Nya Vinterträdgården – toppmodern teknik i historisk miljö

Nya vinterträdgården vid Grand Hotel
Vinterträdgården har fått ny avancerad ljud- och ljusteknik som bland annat erbjuder videomapping. Här illustreras det med ett vinterlandskap. Scenen är flexibel och här visas en standard variant.

Grand Hôtel fortsätter utveckla sina koncept och utrymmen. Tidigare i höst återinvigdes Cadierbaren efter en omfattande renovering. Nu presenteras nya Vinterträdgården – en plats med grandiosa möjligheter.

Under sommaren har den klassiska eventarenan uppdaterats för att skapa Sveriges mest moderna fest- och konferenslokal. Nu erbjuder nya Vinterträdgården unika festupplevelser med hjälp av skräddarsydda ljud- och ljuskoncept, flexibla scenlösningar, en effektiviserad upp- och nedriggning samt drygt 1000 m2 projektionsyta med 360° videomapping.

Vinterträdgården byggdes i början av 1900-talet då hotelldirektris Wilhelmina Skogh ville skapa en ständigt grönskande trädgård för att kompensera för den svenska kylan.

Vinterträdgården utformades av Edvard Bernhard med ursprunglig konstnärlig utsmyckning av Lotten Rönquist med bland annat stora väggmålningar från Drottningholms slott och Visby, med avsikt att påvisa de stora kulturvärden för hotellgästerna som fanns i Sverige och väl värda att besöka för turister. Tidigare användes Vinterträdgården även för nobelmiddagen.

I samband med invigningen i januari 1909 publicerade tidskriften Hvar 8 dag artikeln nedan.

Historia vinterträdgården Grand Hotel

Historisk bild av Vinterträdgården Grand Hotel
Bild från januari 1909 av Vinterträdgården vid Grand Hotel.

Sedan dess har såväl celebriteter som helt vanliga livsnjutare mötts och minglat där i olika former. Efter en stor modernisering presenteras nu Vinterträdgården i helt ny skepnad.

Den kulturmärkta miljön har bevarats, men föränderlighet är bara ett knapptryck bort. Nya ljud- och ljuslösningar, projektionsytor med 360° videomapping som täcker sammanlagt 1000 m2 och en dedikerad eventdesigner gör det möjligt att skapa specialdesignade koncept och miljöer för både mindre och större evenemang.

– Vinterträdgården är en fantastisk plats för alla typer av evenemang – en historisk miljö som kan erbjuda toppmoderna eventupplevelser. Med våra nya förutsättningar är det bara fantasin som sätter gränserna och nu hoppas vi kunna väcka kreativiteten hos både nya och befintliga kunder, säger Pia Djupmark, VD på Grand Hôtel.

Vinterträdgården vid Grand Hotel renovering
Den tidigare scenen är borttagen för att öppna upp lokalen och återställa den i sitt ursprungliga utförande. Golvet har byggts om för att skapa en plan yta. Golvet en flexibel scenlösning som går att anpassa efter behov.

Vinterträdgårdens innertak utrustas med teknik som kan skapa illusionen av dagsljus – en nostalgisk flirt till den tid då man kunde strosa runt bland växterna under Vinterträdgårdens glastak. Det nya, plana golvet gör i kombination med ett effektivt upp- och nedriggningssystem dessutom produktioner enklare och snabbare. Ambitionen är att vara Sveriges mest moderna eventarena.

Vinterträdgårdens yta utgörs av totalt 800 kvadratmeter med plats för 120 till 800 personer. Delar av moderniseringen har utförts i samarbete med Mediatec, en av Sveriges ledande fullservicepartners för underhållnings- och eventteknik. En av de första att utforska nya Vinterträdgården och dess möjligheter är Niklas Strömstedt som i år är värd för Grand Hôtels traditionsenliga julshow.

Grand Hotel Stockholm
Foto: Magnus Mårding

Med sin vackra miljö och sitt fantastiska läge i Stockholm stads hjärta har Grand Hôtel varit en hemvist för internationella celebriteter, storslagna fester och hängivna livsnjutare sedan 1874. Den vackra Cadierbaren och den inbjudande Verandan bjuder på storslagen utsikt mot Stockholms slott och ett utbud av mat och dryck i absolut världsklass. Grand Hôtel erbjuder även avkopplande bastubad och svalkande dopp i Nordic Spa & Fitness.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *