Premiär för Hyatts första hotell i Skandinavien

hotel reisen hyatt stockholm

Hôtel Reisen har uppgraderats till ett 5-stjärnigt hotell och nu har hotellet nyöppnat som en del av den exklusiva internationella hotellkedjan Hyatt. Under 2020 skrev ägarna Host Hoteleiendom ett avtal om att ta hotellet First Hotel Reisen i Gamla Stan till en av Hyatts mest unika och exklusiva hotellportföljer, The Unbound Collection by Hyatt. Hotellet har nu genomgått en totalrenovering och har 144 nyrenoverade rum, restaurang & bar och en relax i källarvalvet med kallbad.

För att kunna bli en del av Hyatts Unbound Collection ställs höga krav på kvalitet, atmosfär och unikhet, krav som Hôtel Reisen uppfyller. Från och med den 1 oktober nyöppnar Reisen och blir Hyatts första hotell i Skandinavien, ett av åtta noga utvalda hotell i Europa. 

– Det har varit en tuff period för hela hotellbranschen men nu ser vi äntligen ljuset i tunneln.  Nu när restriktionerna i samhället tas bort kommer vi se en ökning av gäster som är på jakt efter resor och unika hotellupplevelser. Det är en spännande och utmanade tid för hela branschen och vi är väldigt glada att vi just nu kan relansera Hôtel Reisen som en del av The Unbound Collection by Hyatt, säger Anders Moe, VD för ägarbolaget Host Hotelleiendom.

Anrika Hôtel Reisen ligger centralt på Skeppsbron i Gamla stan med utsikt över havet och med Kungliga slottet som en av sina närmaste grannar. Hotellet är ett av Stockholms äldsta, med en brokig historia som en central mötesplats i Stockholm med anor från 1690-talet. Hotellet har med sin restaurang och närhet till Stockholms centrum också varit en populär destination för stockholmare genom tiderna.

Hotellets 144 rum har totalrenoverats, varav 13 rum med tillhörande privat bastu. I samband med nyöppningen invigs också en ny restaurang och så småningom också en helt ny pianobar. Hotellet har nu öppnat för bokningar på Hyatt.com.

– Vi har alltid varit väldigt stolta över vårt hotell och nu är vi så spända på att välkomna såväl våra stamgäster tillbaka till en ännu bättre hotellupplevelse, som nya gäster och resenärer från hela världen. Som en del av Hyatt kan vi lova ett unikt och exklusivt hotell med fantastiskt läge, mat och dryck och service i världsklass, säger Tomas Tegfors, hotelldirektör på Hôtel Reisen.

Tomas Tegfors, hotelldirektör på Hôtel Reisen
Tomas Tegfors

The Unbound Collection by Hyatt

The Unbound Collection by Hyatt är ett varumärke där varje fastighet har ett unikt läge. Hotell Reisen ingår i en portfölj av för närvarande åtta hotell i Europa under varumärket The Unbound Collection av Hyatt. I portföljen ingår Great Scotland Yard Hotel, Hôtel Martinez, Hôtel du Louvre, Hôtel du Palais Biarritz, Párisi Udvar Hotel Budapest, Hotel SOFIA Barcelona samt Byblos Hotel och Grand Hansa Hotel som båda förväntas öppna 2022.

Hôtel Reisens historia

hotell Reisen Hyatt Stockholm

På 1750-talet fanns det elva restauranger i Stockholm med licens att servera kaffe. Tre av dem drevs av den driftiga Fredrik Reiss från Holland, och ett av hans kaffehus låg i kvarteren där hotellet nu ligger. Reiss coffee house var en mycket populär mötesplats för sjökaptener, handelsresenärer och sjömän. Det nämns till och med i en av Carl Michael Bellmans texter från 1700-talet. Ofta hade kaffehusen även öl- och vinrättigheter.

Redan på 1690-talet byggdes korsvalven i källaren (som idag rymmer hotellets relaxavdelning) och som utgör en del av den gamla stadsmuren. De som arbetade på byggarbetsplatsen med tegel var ofta kvinnor. En av dessa kvinnor satte sitt fotavtryck i en tegelsten som sitter på väggen i ett av valven och kan ses än idag. Strax efter att dessa valv slutfördes 1697 härjades slottet Tre Kronor av en stor brand. Stora delar av slottet brann ner. Reisens valv låg under jord och drabbades därav inte av branden, trots närheten till slottet.

År 1930 byggdes en ny hotellbyggnad på sju våningar enligt ritningar av arkitekten Curt Björklund. Den är dekorerad med små skulpturer av Gustaf Sandberg. Arkitekturen är elegant och enkel, men ändå vördnadsvärd och monumental. Asmund Haare, grundare och ägare av Flying Elephant, köpte hotellet 1993 och har sedan dess varit känt som First Hotel Reisen. Idag har Hôtel Reisen totalrenoverats och är ett av de ledande hotellen på Stockholms hotellmarknad.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *