Nya Tesla Model 3 2023 ”Highland” – bra blir ännu bättre

nya tesla model 3 highland

Tesla Model 3 kallas ibland en ”T-Ford för 2000-talet” och det finns något slående i liknelsen. Jo, en elbil kan aldrig bli så billig som en Model T var, och dessutom liknar dess prestanda och inredning mer sportbil än folkbil. Men det är modellen som, tillsammans med SUV-syskonet Model Y, populariserat elbilen och drivit efterfrågan världen över. Redan 2021 hade Tesla sålt mer än en miljon Model 3, och idag spottar Teslas fabriker ut närmare 2 miljoner Model 3 & Y om året.

Design

nya tesla model 3 2023 design

När Tesla nu ger sin Model 3 ett ansiktslyft så är det små penseldrag som gäller. Designen av front och bakparti har fått mindre förändringar, med lite mer aggressivare styling. Enligt Tesla handlar det också om att förbättra bilens redan utmärkta aerodynamik. Från sidan är bilen sig väldigt lik. Med nya fälgar i 18″ och 19″ och två nya färger försöker Tesla också skapa lite variation i bilparken.

Interiört har det hänt ett par saker. Den tidigare konsolen i trä är borta, ersatt av en mer futuristisk design. En konfigurerbar LED-list i framrutan följer efter trenden hos andra lyxmärken som Mercedes och BMW att låta föraren ”sätta stämningen” i bilen. Baksätet har fått en egen 8″ infotainment-display. Mittkonsol och baksäte har också fått en del mindre designlyft.

nya tesla model 3 2023 interiör

Förändringen som kanske kommer skapa mest debatt är den nya ratten – eller rättare sagt, de försvunna spakarna som numera styrs från ratten. Växling och blinkers är nu integrerade i ratten, vilket lär älskas av somliga och hatas av andra.

Komfort och funktionalitet

Gamla Tesla Model 3 hade inget att skämmas över i komforten, men någon lyxbil var det inte.

Tesla har jobbat på att åtgärda en del av skillnaderna genom flera olika förbättringar. Dämpningen ska ha förbättrats, vilket är välkommet. Alla glas i bilen är nu akustikglas som dämpar ljudet, och Tesla har bytt ut däcken mot nya, tystare varianter. Säten har ventilerats och dörrarna förstärkts för att ge en premiumkänsla när du stänger dörren (och vid sidokrockar).

Funktionsmässigt är ju som de flesta vet nästan allt i Tesla mjukvara, som uppdateras separat. Den nya Model 3 har fått ett uppgraderat infotainmentsystem med bättre skärm och starkare processor och ytterligare fler högtalare.

Prestanda

Tesla Model 3 släpps direkt i två varianter som funnits tidigare: ”Standard Range” (heter bara Model 3 i Teslas konfigurator” och ”Long Range”. Tesla anger inte batterikapaciteten, men den bör vara ungefär som tidigare: ca 60 kWh i Standard Range och 75-80 kWh i Long Range.

Istället är det den förbättrade aerodynamiken som gör att bilen fått längre räckvidd – 513 resp 629 km (WLTP) för Long Range. Praktisk räckvidd bör vara runt 80% av detta, beroende på väder, dvs. närmare 40 resp 50 mil. Accelerationen 0-100 km/h är 6,1 respektive 4,4 sekunder. Tesla förväntas presentera en Performance-modell senare med starkare acceleration på bekostnad av lite kortare räckvidd än Long Range.

Bra blir ännu bättre

Tesla Model 3 erbjuder utan tvekan elbilarnas bästa valuta för pengar just nu. Model 3 är med sin prislapp på 510.000 kr minst 100.000 kr billigare än motsvarande modeller från Polestar, BMW och Mercedes vid samma utrustningsnivå och prestanda.

Om det är den bästa bilen är en fråga för en annan dag, men det är ingen diskussion om att det är en fantastisk bil rakt igenom. Tillsammans med Model Y, som lär få ett likadant ansiktslyft snart, så ser Tesla ut att ha säkrat sin topposition inom elbilar.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *