nya funktionerna:

  • Bilen har totalt upp till fem stora skärmar, varav flera med OLED teknik.
  • Passagerarna och bilen kommunicerar med en uppdaterad version av infotainmentsystemet MBUX. Numera känner systemet även av huvudrörelser, handrörelser och kroppsspråk och agerar utifrån detta. Om föraren till exempel ser över sin skuldra bakåt så kan bilen automatiskt öppna solgardinen. MBUX kan också känna av olika förares röster så att den ställer in bilens inställningar efter vem som sitter bakom ratten.
  • S-Klass har också en ny heads-up display som inte bara visar information på vindrutans insida, utan också använder sig av Augmented Reality (AR). Pilar som visar var föraren ska svänga visas till exempel på rätt plats på vägbanan.

Höjs vid påkörning

Mercedes-Benz Pre-Safe koncept har sedan introduktionen handlat om att känna av en annalkande olycka och förbereda bilen på denna. I nya S-Klass tas detta till en ny nivå – bokstavligen talat.

säkerhet hos nya mercedes s serie 2020

Om bilen känner av att den riskerar att bli påkörd från sidan så höjs den automatiskt med upp till åtta centimeter. Därmed tas kollisionen upp av bilens allra starkaste delar.

En annan unik nyhet när det gäller krocksäkerhet är också airbags för baksätespassagerarna som monterats i baksidan av de främre stolarna.

interiör mercedes s klass september 2020

Strålkastare som kan visa bilder

Nya S-Klass blir den första bilen med Mercedes-Benz Digital Light. LED strålkastare med miljontals små, rörliga speglar som tillsammans ger 2,6 miljoner ljuspunkter.

strålkastare hos nya mercedes s klass september 2020

Med hjälp av dessa kan strålkastarna projicera budskap och varningar på själva vägbanan både för förare och medtrafikanter. De kan till exempel lysa på en fotgängare som upptäcks vid sidan av vägen, eller projicera en bild på en grävmaskin om du närmar dig ett vägarbete.

Liksom för fler än 50 andra system i bilen kan mjukvaran för dessa uppdateras automatiskt utan att bilen måste in på verkstad (OTA over-the-air). Det gör att bilen alltid kan vara digitalt uppdaterad under hela sin livstid.

Självkörande nivå 3 och helautomatisk parkering.

Nya S-Klass får självkörande funktioner som från och med 2021 beräknas vara godkända för Nivå 3 på vissa sträckor i Tyskland. Det betyder att på en del motorvägssträckor i tät trafik kan föraren helt släppa kontrollen och med bibehållen säkerhet låta bilen själv ta hand om körningen.

Under tiden kan föraren jobba eller koppla av och behöver bara gripa in när och om bilen ber om det.

självkörande funktion mercedes s klass 2020

När det gäller parkering går Mercedes-Benz ännu ett steg längre. I parkeringshus med teknik som stöder AVP (Automated Valet Parking, Level 4) kommer bilen att kunna parkera helt själv!

Föraren ställer den bara i en speciell zon och öppnar en parkeringsapp. Denna tar reda på om det finns ledig plats och om så är fallet lämnar föraren över kontrollen till appen som helt själv parkerar bilen. När det är dags att hämta den så körs bilen själv ut till upphämtningszonen. 

Aktiv bakaxelstyrning

styrning mercedes s klass 2020

S-Klass är med en längd på ca 5,3 meter och en bredd på ca 2,1 meter en stor bil. Trots det är den smidig i stadstrafik tack vare den aktiva bakaxelstyrningen. Med bakhjul som kan svänga upp till 10° minskar vändradien med hela två meter.

Nya S-Klass kommer från start med 6-cylindriga bensin- och dieselmotorer från 330 – 435 hästkrafter. Bensinversionerna är alla mildhybrider med 48 volts elystem som gör det möjligt att ”segla” på ren eldrift. Nästa år släpps även en laddhybrid med ca 10 mil räckvidd.

Säljstart i Sverige blir det i slutet av september och de första bilarna kommer hit i december.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *