OMEGA Speedmaster Super Racing först med Spirate™

Tio år sedan lanseringen av det första anti-magnetiska urverket släpper OMEGA en ny världsnyhet: Spirate™ System, ett nytt sätt att finjustera urverken i sina klockor som tar urverkens pålitlighet till nya nivåer. Först ut med nya kaliber 9920 är OMEGA Speedmaster Super Racing, en ny klocka i den legendariska Speedmaster-serien.

Spirate System

Spirate är en ny design av den klockans hårfjäder (hairspring) som möjliggör att justera urverket mycket noggrannare. Genom en skruv kan fjäderns styvhet detaljjusteras och på det sättet kan man kalibrera urverket mycket mer precist.

Själva uppfinningen är en liten justerbar motvikt på fjädern, som faktiskt mest liknar en keps med OMEGAs logotyp på. Resultatet är desto mer imponerande: ett urverk som certifierats till 0 till +2 sekunder per dag – dvs mindre än en minut per månad! Som jämförelse ligger Rolex på -2 till +2 sekunder per dag vid en mycket högre prispunkt.

Hårfjädern eller balansfjädern är hemligheten bakom Spirate System
Hårfjädern i OMEGAs nya kaliber 9920 – innovationen ryms i den justerbara ”kepsen”. Foto: OMEGA
Justeringsskruven för Spirate System
Nya kaliber 9920 – justeringsskruven för Spirate syns i mitten, märkt ”0.1 s/d”. Foto: OMEGA

OMEGA Speedmaster Super Racing – först med kaliber 9920

OMEGA Speedmaster Super Racing
OMEGA Speedmaster Super Racing – först med Spirate System. Foto: OMEGA

Första klockan att utrustas med Spirate och kaliber 9920 är nya OMEGA Speedmaster Super Racing, en kronograf i klassisk Speedmaster-anda med dubbla visare. Klockans klargula färgschema och andra detaljer är en blinkning åt OMEGAs första klocka med det anti-magnetiska urverket, Seamaster Aqua Terra >15’000 GAUSS, som firar tio år i och år. Ett speciellt typsnitt på datumsiffran ”10” är ytterligare en anspelning på temat.

OMEGA Speedmaster Super Racing mäter 44.25 mm i bredd och bygger 14.9 mm på höjden. Klockan och länken är i stål, och dessutom skickar OMEGA med ett Nato-band som matchar klockan i svart med gula detaljer.

Med ett riktpris i Sverige runt 140.000 kr är Speedmaster Super Racing nog främst en klocka för seriösa samlare, men OMEGA har lovat att samtliga deras modeller ska få ta del av Spirate System över tiden.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *