Recension: Morjas Hiking Boot

Den sydsvenska vintern är just ingen vinter alls. Snarare sex månader av höst. Alla som burit ett par herrskor genom lera och snömodd vet riskerna med att utsätta ett par finare herrkängor för en söndagspromenad på landet.

Å andra sidan: ett par vandringskängor, hur funktionella de än må vara, gör sig sällan bra om man råkar passera genom stadsmiljö.

The Hiking Boot från Morjas är ett försök att brygga de två världarna och göra vandringskängor på herrskovis. Vi har tagit en titt och satt ett par Hiking Boots på prov i en månad.

Morjas

Henrik Berg, grundare av Morjas. Foto: Morjas

Svenska skomärket Morjas grundades av Henrik Berg. Grundtanken var – liksom många andra nygrundade skomärken – att utnytta modern teknik för att sälja välkonstruerade herrskor direkt till konsument. Skorna köpte han in från skofabriker i Spanien, där Berg själv vuxit upp.

Men över tiden har Morjas utvecklats mer mot ett livsstilsmärke med fokus på design snarare än pris. Det har också gett märket starka ambassadörer inom herrmodet, inte minst Luca Rubinacci, creative director på italienska skrädderiet med samma namn.

The Hiking Boot

The Hiking Boot – en elegant och klassisk vandringskänga från Morjas. Foto: Morjas

Morjas Hiking Boot är en vandringskänga, men med mer eleganta än sportiga drag. Snörningen är genom fyra D-ringar och tre öppna hällor för snabb snörning. Skon är helt randsydd (s.k. 360 graders söm) med storm welt, dvs en grövre rand som ger ett bättre skydd på väta.

Morjas erbjuder tre varianter på Hiking Boot – två i svart respektive brunt grain-läder och en i brun mocka.

Mina intryck

Efter att ha burit kängorna i närmare en månad, både i (osedvanligt varma) Alperna och i Sverige, så är jag mycket nöjd. Det här är utan tvekan en intressant och nyskapande kombination som trivs både på landet och i staden.

Kängan har en vidare och rundare form än många vanliga vandringskängor, vilket ger den ett lite mer traditionellt utseende. Tankarna går till en gammaldags pjäxa i läder. Det här är något av en vattendelare smakmässigt – vissa kommer tycka den är för grov, men samtidigt följer den historiska linjer.

Skons insidor är i ofodrat läder, vilket överraskade mig något när jag först provade dem. Mina funderingar om komfort och värme visade sig dock inte vara något problem – kängorna har hållit mina fötter varma även i snö och minusgrader, och komforten är alldeles utmärkt.

Som alla vandringskängor behöver skorna gås in, men känslan var ändå mycket bra direkt ur (sko)lådan. Passformen är vid så antingen så om du inte väljer grövre strumpor, välj en storlek större.

Konstruktionen känns väldigt gedigen och grainlädret har visat sig tåla snö och slask utan problem. Inte heller skosnörena visar några tecken på slitage, och för säkerhets skulle sänder Morjas med ett extra par.

Hur du bär dem

Den rundade konstruktionen och naturligtvis det faktum att det ör en vandringskänga gör att Morjas Hiking Boot passar bäst till byxor i rak eller vid modell.

Om du väljer flanell, jeans eller kanske bomullstwill är nog mer av en personlig preferens, men undvik slim fit då det skapar ett nästan clownliknande utseende med de grova skorna. Personligen tycker jag jeans gifter sig bäst med kängornas robusta former.

Upptill är avslappnade fritidskläder en bra match – en grovstickad tröja under en parkas eller en flanellskjorta och dunväst.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *