Recension: Klädvett och klädetikett

klädvett och etikett

Vem behöver klädkoder?

Är det ett brott att bryta mot en klädkod? Det är frågan som Micael Stehr ställer sig i sin bok “Klädvett och klädetikett” (Vulkan Media, 2023), nyligen utgiven i en andra utgåva efter nästan ett kvarts sekel.

Nej, lyder svaret. Det finns ju ingen polis eller domare. Men det gör dem inte oviktiga. För klädkoder handlar om något mycket djupare – respekt.

I vårt alltmer individualistiska samhälle står klädkoder ut som en udda fågel, vilket kan vara en förklaring till deras försvagade ställning. Du klär dig enligt en klädkod inte för din skull, utan för värdparets skull – och alla andra gästers skull. En egoist kan aldrig förstå en klädkod.

För precis som Stehr förklarar har vi många sinnen, och upplevelsen av en tillställning – uppsluppen eller sorglig – präglas av såväl smak, hörsel, doft, känsel som syn. Din klädsel är en del av någon annans upplevelse av stunden och det är därför den spelar roll.

Klädkoder är viktiga för att de handlar om din relation med viktiga personer omkring till dig. Du kan till och med bryta mot klädkoder, så länge det görs med respekt för andra. Det är det som skiljer en gentleman och en provokatör.

Att det sedan är förbaskat trevligt och en njutning för alla sinnen att klä sig väl gör ju inte saken sämre.

En liten men omfattande bok

Men klädkoder är svårt. Inte alla får det med sig från barnsbenen och det kan vara oerhört svårt att hitta sanningarna. Vad gäller egentligen?

“Klädvett och klädetikett” är lite som ett tyskt rågbröd. Liten till måtten men mycket fyllig. Jag skulle säga att det som den här boken inte lär dig om traditionella klädkoder är knappast värt att veta. Materialet är oerhört omsorgsfullt insamlat från olika auktoritära källor och sammanställt med linnésk precision.

I ett antal kapitel går Stehr först igenom ett antal kategorier av klädesplagg. Här avhandlas allt från (ytter)rockar till hattar, skor till handskar och ringar.

Sedan följer en genomgång av varje klädkod för sig, från udda kavaj / blazer till samtliga varianter på högtidsdräkt. Sedan ett antal kapitel om ämnen som kanske för de flesta är mer av teoretiskt intresse, som medaljer, ordnar och ordenssällskap. Till sist ett antal konkreta råd om lämplig klädsel för ett antal vanliga situationer som kan möta en gentleman, som en lysning, ett cocktailparty eller (tyvärr) en begravning.

För den svenska gentlemannen

Om du aldrig burit en smoking eller frack, är det här egentligen inte boken för dig. Bristen på illustrationer och fotografier gör det stundtals lite utmanande att ta till sig all den rikliga informationen om man är ny till ämnet.

Men om du är en välklädd man med ett intresse är Micael Stehrs bok ett perfekt referensverk. Här finns svaren på alla frågor du någonsin haft. När bärs svart väst till frack? Vilka knappar bör man bära till frack respektive smoking? Vad heter våra olika klädkoder på andra europeiska språk? Ingen svensk gentlemans bokhylla är komplett utan detta verk.

Och om du någonsin har äran att motta en medalj eller högre akademisk utmärkelse, så gör dig själv en tjänst och köp boken direkt.

Boken hittar du hos t.ex. Vulkan Media och Bokus.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *