Här hittar du klassiska modeller av rökrockar på nätet

Ända sedan artikeln om rökrockar har vi fått en hel del förfrågningar om var man hittar rökrockar i Sverige. Intresset verkar med andra ord vara väldigt stort för detta stiliga, men något bortglömda plagg.

Som vi konstaterade där är det en utmaning att hitta rökrockar i svenska butiker – oavsett om det handlar om fysiska eller nätbutiker. Bland de alternativ som finns handlar det sig främst om smokingar som inte uppfyller de kriterier som man kan förvänta sig av en gammaldags rökrock.

Designen på en traditionell rökrock

Ett av de kännetecknen på en äkta rökrock är dess överdimensionerade sjalslag i silke, som helst skall vara quiltade/vadderade. På en äkta rökrock finns det oftast heller inte knappar, utan av praktiska orsaker har de flesta modeller snörning.

I den mån det finns knappar eller andra sätt för att sluta en rökrock på har de oftast vackra utsmyckningar kring dessa. De vanligaste materialen på en rökrock är sammet eller silke, med uppåtvända manschetter i samma design som sjalslagen.

Var hittar man rökrockar?

Det är alltså inte det enklaste att hitta rökrockar. Speciellt inte om man söker billigare modeller och ändå vill ha en viss kvalitet på sin rökrock. I detta inlägg har vi ändå hittat en del alternativ för den som inte vill bege sig till någon av de exklusiva butikerna på Savile Row i London. I dessa fall får man också räkna med att betala mellan 10.000-30.000 SEK för sin rökrock.

Innan vi går in på dessa alternativ börjar vi med lite historia samt inspirationsbilder på rökrockar genom historien.

Historien om rökrocken

Rökrocken härstammar från morgonrockar i silke från 1600-talet. Det var vanligt att låta sig porträtteras i målningar medan man bar dessa. De flesta illustrationer och bilder där rökrockar figurerar är dock från mitten av 1800-talet och framåt där rökrocken var ett informellt plagg, designat för avkoppling i hemmet.

Den typiska rökrocken var gjord av sammet, fin bomull eller silke. Ofta var rockarna dekorerade med vackra designelement runt knapparna och med bred sjalkrage samt uppåtvända manschetter.

rökrock från 1800-talet

Illustration från modemagasinet West-End Gazette från mars 1873, där två olika versioner av rökrockar presenteras. En klassisk längre modell och den kortare som Edvard VII hade en avgörande betydelse för att popularisera under slutet av 1800-talet.

Illustration från Gentleman’s Magazine of Fashion från 1874, där en tidstypisk rökrock med tillhörande fez presenteras på gentlemannen längst till höger.

Efter middagen gick kvinnorna till sängs, medan männen bytte till sina rökrockar och -mössor (även kända som Fez) för av avnjuta sina cigarrer tillsammans med drycker i gott sällskap.

I slutet av 1860-talet anlitade Edvard VII, prinsen av Wales, Savile Row-skräddaren Henry Poole & Co. för att göra en blå rökrock i silke i en kortare modell som han kunde använda på informella middagar vid sin lantgård i Sandringham. Resultatet blev ett början på det som vi idag kallar smoking.

Därmed är det alltså Edvard VII som haft störst inflytande på att rökrockar i kortare modeller blev populära, det som vi idag kallar smoking.

Klassiska längre modeller av rökrockar försvann dock aldrig helt från marknaden. Snart skulle de kortare modellerna av rökrockarna även få ett helt annat användningsområde, där flera klassiska detaljer försvann vid knäppningen och ersattes med vanliga knappar.

Oscar Wilde fotograferad med rökrock år 1882.
William Gillette (1853-1937) var en amerikansk skådespelare och manusförfattare och en av de första som spelade Sherlock Holmes på film år 1916. Här syns Gillette i en längre modell av rökrock som snarast påminner om en morgonrock.
I en annan scen från samma film bär Gillette en rökrock i kortare modell i sammet ovanpå sin frack.
1920-talets största stilikon Rudolph Valentino i rökrock. Här i filmen Beyond the Rocks från år 1922.
clark gable rökrock
Clark Gable i rökrock i sin mest kända filmroll som Rhett Butler i Gone with the Wind från 1939.

Rökrockarna förblev i mode långt in på 1900-talet, där bland annat Dean Martin, Fred Astaire, Frank Sinatra och Clark Gable ofta sågs bära rökrockar. På 1960-talet verkade det dock som att rökrocken började tappa i popularitet och följde därmed i fotspåren på andra klassiska accessoarer för gentlemannen, som t.ex. hatten.

leyendecker velvet smoking jacket
En av J. C. Leyendeckers (1874-1951) klassiska illustrationer för företaget Arrow Collar med en man i rökrock. Leyendecker var den mest framträdande illustratörerna i början av 1900-talet och gjorde mängder av illustrationer inom reklam och för tidningar som t.ex. The Saturday Evening Post i början av 1900-talet.
hercule poirot rökrock
Hercule Poirot i rökrock utanför sin frack.
fred Astaire rökrock
Fred Astaire i rökrock. Han sägs även ha blivit begravd i sin favoritrökrock.

Var hittar man då prisvärda rökrockar nuförtiden? Det är alltså inte det enklaste, men här finns i alla fall några snygga klassiska och relativt förmånliga alternativ för den som önskar beställa sin rökrock på nätet.

rökrockar på nätet 2020

Från tidigare nämnda Duke & Digham kan du hitta snygga rökrockar med priser från $70-$450, vilket blir ungefär 570-3700 SEK i dagens kurs. Denna rökrock i lila med snygga svarta quiltade sjalslag från Duke & Digham kostar $299, vilket alltså blir ca. 2.452 SEK.

rökrockar på nätet 2020

Vinröd rökrock i siden från Smoky Joe’s Clothing. Märket Smoky Joe’s är ett ikoniskt märke från USA som grundades i slutet av 1930-talet. Bland deras kända kunder på 1950- och 1960-talet var Sammy Davis Jr. och James Brown.

Hos Smoky Joe’s finns alla de klassiska modellerna av rökrockar i brokadtyg eller sammet. Även Paisley-mönster finns bland rökrockarna.

Från Smoky Joe’s Clothing kommer även denna röda rökrock i sammet med elegant svart sjalkrage. Samtliga av Smoky Joe’s rökrockar har ett pris på $447, vilket blir ca. 3.666 SEK.

rökrockar på nätet

Hos Regency New York finns en modell med vadderad sjalkrage i flera olika snygga färger. Priset på denna modell ligger på mellan $149-$199, vilket blir 1225-1637 SEK i dagens kurs.

klassisk rökrock sammet

Om vi går uppåt några prisklasser hittar vi denna klassiska modell från engelska Oliver Brown. Smokingen är tillverkad i mjuk sammet och har ett pris på 495£, vilket blir drygt 6100 kronor i dagens kurs. Modellen finns även i de klassiska färgerna hos rökrockar, burgundy och lila.

klassiska rökrockar

Vi sparar dock det bästa till sist. New & Lingwood har under de senaste åren seglat fram som det ultimata märket för män som söker efter klassiska plagg inom herrmodet. Här hittar vi en lång klassisk modell av rökrock med alla de praktiska funktioner som man kan förvänta sig av en rökrock.

Smakar det så kostar det. Denna går lös på hela 2 500£, vilket blir drygt 30 000 kronor. Men då är den också tillverkad i italiensk sammet från Pontoglio.

Rökrockar direkt från tillverkaren

snygga rökrockar på nätet
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *