Nya Range Rover Evoque – sofistikerad stadskryssare

Nya Range Rover Evoque 2024

Efter att ha storasyskonet Range Rover Velar fått sitt ansiktslyft tidigare i år så är det nu dags för Range Rover Evoque att få lite kärlek.

Exteriört hör gamla Evoque fortfarande till klassens bästa bilar, med tydliga arv från Range Rovers klassiska linjer i en mycket mer sofistikerad förpackning. Men teknikutvecklingen går snabbt just nu på både drivlinor och multimedia, och det är här de största uppdateringarna gjorts.

Exteriör

Exteriört är skillnaderna relativt små, men på ett positivt sätt. Det flytande taket, den obrutna midjan och de infällda dörrhandtagen finns alla kvar. Det finns helt enkelt inte mycket att förbättra med Evoque, om man inte vill skapa en helt annan bil.

Grillen har uppdaterats till Range Rovers nya design, som redan finns på andra syskon i Range Rover-klassen som Velar. Pixel LED-strålkastarna har också uppdaterats med mer ljus och bättre kontroll. Range Rover har också plockat fram tre nya, sofistikerade nyanser – Tribeca Blue, Corinthian Bronze och Arroios Grey – som alla passar perfekt till Evoque.

Interiör & teknik

Range Rover har alltid haft ett sofistikerat och diskret formspråk internt. Medan BMW och Mercedes går mot stora, vräkiga skärmar och LED-belysning så är det mer ”quiet luxury” eller ”old money” i Range Rover. En 11,4-tums pekskärm flyter elegant på mittkonsolen i en i övrigt väldigt harmonisk förarmiljö.

Nästan alla reglage är numera förpassade till touchskärmen, men Pivi Pro-systemet erbjuder snabba genvägar för de viktigaste funktionerna. Reglage för temperatur, säten och ljudvolym är alltid synliga via nya sidofält på pekskärmen. Pivi Pro erbjuder också trådlös Apple CarPlay och Android Auto och tillsammans med trådlös laddning ger det en bekväm och sladdfri tillvaro.

Även annan teknik har fått ansiktslyft – bland annat en sofistikerad luftrening med Cabin Air Purification Plus för att skydda dig från storstads-smogen, surroundkameror, en app för att fjärrstyrd olika funktioner, Wifi i bilen och trådlösa uppdateringar av bilens mjukvara.

Precis som i Velar erbjuds även en exklusiv ullblandning från danska Kvadrat, för den som inte vill ha läder.

Drivlinor

JLR (Jaguar Land Rover) har redan deklarerat att man kommer vänta till 2025 med att lansera sin första elektriska modell. Istället satsar man vidare på hybrider. Nya Evoque är inget undantag – hybridmodellen heter P300e och är utrustad med en trecylindrig bensinmotor och en elmotor på 80 kW. Det ska räcka till 62 km resa på ren el och hjälper också till att höja accelerationen till 0-100 på 6,4 sekunder.

Utöver hybriden erbjuds även ett antal bensin- och dieselmotorer som samtliga är mildhybrider, dvs. utrustade med ett batteri som laddas när bilen bromsar och sedan används för att driva vid t.ex. acceleration.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *