Nya stjärnor över svenska och nordiska krogar

nya stjärnkockar enligt guide Michelin

Den 12 juni var det återigen dags för en uppsättning nervösa nordiska kockar att invänta Guide Michelins senaste utgåva av MICHELIN Guide Nordic Countries 2023. Även om det börjat dyka upp alternativa guider och rankingar finns det fortfarande ingen ersättare för en Michelin-stjärna. För många kockar är stjärnan ett mål i sig och något de strävat efter i hela sitt yrkesliv.

2 stjärnor till AIRA

Michelin stjärnkrogar i Sverige: restaurang AIRA
Restaurang AIRA

Restaurang AIRA, Tommy Myllymäkis restaurang på Djurgården i Stockholm, fick sin andra stjärna – en av bara tre restauranger i Sverige. Tommy Myllymäki är för de flesta svenskar känd som kokboksförfattare och TV-kock, med program som Mitt Kök och Sveriges Mästerkock, men är samtidigt en av våra mest meriterade kockar internationellt. Som ende svensk har Myllymäki vunnit två medaljer i Bocuse d’Or, och han leder också svenska Bocuse d’Or.

AIRA öppnade våren 2020, lagom till starten av pandemin, men har detta till trots seglat upp till att bli en av Sveriges absolut bästa restauranger.

1 stjärna till Signum

Thomas sjögrens Signum är en ny stjärnkrog i Sverige

På den andra sidan av Sverige, i Mölnlycke utanför Göteborg ligger Signum på en härlig plats vid Landvettersjöns strand. Det här är Thomas Sjögrens senaste tillskott i en växande samling av högkvalitativa restauranger med fokus på fisk- och skaldjur.

Sedan innan driver Sjögren också Grano i Göteborg och på Smögen, de tre krogkoncepten på Stora Hotellet i Fjällbacka och Skärets Krog & Café på Smögen. Signum öppnade så sent som 2022, och är tänkt som en destinationsrestaurang där den ligger inrymd i Hällsnäs Hotell.

Fler stjärnor till våra nordiska grannländer

I Danmark fick Koan i Köpenhamn med koreanskt inspirerade rätter direkt två stjärnor, efter att ha öppnat så sent som våren 2023. Restaurangen drivs av Kristian Baumann, med bakgrund på bland annat Noma. En stjärna gick till Villa Vest i Lönstrup, Domæne i Herning och Grand Royal i Vejle.

I Norge fick hela fem restauranger i Oslo en stjärna: À L’aise, Mon Oncle, Stallen, Sabi Omakase Oslo, SAVAGE, samt i Stavanger restaurang K2, som också fick en grön stjärna.

I Borgå på Finlands sydkust tilldelades restaurang VÅR en stjärna, liksom en grön stjärna.

I Grindavík nära den världsberömda Blå lagunen på Island tilldelades restaurangen Moss en stjärna.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *