Idag kommer årgång 2009 av Cuvée Sir Winston Churchill från Pol Roger till Sverige

sir winston churchill pol roger champagne

Idag lanserar ett av mest anrika Champagnehusen i världen, Pol Roger, en ny årgång av sin prestigecuvée Sir Winston Churchill. Vinet hyllar de historiska banden mellan Pol Roger och familjen Churchill.

Vinet tillverkas av endast de bästa årgångarna och är den 18:e årgången av Cuvée Winston Churchill. Den första utkom 1975 och nu 35 år senare är det dags för årgång 2009.

Den nya årgång är tillgänglig i Systembolagets butiker från och med idag 20 mars med artikelnummer 7548 och ett pris på 1 750 kr​onor.

winston churchill champagne

Just denna årgång kännetecknades av perfekt väder i slutskedet av mognadsfasen i augusti och under skörden i september. Vinet har en spännande doft av brioche, mandel, citrus och lätt blommiga nyanser och en rik smak med fin krämighet och en perfekt balans mellan friskhet och frukt.

Champagne Pol Roger har skapat sin prestigecuvée till Sir Winston Churchills ära, väl medvetna om de kvaliteter som han letade efter i champagne: en kraftfull, fyllig karaktär och en relativ mognad. Sir Winston Churchill var en sann livsnjutare, med ett stort intresse för bland annat parfymer, kläder och drycker – allt det goda i livet. Därför var han också ytterst selektiv då det gällde val av drycker.

Den exakta sammansättningen är en väl bevarad familjehemlighet, men resultatet skulle ha välkomnats av den man till vilket vinet är tillägnat. ”Min smak är enkel, jag nöjer mig endast med det bästa” som Churchill själv uttryckte det.

Pol Roger och Sir Winston Churchill

Förhållandet mellan Champagne Pol Roger och Sir Winston Churchill sträcker sig tillbaka till en lunch hos den brittiske ambassadören i Frankrike, några månader efter Paris befrielse 1945, där årgångschampagnen 1928 Pol Roger serverades. En av gästerna vid lunchen var Odette Pol Roger, en annan premiärminister Winston Churchill, som hon genast kom mycket bra överens med. En vänskap föddes och varade fram till Churchills död, vilket skapade ett band mellan familjerna Pol Roger och Churchill som är mycket starkt än i dag.

Efter en kall vinter, startade våren 2009 med relativt milda temperaturer vilket gjorde att vingårdarna inte blev utsatta för någon vårfrost alls. Juni och juli hade lite mer varierat väder men augusti blev solig, torr och varm med svala nätter som gav en fin och snabb mognad av druvorna. Skörden som startade 8:e september i perfekta förhållanden pågick till 21:a september och gav druvor med perfekt mognad.

citat av winston churchill
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *